06/07/2021 06/07/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Στη Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ 13 και 15 Ιουλίου, όπως όλα δείχνουν, θα συζητηθεί , σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr η γνωμάτευση της Συνοδικής Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων για τους Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για απειθαρχία προς τις αποφάσεις της...
06 Ιουλίου, 2021 - 8:20
Τελευταία ενημέρωση: 06/07/2021 - 14:31

Το χρονικό της γνωμάτευσης για τους 2 Μητροπολίτες

Διαδώστε:
Το χρονικό της γνωμάτευσης για τους 2 Μητροπολίτες

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Στη Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ 13 και 15 Ιουλίου, όπως όλα δείχνουν, θα συζητηθεί , σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr η γνωμάτευση της Συνοδικής Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων για τους Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για απειθαρχία προς τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα, που είχαν αποφασιστεί κατά την περίοδο του Πάσχα για τη μη περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.

Όπως έγραψε από χθες το ope.gr, σύμφωνα, με ασφαλείς πληροφορίες του ope.gr, τρία ήταν τα μέλη της επιτροπής που εισηγήθηκαν κατά της γνωμάτευσης. Τακτικά μέλη της Επιτροπής της Συνοδικής Επιτροπής είναι οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Κηφισίας κ. Κύριλλος και οι Καθηγητές κ. Βλάσιος Φειδάς και κ. Γεώργιος Ανδρουτσόπουλος.

Από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, πάντως, αναμένεται σχετική ανακοίνωση, καθώς, όπως μας είπαν σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία, δεν επαληθεύουν το πρωταρχικό δημοσίευμα του ageliaforos.gr, εφόσον έχουν διαφορετικές πληροφορίες.

Η Επιτροπή προχώρησε στον σχηματισμό φακέλων και φέρεται να εισηγείται, μεταξύ άλλων, την παραπομπή των δύο Μητροπολιτών για καταφρόνηση της προϊσταμένης εκκλησιαστικής Αρχής, απειθαρχία, θεολογική πλάνη καθώς και ηθική αυτουργία για απειθαρχία των πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας.

Το χρονικό που οδήγησε στη γνωμάτευση

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη πρώτη της συνεδρίαση μετά το Πάσχα (11 – 12 Μαϊου) είχε εκφράσει την πικρία της και την αποδοκιμασία της για τη διαφοροποίηση ορισμένων κληρικών κάθε βαθμού σχετικά με τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος για την Πασχάλια περίοδο.

Γι’ αυτό και με “πολλή θλίψη”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ανακοίνωση της, αποφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών Αυτής σχετικά προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά,  με τις οποίες οι εν λόγω Αρχιερείς εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΔΙΣ Μαϊου, αναφερόταν για το ζήτημα: “Προέβη σε μία εκτενή θεώρηση των κατά την παρελθούσα Πασχάλιο περίοδο συμπεριφορών και πειθαρχίας των παντός βαθμού Κληρικών προς τις Αποφάσεις Αυτής της Συνεδρίας της 20ής Απριλίου 2021, ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και εξέφρασε την πικρία και αποδοκιμασία Της για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις. Γι’ αυτό και μετά πολλής θλίψεως απεφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών Αυτής σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με τις οποίες οι εν λόγω Αρχιερείς εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών. Μετά λύπης ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου διεπίστωσε, και συναπεδέχθησαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Αρχιερείς, ότι ιδίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, και μέσω νεωτέρου κειμένου του προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, καταφέρεται εναντίον των Αποφάσεων Αυτής, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των δυσκόλων και εκτάκτων αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αυτοαπομονώνεται και θέτει εαυτόν μακράν της συλλογικής προσπάθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στο σύνολό Της πασχίζει και εργάζεται τόσο για την την ακώλυτη επιτέλεση της Θείας Λατρείας, όσο και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων”.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΣ:

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να οδήγησε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκφράσει επισήμως τα ανωτέρω ήταν η επιστολή η από 7ης Μαΐου επιστολή του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων, λίγες μόλις ημέρες προτού συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, είχε αποστείλει επιστολή προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και Πρόεδρο κ.κ. Ιερώνυμο και τους Συνοδικούς Συνέδρους. Σε αυτήν έκανε λόγο για το ψήφισμα των πατέρων της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων, στο οποίο εξέφραζαν συνειδησιακό πρόβλημα σε σχέση με την ώρα εορτασμού της Αναστάσεως (με ό,τι αυτό συνεπάγετο), αλλά και το ότι αυτή τελικά «συνέπιπτε με το νομικόν φάσκα των Εβραίων», κρίνοντας ότι η Ιεραρχία αστόχησε στις αποφάσεις της. Στην επιστολή κρίνει δε ότι αγνοήθησαν αποφάσεις παλαιότερων Συνόδων, παρενέβησαν άγιοι και ιεροί κανόνες, γεγονός που εν τέλει «έπληξε αναρίθμητες, ιερατικές συνειδήσεις». Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνιζε ότι η επιστολή γράφτηκε από θλίψη, ιδίως για τις τιμωρίες των κληρικών, και όχι από ασέβεια ή απείθεια και καταλήγει παρακαλώντας να ανακληθούν οι «διωγμοί» των κληρικών, που τέλεσαν άλλη ώρα την Ακολουθία της Παννυχίδος.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων