30/01/2020 30/01/2020 Μία μεγάλη ημέρα είναι σήμερα για την Ορθοδοξία αφού τιμούνται οι Προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας, Τρεις Ιεράρχες. Από τη μία άκρη της Ελλάδος στην άλλη τιμήθηκαν οι τρεις μεγάλες μορφές της Ορθοδοξίας, ενώ στα σχολεία η ημέρα ξεκίνησε με τον πρωινό εκκλησιασμό. Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στη Βέροια με τους μαθητές να κρατούν...
30 Ιανουαρίου, 2020 - 17:48
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2020 - 17:54

Κρατώντας τις Ελληνικές σημαίες τίμησαν τους Τρεις Ιεράρχες στη Βέροια- Δύο μαθητές διατηρούν άσβεστη τη φλόγα της Ορθοδοξίας στους Ακριτικούς Αρκιούς

Διαδώστε:
Κρατώντας τις Ελληνικές σημαίες τίμησαν τους Τρεις Ιεράρχες στη Βέροια- Δύο μαθητές διατηρούν άσβεστη τη φλόγα της Ορθοδοξίας στους Ακριτικούς Αρκιούς

Μία μεγάλη ημέρα είναι σήμερα για την Ορθοδοξία αφού τιμούνται οι Προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας, Τρεις Ιεράρχες.

Από τη μία άκρη της Ελλάδος στην άλλη τιμήθηκαν οι τρεις μεγάλες μορφές της Ορθοδοξίας, ενώ στα σχολεία η ημέρα ξεκίνησε με τον πρωινό εκκλησιασμό. Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στη Βέροια με τους μαθητές να κρατούν τις Ελληνικές Σημαίες, αλλά και στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας.

Άσβεστη τη φλόγα της Ορθοδοξίας στους Ακριτικούς Αρκιούς κρατούν δύο μαθητές. Με μόνιμο πληθυσμό 44 κατοίκους σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011 εκεί λειτουργεί το μικρότερο σχολείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μόλις δυο μαθητές όπως προαναφέρθηκε.

Σήμερα, εορτή των Τριών Ιεραρχών, οι δυο μαθητές μπορεί να μην εκκλησιάστηκαν, καθώς δεν υπήρχε ιερέας για να τελέσει την Θεία Λειτουργία, τίμησαν την ημέρα όμως με τον δικό τους τρόπο. Πήγαν στην εκκλησία του ακριτικού νησιού και ετοίμασαν μαζί με τον δάσκαλο τους μια εορτή δίνοντας έτσι χαρά στους λιγοστούς κατοίκους που την παρακολούθησαν.

«Στο νησί μπορεί να μην υπάρχει ιερέας, αλλά εμείς δεν θα μπορούσαμε να μην τιμήσουμε τους Προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων!! Ευχαριστούμε τους λιγοστούς κατοίκους του νησιού που ήρθαν και παρακολούθησαν τη γιορτή του σχολείου μας για τους Τρεις Ιεράρχες», ανέφερε ο δάσκαλος του σχολείου.

Κρατούν άσβεστη την φλόγα της Ορθοδοξίας στους Αρκιούς

Με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του Ομογενούς εκπαιδευτικού κόσμου της Κωνσταντινούπολης, τιμήθηκε η εορτή των Γραμμάτων σήμερα στο Φανάρι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Τον πανηγυρικό της ημέρα εξεφώνησε ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραιλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη πνευματική και κοινωνική προσφορά των Τριών Ιεραρχών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος τέλεσε το καθιερωμένο Τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαρίων και αειμνήστων Ιδρυτών, Ευεργετών, Εφόρων, Σχολαρχών, Καθηγητών, Διδασκάλων, Επιμελητών και μαθητών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, και ευλόγησε τα υπό μαθητών αυτής προσαχθέντα κόλλυβα.

Τιμούνται οι Τρεις Ιεράρχες σε όλο τον κόσμο

Στις Ηνωμένες Πολιτείες

«Εορτάζοντας την Ημέρα των Τριών Ιεραρχών, τους τιμούμε καλύτερα μιμούμενοι τις αρετές τους: ακαδημαϊκή αριστεία, ρητορική δεινότητα και καθαρότητα σκέψεως και λόγου” αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Στο πλαίσιο αυτό, το ερχόμενο Σάββατο ο Σεβασμιώτατος θα απονείμει στους μαθητές των κοινοτικών ημερησίων και απογευματινών σχολείων, οι οποίοι αρίστευσαν στην Εξέταση της Νεοελληνικής γλώσσας τον περασμένο Ιούνιο, το Βραβείο Αριστείας «Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχαι», στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στο Μανχάτταν.

Υπενθυμίζεται ότι, στο 1ο Συνέδριο για την Ελληνική Παιδεία και τα ελληνικά σχολεία που πραγματοποιήθηκε στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είχε δηλώσει ότι στόχος είναι σε κάθε ναό και κάθε κοινότητα να δημιουργηθεί και ένα σχολείο
«Έχω ευθύνες ως Αρχιεπίσκοπος και η ευθύνη μου συνίσταται στο γεγονός ότι στο εξής δεν θα βγαίνουν ιερείς από την Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης που δεν θα ξέρουν Ελληνικά”, τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι πρόγονοί μας όπου και να μετανάστευαν, πρώτα το σχολείο έχτιζαν και μετά την εκκλησία”.

Ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του τόνισε ότι εκ των προτεραιοτήτων του είναι η προσέγγιση της νεολαίας και η προάσπιση της ελληνικής γλώσσας. Τους τελευταίες μήνες επισκέπτεται πολύ συχνά τα σχολεία της ομογένειας, ενώ προ ημερών από τη Μελβούρνη τόνισε ότι βασική του προτεραιότητα είναι η στήριξη του ελληνορθόδοξου Κολλεγίου του Αγίου Ιωάννου.
Δηλώνοντας αισιόδοξος για το μέλλον, δεν παρέλειψε να απευθύνει παράκληση προς τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους σε ένα σχολείο «που είναι γεμάτο Ελλάδα και Χριστό», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Τα σχολεία της Αιγύπτου

Στην Αίγυπτο η φετινή σχολική χρονιά βρήκε τα ελληνικά σχολεία με λιγότερους μαθητές, με εξαίρεση την Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου. Με βάση τα στοιχεία, η Αχιλλοπούλειος Σχολή Καΐρου υποδέχθηκε 54 παιδιά στις τάξεις του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, έναντι 50 πέρυσι. Στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου, το πρώτο κουδούνι χτύπησε για 53 μαθητές, έναντι 59 πέρυσυ.

Στην Αλεξάνδρεια, η Τοσιτσαία Σχολή έχει 17 μαθητές, έναντι 18 πέρυσι, ενώ το Αβερώφειο έκανε αγιασμό για 29 μαθητές, έναντι 32 πέρυσι.

Συνολικά στην Αίγυπτο και στα Ελληνικά Σχολεία της Χώρας του Νείλου, είναι πλέον εγγεγραμμένα για τη νέα σχολική χρονιά 153 μαθητές, ενώ πέρυσι ήταν εγγεγραμμένοι 159 μαθητές, με τη μείωση να αντιστοιχεί στο ποσοστό του 3,8%.

Επίσης, τη δυνατότητα να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα θα έχουν πλέον 1.500 Αιγύπτιοι μαθητές του αραβόφωνου και αγγλόφωνου τμήματος της ιστορικής Αμπετείου Σχολής. Την ανακοίνωση για την ένταξη μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας στο αραβόφωνο και αγγλόφωνο τμήμα της Αμπετείου Σχολής Καΐρου, έκανε με δηλώσεις ο γενικός γραμματέας και διευθυντής του Ιδρύματος της Αμπετείου Σχολής Νικόλας Βαδής.

Στον Καναδά

«Η ελληνική παιδεία είναι ένθεη παιδεία. Δηλαδή, παιδεία που έχει μέσα της τον Θεό» αυτό αναφέρει στην εγκύκλιο του για την εορτή των τριών Ιεραρχών ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά, κ. Σωτήριος. Ο Σεβασμιώτατος τονίζει τη σπουδαιότητα διατήρησης της πίστης και της γλώσσας στην ομογένεια: «Στο εξωτερικό στο τέλος θα μείνει μόνο η Εκκλησία και η ορθόδοξη πίστη» αναφέρει και προσθέτει: «Θα περάσουν αρκετά χρόνια, αλλά στο τέλος θα μείνει η Εκκλησία και ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός για τους ομογενείς μας».

«Αν εμείς εδώ που βρισκόμαστε στον Καναδά -ή σε όποια άλλη χώρα- δεν προσέξουμε το ζήτημα αυτό, θα αδικήσουμε πολύ τους εαυτούς μας. Θα αδικήσουμε την ελληνική παιδεία που πρέπει να είναι ελληνορθόδοξη παιδεία» υπογράμμισε.

Στις εσχατιές της Αφρικής

Στην Αφρική με τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου αλλά και τις ελληνορθόδοξες αποστολές συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ίδρυση ναών και σχολείων.

Ουγκάντα, Ζάμπια, Τανζανία, Κονγκό, Μαδαγκασκάρη είναι μερικές μόνο από τις χώρες στις οποίες επιτελείται ένα πολύ σημαντικό έργο. Κοιτίδες ορθοδοξίας και ελληνισμού από ανθρώπους που αντιστέκονται στις διώξεις, την πείνα και τις επιδημίες.
Σε αυτές τις χώρες τα λόγια είναι περιττά και οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

 

  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων