12/07/2021 12/07/2021 Εβδομάδα εξελίξεων για την Εκκλησία της Ελλάδος με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο να συνεδριάζει από την Τρίτη έως και την Πέμπτη με τέσσερις βασικούς πυλώνες θεμάτων να απασχολούν την Ιεραρχία. Το θέμα των εμβολιασμών, το νομοσχέδιο της Παιδείας, το ζήτημα που έχει προκύψει με τους Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας και σύμφωνα με πληροφορίες του Ope.gr...
12 Ιουλίου, 2021 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 12/07/2021 - 22:04

Κρίσιμη εβδομάδα εξελίξεων – Συνεδριάζει η Δ.Ι.Σ. (ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Διαδώστε:
Κρίσιμη εβδομάδα εξελίξεων – Συνεδριάζει η Δ.Ι.Σ. (ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Εβδομάδα εξελίξεων για την Εκκλησία της Ελλάδος με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο να συνεδριάζει από την Τρίτη έως και την Πέμπτη με τέσσερις βασικούς πυλώνες θεμάτων να απασχολούν την Ιεραρχία. Το θέμα των εμβολιασμών, το νομοσχέδιο της Παιδείας, το ζήτημα που έχει προκύψει με τους Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας και σύμφωνα με πληροφορίες του Ope.gr ενδέχεται να συζητηθεί η κατάσταση της υγείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Περιστερίου και κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του.

Γραφείο Ρεπορτάζ ope.gr

Αναλυτικότερα για τους εμβολιασμούς: 

Το θέμα των εμβολιασμών απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό την κοινωνία. Η Πολιτεία καλεί την Εκκλησία να βάλει πλάτη στους εμβολιασμούς με συνεχείς συναντήσεις και αναφορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ενώ αρκετοί Ιεράρχες εκφράζουν την άποψη τους δημοσίως. Ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας ανέφερε, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της Ερτ την Κυριακή, ότι το θέμα θα ζητηθεί αναλυτικά την Τρίτη, κατά την πρώτη μέρα Συνεδρίασης της ΔΙΣ όταν και θα ενημερωθούν από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για το τι ζήτησαν από την Πολιτεία για την Εκκλησία ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον Λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα οι οποίοι θα βρεθούν στην Σύνοδο το πρωί της Τρίτης για να ενημερώσουν του Συνοδικούς Μητροπολίτες.

Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των Ιερέων που έθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος θα απασχολήσει ιδιαίτερα την ΔΙΣ κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης με τον Μητροπολίτη Ιλίου να τονίζει ότι θα ακουστούν οι θέσεις των Μητροπολιτών και θα συζητηθεί όταν ληφθούν όλα τα δεδομένα ενώ ξεκαθαρίζει ότι η ανακοίνωση του Μακαριωτάτου είναι σαφής για την ώρα.

Το νομοσχέδιο της Παιδείας:

Μετά τη ματαίωση της συζήτησης στην προηγούμενη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας λόγω της αποτρόπαιας πράξης που συνέβη στο Συνοδικό Δικαστήριο με την επίθεση κατά των Ιεραρχών με βιτριόλι το νομοσχέδιο της Παιδείας που μεταξύ άλλων αφορά την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς. Υπενθυμίζεται ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απέστειλε υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας και την Υπουργό κα. Νίκη Κεραμέως με τις θέσεις και τις τροποποιήσεις που προτείνει η Εκκλησία επί του νομοσχεδίου που αφορά την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και την κατάρτιση των Ιερέων.

Το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 μετά την παρουσίαση που έγινε από την Υπουργό και τον Πρωθυπουργό.

Για τους Μητροπολίτες Αιτωλίας και Κυθήρων:

Όπως ανέφερε το Ope.gr την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να συζητηθεί η γνωμάτευση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων για τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Αιτωλίας κ. Κοσμά και Κυθήρων κ. Σεραφείμ για απειθαρχία προς τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου σε σχέση με τα υγειονομικά μέτρα που είχαν αποφασιστεί κατά την περίοδο του Πάσχα για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι τακτικά μέλη της Συνοδικής Επιτροπής  είναι οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Κηφισίας κ. Κύριλλος και οι Καθηγητές κ. Βλάσιος Φειδάς και κ. Γεώργιος Ανδρουτσόπουλος.

Διαβάστε εδώ το χρονικό που οδήγησε στην γνωμάτευση

Η υγεία του Μητροπολίτη Περιστερίου:

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ope.gr η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα θέσει προς συζήτηση την κατάσταση υγείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Κλήμη ο οποίος νοσηλεύεται το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα υγείας. Υπενθυμίζεται ότι από την Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου είχε εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία ανέφερε ότι μετά από πενθήμερη νοσηλεία στις αρχές του Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος είχε λάβει εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν” στις 12 Ιουνίου και είχε αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντα του.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο Σεβασμιώτατος νοσηλευόταν ακόμα στον πέμπτο όροφο του νοσοκομείου την ημέρα που βγήκε η ανακοίνωση, μέχρι και πριν λίγες μέρες, όταν και πήρε εξιτήριο κι επέστρεψε στη Μητρόπολη. Δυστυχώς, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και οι θεράποντες ιατροί του έκριναν τέλη Ιουνίου απαραίτητη την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ope.gr ο Σεβασμιώτατος έλαβε εξιτήριο για τρεις μέρες και στη συνέχεια εισήχθη εκ νέου, καθώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι πολύ σοβαρό.

To Δελτίο Τύπου της Συνεδρίασης της ΔΙΣ:

Αθήνα 12 Ιουλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέρχεται από την Τρίτη 13 έως και την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 164ης Συνοδικής Περιόδου, προκειμένου να ασχοληθεί με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η Σύνθεση της 164ης Συνοδικής Περιόδου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

Πρόεδρος:
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:
Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος
Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος
Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων
Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός
Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας
Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων
Άρτης κ. Καλλίνικος
Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας
Ζακύνθου κ. Διονύσιος
Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος
Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ
Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος.

Ο Αρχιγραμματεύς
Ο Ωρεών Φιλόθεος.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων