05/02/2023 05/02/2023 Πρωτιά του Νίκου Χριστοδουλίδη δειχνουν τα exit polls των κυπριακών προεδρικών εκλογών, για την εκλογή του 8ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις o Nίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει ποσοστό από 30 ως 35%. Ακολουθεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μερ ποσοστό από 26 έως 30% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου με ποσοστό από 24,5 έως 29%. Σήμερα Κυριακή...
05 Φεβρουαρίου, 2023 - 19:49

Κύπρος: Πρωτιά Χριστοδουλίδη δίνουν τα exit polls

Διαδώστε:
Κύπρος: Πρωτιά Χριστοδουλίδη δίνουν τα exit polls

Πρωτιά του Νίκου Χριστοδουλίδη δειχνουν τα exit polls των κυπριακών προεδρικών εκλογών, για την εκλογή του 8ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις o Nίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει ποσοστό από 30 ως 35%.

Ακολουθεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μερ ποσοστό από 26 έως 30% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου με ποσοστό από 24,5 έως 29%.

Σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 από τις 6 το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες οι Κύπριοι προσήλθαν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Συνολικά δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις εκλογές έχουν 561.273 εκλογείς.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07.00 το πρωί και έκλεισαν, με ένα διάλειμμα μιας ώρας (12:00 – 13:00) στις 18.00.

Τέλος εποχής για τον Νίκο Αναστασιάδη

Το εκλογικό του δικαίωμα για τις Προεδρικές Εκλογές άσκησε στη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς ποια είναι τα συναισθήματα του σήμερα, δεδομένου της λήξης της δεκαετούς θητείας του στην ηγεσία της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ωραία. Είναι ανάμεικτα. Από τη μια ικανοποίηση διότι ύστερα από 43 χρόνια, πιστεύω ότι κατόρθωσα να συνεισφέρω στην πολιτική ζωή του τόπου, έστω και το ελάχιστο, και κατά δεύτερο, αισθήματα που συνήθως διακατέχουν κάποιον, ο οποίος τηρώντας δεσμεύσεις, επιφέροντας τις συνταγματικές τροποποιήσεις, τερματίζει τη δεκαετή παρουσία του στην Προεδρία και 43 χρόνια ενεργού εμπλοκής στην Πολιτική, με ένα, πλέον, συμβουλευτικό ρόλο. Έφτασε η ώρα νομίζω να απολαύσω όλους όσους βλέπετε γύρω μου».

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «λέγεται ότι σήμερα είναι γιορτή της Δημοκρατίας. Δεν θα διαφωνήσω καθόλου, αλλά αν θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε πραγματική γιορτή της δημοκρατίας δεν θα πρέπει κανένας να μείνει αδιάφορος, δεν θα πρέπει κανένας να απέχει από αυτό το δικαίωμα που το Σύνταγμα του έδωσε έτσι ώστε να λειτουργεί κατά τον ισχυρότερο δυνατόν βαθμό η βούληση του λαού και όχι η βούληση εκείνων μόνον που συμμετέχουν.

Θέλω να πιστεύω ότι όλα και με βάση τη δημοκρατική παράδοση που έχει ο λαός μας θα εξελιχθούν ομαλότατα και το βράδυ βεβαίως θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της βούλησης του λαού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο εγγονός του ‘Αντης Λούτσιος, ο οποίος τον συνόδευε από μικρό παιδί σε όλες τις ψηφοφορίες, πλέον ψηφίζει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε χαριτολογώντας ότι «η άλλοτε μασκότ μου, σήμερα είναι ψηφοφόρος. Θα ασκήσει το δικαίωμα του στη Γερμασόγεια».

Ερωτηθείς αν το διακύβευμα των εκλογών είναι η αποχή και αν έχουν φτάσει τα μηνύματα στους ψηφοφόρους για να πάνε να ψηφίσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «θέλω να ελπίζω, ναι. Και αυτό που θα ήθελα να επαναλάβω και να υπερτονίσω, να θεωρηθεί από τον καθένα ότι είναι δικαίωμα που μετατρέπεται σε καθήκον, ιδιαίτερα στις εκλογές ύπατου άρχοντα της χώρας».

Νίκος Χριστοδουλίδης: “Σήμερα είναι γιορτή…”

Το εκλογικό του δικαίωμα στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου, Κέντρο Δ’, στην Πάφο, άσκησε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε τα εξής: «Μόλις άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα εδώ στη Γεροσκήπου στον τόπο που γεννήθηκα, στον τόπο που μεγάλωσα γιατί ειδικότερα όταν είσαι στην πολιτική ζωή του τόπου δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ από πού ξεκίνησες. Γιατί αν ξεχάσεις από πού ξεκίνησες δεν μπορείς να έχεις πυξίδα για το μέλλον.

Σήμερα είναι γιορτή. Σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας. Η κάθε Κύπρια, ο κάθε Κύπριος μπορούν ναι με την ψήφο τους να καθορίσουν το μέλλον της πατρίδας μας. Απευθύνομαι ειδικότερα στη νέα γενιά του τόπου μας, στο μέλλον της πατρίδας μας, στα δικά μας παιδιά, που πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία, αφού το μέλλον ανήκει σε όλους αυτούς.

Έχω την αισιοδοξία, έχω την πεποίθηση αν θέλετε ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή. Ο κυπριακός λαός είναι περήφανος, ο κυπριακός λαός είναι ελεύθερος και το έχει αποδείξει πολλές φορές στην ιστορία του τόπου μας ότι στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας είναι εδώ.

Η επόμενη μέρα των εκλογών όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, το οποίο πρέπει να είναι σεβαστό στο πλαίσιο της δημοκρατίας, πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Οι εκλογές θα τελειώσουν, οι προκλήσεις όμως και τα προβλήματα που έχουμε θα είναι ενώπιον μας.

Μόνο μέσα από την ενότητα, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια μπορούμε πραγματικά ν’ ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού γιατί το βασικό ζητούμενο είναι ν’ ανταποκριθούμε με επιτυχία σε όλα αυτά που ο κυπριακός λαός αναμένει από τον νέο ηγέτη της χώρας μας».

Αβέρωφ Νεοφύτου: “Ο λαός θα επιλέξει την πορεία της χώρας..”

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) κ. Αβέρωφ Νεοφύτου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Γυμνάσιο Ακρόπολης (Αγ. Ομολογητών), Κέντρο Δ’, στη Λευκωσία.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε τα εξής: «Μεγάλη γιορτή για τη δημοκρατία. Για μήνες μιλούσαμε εμείς, εκτιμούσαν και οι δημοσκόποι, σήμερα μιλά ο κυρίαρχος λαός σε αυτό το μεγάλο πανηγύρι. Σήμερα διά της ψήφου του ο λαός θα επιλέξει την πορεία της χώρας και αυτό που θα μετρήσει θα είναι το αποτέλεσμα της τενέκας. Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα με προικισμένους ανθρώπους. Είμαι βέβαιος πως ο κυπριακός λαός θα επιλέξει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, μαζί και την προοπτική για καλύτερες μέρες, για μια εθνική δικαίωση αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη. Μπορούμε και θα φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο. Να είστε καλά. Καλή σας μέρα».

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που κρατά από αυτή την προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Αβέρωφ είπε: «την αισιοδοξία του κόσμου να δει καλύτερη Κύπρο, είναι ήδη η Κύπρος μας σε γερά θεμέλια. Καλή ψήφο και καλώ τον κυπριακό λαό, τους ψηφοφόρους, να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων