19/09/2023 19/09/2023 Σε πένθος βρίσκονται από χθες οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας μετά το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στη Λιβύη το μεσημέρι της Κυριακής κατά το οποίο πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα και άλλα δεκατέσσερα τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται οι περισσότεροι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, δυο στο...
19 Σεπτεμβρίου, 2023 - 8:35
Τελευταία ενημέρωση: 19/09/2023 - 8:42

Το δυστύχημα που βύθισε στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις – Οδύνη για τα 5 θύματα, προσευχή για τους τραυματίες

Διαδώστε:
Το δυστύχημα που βύθισε στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις – Οδύνη για τα 5 θύματα, προσευχή για τους τραυματίες

Σε πένθος βρίσκονται από χθες οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας μετά το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στη Λιβύη το μεσημέρι της Κυριακής κατά το οποίο πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα και άλλα δεκατέσσερα τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται οι περισσότεροι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, δυο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και ένας στο Ναυτικό Νοσοκομείο.

Η θλίψη μεγάλη στην πατρίδα μας από την απώλεια των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Ανθρώπων που έφυγαν ένα κυριακάτικο πρωινό με προορισμό να δώσουν δύναμη και βοήθεια σε ανθρώπους που δοκιμάζονται από τις φονικές πλημμύρες στη χώρα της βόρειας Αφρικής η οποία μετρά χιλιάδες θύματα. Ωστόσο, 5 από τα μέλη της ελληνικής αποστολής, τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δυο αδέλφια διερμηνείς, έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος.

Τρισάγιο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία, στον Ι. Ναό του Γενεθλίου της Θεοτόκου στο νησί Hiiumaa τέλεσε Τρισάγιο υπέρ Αναπαύσεως των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στην Λιβύη.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος εξέφρασε την οδύνη του για το γεγονός ότι άνθρωποι που πήγαν να σώσουν συνανθρώπους τους έχασαν τη ζωή τους, και εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπάθειά του προς τις οικογένειές τους.

Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου 

Συλλυπητήριες ευχές από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Την βαθύτατη οδύνη του και τα συλλυπητήρια του για το τραγικό περιστατικό εξέφρασε και ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου εκφράζει πατρικώς ολόθυμες συλλυπητήριες ευχές προς τις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος και προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ στους τραυματίες απευθύνει εγκάρδιες ευχές για τάχιστη ανάρρωση.

Μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρθηκε στη Λιβύη (Φωτογραφία: ΓΕΕΘΑ)

Διαβάστε αναλυτικά: Συλλυπητήρια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη

Θλίψη και προσευχή στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής

Οι δύο Ελληνίδες που σκοτώθηκαν στο τροχαίο, ήταν η Γλυκερία Μεμεκίδου και η Ευαγγελία Ανδρεαδάκη. Κατά πληροφορίες, η Πλωτάρχης Γλυκερία Μεμεκίδου, με καταγωγή από την Καλλιθέα Ροδόπης, εργαζόταν ως νοσηλεύτρια στην Ογκολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, ενώ η σμηναγός Εύη Ανδρεαδάκη ήταν νοσηλεύτρια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Την θλίψη της για το τραγικό συμβάν εξέφρασε η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής αναφέροντας:

“Συγκλονισμένοι όλοι οι Έλληνες παρακολουθούν τις εξελίξεις από το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στη Λιβύη και είχε ως αποτέλεσμα τον αδόκιτο χαμό πέντε συμπατριωτών μας, μελών της ανθρωπιστικής βοήθειας που απεστάλη στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων και η εκ Καλλιθέας Ροδόπης καταγόμενη Γλυκερία Μεμεκίδου. Ο Σεβασμιώτατος και σύμπας ο Κλήρος της Μητροπόλεως εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους πληγέντες κατοίκους της Λιβύης. Θερμές αναπέμπονται οι προσευχές όλων, όπως ο Αρχηγός της Ζωής Κύριος Ιησούς αναπαύει τις ψυχές τους εν σκηναίς δικαίων, χαρίζει δε στους οικείους των θυμάτων ενίσχυση και παραμυθία”.

Στις έρευνες και η ΕΥΠ

Συλλυπητήρια μηνύματα, από την πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν ενημέρωση για τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος και τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη: Πέντε νεκροί από το τροχαίο της ελληνικής αποστολής – Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σύμφωνα με την ΕΡΤ έρευνες για τις συνθήκες του φρικτού τροχαίου δυστυχήματος στη Λιβύη, βρίσκονται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ, όπως της ζητήθηκε από τους επικεφαλής των ερευνών.

Τα ερωτηματικά πολλά, τόσο για το πώς κατάφερε τόσο εύκολα ένα τρίτο όχημα να παρακάμψει μία στρατιωτική στη ουσία φάλαγγα και να «καρφωθεί» πλαγιομετωπικά στο λεωφορείο που μετέφερε το κλιμάκιο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο και η μεγάλη φωτιά που προκλήθηκε η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το λεωφορείο, κάτι όχι εντελώς σύνηθες σε παρόμοια τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα.

Φωτογραφία: ΓΕΕΘΑ

Πώς έγινε η μοιραία σύγκρουση

Αρχικά ο συγκεκριμένος δρόμος -στον οποίο βρισκόταν το λεωφορείο με τα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής- επελέγη καθώς ο κεντρικός είχε καταστραφεί από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Μπροστά και πίσω του υπήρχαν στρατιωτικά οχήματα από τις λιβυκές δυνάμεις. Το διερχόμενο αυτοκίνητο που ήταν στο αντίθετο ρεύμα εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο. Το αυτοκίνητο φέρεται να είχε μια επιπλέον δεξαμενή με 200 λίτρα καύσιμο, βενζίνη, το οποίο ανεφλέγη από την σφοδρότητα της σύγκρουσης με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες τα δύο οχήματα.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι είχε γίνει εκτίμηση του περιβάλλοντος ασφαλείας από τις διπλωματικές Αρχές που βρίσκονται στη Βεγγάζη και οι λιβυκές Αρχές είχαν εγγυηθεί την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής.

Όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος και αποβιβάστηκαν τα μέλη της αποστολής, συνοδεύτηκαν από δύο στρατιωτικά οχήματα που επέβαιναν ένοπλοι -οι οποίοι είχαν σταλεί από τον στρατάρχη Χαφτάρ- που είχε εγγυηθεί την ασφάλεια της αποστολής.

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές λένε πως η σύγκρουση με το αγροτικό όχημα έγινε στην περιοχή Ναράουα, πάνω σε στροφή, από την αριστερή πλευρά και στο ύψος του οδηγού.

Από το τραγικό τροχαίο δυστύχημα τρία στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων, μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, και δύο αδέρφια – διερμηνείς, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλα 14 άτομα τραυματίστηκαν και φέρουν κατάγματα, εγκαύματα και τραύματα στα μάτια. Οι σοροί και οι τραυματίες, μεταφέρθηκαν χθες στην Αθήνα, ενώ στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

Κεντρική φωτογραφία: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων