13/08/2020 13/08/2020 Το Κοινοβούλιο του Λιβάνου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επικαλούμενη τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν μετά τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό. Το υπουργικό Συμβούλιο είχε ήδη κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για διάστημα δύο εβδομάδων, στις 5 Αυγούστου. Η απόφαση λήφθηκε εκ νέου από το Κοινοβούλιο. Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο παρέχει εκτεταμένες...
13 Αυγούστου, 2020 - 15:43
Τελευταία ενημέρωση: 13/08/2020 - 16:42

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Λίβανος – Καταρρέουν κτήρια

Διαδώστε:
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Λίβανος – Καταρρέουν κτήρια

Το Κοινοβούλιο του Λιβάνου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επικαλούμενη τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν μετά τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό.

Το υπουργικό Συμβούλιο είχε ήδη κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για διάστημα δύο εβδομάδων, στις 5 Αυγούστου. Η απόφαση λήφθηκε εκ νέου από το Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο παρέχει εκτεταμένες ελευθερίες στο στρατό. Συγκεκριμένα επιτρέπει τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, αλλά και την ελευθερία του Τύπου. Παράλληλα, ο στρατός έχει το δικαίωμα να εισέλθει σε σπίτια και να προχωρήσει σε σύλληψη οποιουδήποτε θεωρείται “απειλή” για την εθνική ασφάλεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Aljazeera, όλες οι δικαστικές διαδικασίες θα διεξάγονται στα στρατιωτικά δικαστήρια της χώρας, τα οποία φαίνεται πως δεν συμμορφώνονται με τη δέουσα διαδικασία.

Οργανισμοί – υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράζουν την ανησυχία τους για την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας πως θα επιτρέψει στις δυνάμεις ασφαλείας να διαλύσουν ένα κοινό που μάχεται κατά της της διαφθοράς της άρχουσας τάξης.

Εξακόσια σαράντα ιστορικά κτίρια επλήγησαν από τη μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε στη Βηρυτό στις αρχές Αυγούστου και 60 κινδυνεύουν να καταρρεύσουν προειδοποίησε σήμερα η UNESCO, η οποία θα ηγηθεί της διεθνούς κινητοποίησης για την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της λιβανικής πρωτεύουσας.

Οι αριθμοί αυτοί προέρχονται από μια αποτίμηση που έγινε από τον γενικό διευθυντή αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού του Λιβάνου Σαρκίς Χούρι, τον οποίο επικαλείται σε μια ανακοίνωση η UNESCO.

Συνολικά «τουλάχιστον 8.000 κτίρια» υπέστησαν ζημιές, στην πλειονότητά τους στις ιστορικές συνοικίες Γκεμαϊζέ και Μαρ-Μιχαέλ, σημειώνει ο Χούρι που ζητεί να γίνουν «κατεπειγόντως» έργα προκειμένου να αποφευχθεί μια επιδείνωση των ζημιών με τις φθινοπωρινές βροχές.

Μεγάλες ζημιές από την έκρηξη σημειώθηκαν και στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό όπως σας είχε ενημερώσει το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ με αποκλειστικές φωτογραφίες: 

Δείτε ακόμα – Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης στον Άγιο Γεώργιο Βηρυτού

 

Η έκρηξη είχε επίσης «αντίτυπο στα μεγάλα μουσεία, όπως το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού, το Μουσείο Sursock και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού καθώς και σε χώρους πολιτισμού, γκαλερί και θρησκευτικές τοποθεσίες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η UNESCO ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα ηγηθεί της διεθνούς κινητοποίησης για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση του πολιτισμού και της κληρονομιάς της Βηρυτού.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ δηλώνει πως έχει «κινητοποιήσει πολιτιστικούς οργανισμούς και εξέχοντες ειδικούς στον Λίβανο και στο εξωτερικό».

Η έκρηξη, που κατέστρεψε ολόκληρες συνοικίες της Βηρυτού, προκάλεσε τον θάνατο 171 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 6.500 και πλέον.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων