29/04/2023 29/04/2023 Μηνύματα προς την Τουρκία, τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και τους Έλληνες πολίτες εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. «Με την...
29 Απριλίου, 2023 - 12:18
Τελευταία ενημέρωση: 29/04/2023 - 12:37

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν συζητάμε θέματα εθνικής κυριαρχίας και συνόρων με την Τουρκία

Διαδώστε:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν συζητάμε θέματα εθνικής κυριαρχίας και συνόρων με την Τουρκία

Μηνύματα προς την Τουρκία, τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και τους Έλληνες πολίτες εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Με την Τουρκία δεν συζητάμε τίποτα όσον αφορά την εθνική μας κυριαρχία και τα σύνορα μας. Τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητήσουμε πέρα από το θέμα των θαλάσσιων ζωνών. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε πως η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει μετά τις εκλογές αν έχει πραγματική πρόθεση να έχει σχέσεις με τη Δύση ή θα στραφεί σε μια δική της πολιτική, που θα είναι πιο κοντά σε Κίνα ή Ρωσία. «Αυτό εν τέλει θα καθορίσει τις σχέσεις μας, αλλά και το Κυπριακό», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Από τη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο των «Financial Times» υπεύθυνο για τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, Πίτερ Σπίγκελ, δεν απουσίασε η αναφορά στις επικείμενες εκλογές. Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι πρώτες εκλογές είναι κρίσιμες γιατί θα δείξουν ποιο κόμμα και ποιον Πρωθυπουργό θέλει ο λαός. «Οι εκλογές αφορούν επιλογές. Στην περίπτωση της Ελλάδας, εμείς πετύχαμε σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Αντίθετα, ποια επιλογή δίνει η αντιπολίτευση; Το πρόγραμμα που παρουσίασε κοστίζει δεκάδες δισεκατομμύρια και θα οδηγήσει την χώρα στη χρεωκοπία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Από αριστερά: o Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rumen Radev, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, Παναγιώτης Ροϊλός, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, Συμεών Τσομώκος

Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών είναι ζωτικής σημασίας και για τα αμερικανικά συμφέροντα. Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, με δεδομένες τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχουμε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και δεν έχουμε καμία εχθρότητα απέναντι στους Ρώσους πολίτες, αλλά έχουμε πρόβλημα με την επιθετικότητα του Πούτιν, που με τις ενέργειες του που προκάλεσε χάος στην Ευρώπη. «Η απόφαση να στηρίξουμε την Ουκρανία ήταν εύκολη. Έτσι στέλνουμε κι ένα μήνυμα σε όποιες περιφερειακές δυνάμεις μπορεί να σκεφτούν κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε η Ρωσία», τόνισε ο Πρωθυπουργός, δηλώνοντας αισιόδοξος για τη διατήρηση της ενότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων