05/12/2023 05/12/2023 Έντονος είναι ο διάλογος το τελευταίο διάστημα σχετικά με νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση και θα αφορά τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητεί τον κατάλληλο χρόνο. Την ίδια ώρα, αν και ακόμα τίποτα δεν είναι επίσημο καθώς γίνονται μόνο συζητήσεις, η στάση και τα λεγόμενα...
05 Δεκεμβρίου, 2023 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2023 - 9:23

Τα πρώτα μηνύματα της Εκκλησίας προς την Κυβέρνηση για τον γάμο ομοφύλων

Διαδώστε:
Τα πρώτα μηνύματα της Εκκλησίας προς την Κυβέρνηση για τον γάμο ομοφύλων

Έντονος είναι ο διάλογος το τελευταίο διάστημα σχετικά με νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση και θα αφορά τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητεί τον κατάλληλο χρόνο. Την ίδια ώρα, αν και ακόμα τίποτα δεν είναι επίσημο καθώς γίνονται μόνο συζητήσεις, η στάση και τα λεγόμενα Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι σαφής, υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησία δεν θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο το οποίο αντιβαίνει στην Ορθόδοξη θέση περί της ανθρωπολογίας.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Εκτός από τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μερίδα βουλευτών είναι αντίθετη σε μια τέτοια νομοθετική πράξη. “Όλα στην ώρα τους”, δήλωσε για το ζήτημα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης σήμερα στις εκπομπή “ΣΥΝΕΔΕΣΕΙΣ”. Την ώρα που η κυβέρνηση αναμένεται να μιλήσει για το θέμα όταν φέρει το νομοσχέδιο προς συζήτηση στη Βουλή, οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την πλευρά της Εκκλησίας με Ιεράρχες να τοποθετούνται επί του θέματος εκφράζοντας σαφείς θέσεις.

Τα πρώτα μηνύματα προς το Μαξίμου από την Εκκλησία

Με άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ πριν λίγες ημέρες, με τίτλο: Τα δύο φύλα και οι «σεξουαλικοί προσανατολισμοί», ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, αναφέρθηκε στο απλό αλλά και πολυσύνθετο θέμα, όπως το χαρακτήρισε. Εκτός από τη θεολογική προσέγγιση στο ζήτημα ο Ιεράρχης τεκμηρίωσε και την υπεύθυνη θέση την οποία θα πρέπει να κρατήσει η Πολιτεία καθώς έργο της δεν είναι να νομοθετεί τις αυθαίρετες επιλογές του καθενός.  “Οι νόμοι που θεσπίζονται δεν πρέπει απλώς να ικανοποιούν τις αυθαίρετες επιλογές του καθενός, αλλά να συντελούν παιδαγωγικά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση τόσο του κοινωνικού συνόλου όσο και του κάθε ανθρώπου. Εννοείται, βέβαια, ότι η Πολιτεία πρέπει να θεσπίζει νόμους με σεβασμό και στην ιδιαιτερότητα της παράδοσης του τόπου μας”, έγραψε. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Από την πόλη του Πρωτοκλήτου, την Πάτρα, κατά την εορτή του Αποστόλου Ανδρέα, οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, από άμβωνος, και Πατρών κ. Χρυσόστομος κατά το επίσημο γεύμα, ενώπιον μάλιστα εκπροσώπου της Κυβέρνησης (Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χριστίνας Αλεξοπούλου), τοποθετήθηκαν για τo ζήτημα.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας έκανε λόγο για τα ψευτοείδωλα της εποχής μας καθώς σήμερα προβάλλεται σήμερα μία νέα μορφή “σχεσιακού ψευδοειδώλου” σε επίπεδο κοινωνικό αλλά ακόμη και σε βιολογικό, “αρχής γενομένης από αυτήν την σχέση η οποία αναπτύσσεται μέσα στην οικογένεια”, είπε. “Ίσως ακόμα να μην έχουμε αντιληφθεί ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της προβολής του νέου προτύπου και μοντέλου ζωής τόσο στο επίπεδο της κοινωνίας, όσο και στο επίπεδο των ανθρώπινων σχέσεων, όμως όταν αντιληφθούμε τις αρνητικές συνέπειες, που είναι συνέπειες εκπτωτικές, αλλοτριωμένες, αλλοτριωτικές απέναντι σε αυτό που τελικά θα καθορίζεται ως άνθρωπος, τότε ίσως να μην είναι αναστρέψιμη αυτή η πτωτική πορεία και να μην υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα αλλαγής και θεραπείας”, ανέφερε με νόημα ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ).

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος δήλωσε αντίθετος στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών ενώ έκανε λόγο για «νέα και ξένα ήθη». Υπογράμμισε πως «συνύπαρξη ή “συζυγία” προσώπων, αντίθετη με τον νόμο του Θεού και την ανθρώπινη ηθική, μας ευρίσκει παντελώς αντίθετους», στέλνοντας μήνυμα στην Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ).

Αντίθετος με το γάμο των ομοφύλων δήλωσε και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής και τη Μαρία Αντωνιάδου. Η Εκκλησία πρέπει να μείνει και θα μείνει συνεπής με την αποστολή της που δεν είναι άλλη από τη διατήρηση της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής και την ακεραιότητα του ανθρωπίνου προσώπου. Σύμφωνα με την μακραίωνη ορθόδοξη χριστιανική ανθρωπολογία, σύμφωνα δηλαδή με την διδασκαλία της Εκκλησίας η οποία αφορά την φύση αλλά και τον προορισμό του ανθρώπου, η ζωή δεν εξαντλείται στο πλαίσιο μόνον των βιολογικών της λειτουργιών και στην ικανοποίηση μόνο της σαρκικής ηδονής”, είπε.

Μίλησε ακόμη και για το κρίσιμο θέμα της τεκνοθεσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: Επιτρέψτε μου να πω πως σε τόσο σοβαρά θέματα δεν έχουν θέση προσωπικές εκτιμήσεις. Άλλωστε, δεν χρειάζεται. Η ορθόδοξη ανθρωπολογία έχει ως βασικό θεμέλιό της την απόλυτη ισοτιμία μεταξύ άντρα και γυναίκας. Από τη στιγμή που τίθεται θέμα υιοθεσίας εκ μέρους ομόφυλου ζευγαριού, η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να επισημάνει τη σκανδαλώδη υποτίμηση της γυναίκας ως ενός απλού εργαλείου τεκνοποιίας, στερημένης του μεγαλειώδους μητρικού της ρόλου και της συμμετοχής της σε μία ολοκληρωμένη οικογένειαόπως την περιέγραψα προηγουμένως”. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Για τις συζητήσεις που γίνονται μίλησε στον Εθνικό Κήρυκα και τον Θεόδωρο Καλμούκο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, τονίζοντας ότι η θέση του δεν μπορεί να είναι διαφορετική από την άποψη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. “Κάτι τέτοιο θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για την τεκνοθεσία εκ μέρους αυτών των προσώπων, κάτι το οποίο αποτελεί μία βόμβα στα θεμέλια της ίδιας της οικογένειας”, είπε. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).

Από την πλευρά της η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, κατά το 30ο Ιερατικό Συνέδριο που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, εξέφρασε την ομόφωνη θέση των κληρικών της για την ανάγκη όλοι μας να στηρίξουμε ηθικά και υλικά τον ιερό θεσμό της Οικογένειας. Ιδιαίτερα όσοι έχουν θέσεις ευθύνης και νομοθετούν. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να λησμονείται, να περιφρονείται και να ανατρέπεται η παράδοση αιώνων, που θέλει τον πατέρα, την μητέρα και τα παιδιά ενωμένους με τον ιερό δεσμό της αγάπης. “Είναι θλιβερό ότι σήμερα αυξάνονται αλματωδώς τα διαζύγια και ο αριθμός των εκτρώσεων, πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και βέβαια, σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να υποτιμάται η γυναίκα χρησιμοποιούμενη εγωιστικά, ως αντικείμενο, για την περιστασιακή και κατά παραγγελία παροχή υπηρεσιών και την απόκτηση τέκνων. Τα παιδιά, εξάλλου, για την φυσιολογική τους ανάπτυξη, έχουν ανάγκη σε μια οικογένεια να έχουν πρότυπα και από τα δύο φύλα, δηλαδή του άντρα και της γυναίκας, του πατέρα και της μητέρας”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ανακοινωθέν. 

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με εκκλησιαστική πηγή, οι τοποθετήσεις αναμένεται να αυξηθούν καθώς και άλλοι Μητροπολίτες δεν αποκλείεται να πάρουν τον λόγο μιλώντας προς το ποίμνιο για το ζήτημα.

Ο χρόνος

Πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ Ιεραρχών δεν ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα, αλλά ήδη από το Σεπτέμβριο υπήρξαν αντιδράσεις για τη συγκεκριμένη δέσμευση την οποία είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός ότι θα κάνει πράξη. Ο καιρός όμως πλησιάζει με το Μέγαρο Μαξίμου να ψάχνει την κατάλληλη ημερομηνία. Αρχικά υπήρχαν αναφορές ότι το νομοσχέδιο θα ερχόταν πριν τα Χριστούγεννα. Το σενάριο αυτό όμως δεν έχει πλέον βάση καθώς είμαστε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα ενώ από την πλευρά της η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί το νομοσχέδιο να έρθει σε περίοδο εορτών καθώς οι αντιδράσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Συνεπώς, ο κατάλληλος χρόνος για την κυβέρνηση θα αναζητηθεί το νέο έτος. Είτε πριν τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, είτε μετά από αυτές. Αλλά όπως όλα δείχνουν, παρά τις δεσμεύσεις, οι αντιδράσεις θα παίξουν και αυτές τον δικό τους ρόλο ως προς τον καθορισμό του χρόνου.

Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου δεν αποκλείεται, αν όχι επίσημα, ανεπίσημα το θέμα να συζητηθεί.

Κεντρική φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων