20/03/2024 20/03/2024 «Είδατε τις απίστευτα προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ότι “το ’74 μπορούσαμε να είχαμε καταλάβει και όλο το νησί και να είχε λυθεί το πρόβλημα”. Ακόμη επιμένουν να χαρακτηρίζουν την εισβολή του ’74 ως επιχείρηση ειρήνης “Barış Hareketi”. ‎Με τέτοιες αντιλήψεις, πώς μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα καλή...
20 Μαρτίου, 2024 - 12:13
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2024 - 17:50

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Πολιτιστική και Θρησκευτική Γενοκτονία στην κατεχόμενη Κύπρο

Διαδώστε:
Μάξιμος Χαρακόπουλος: Πολιτιστική και Θρησκευτική Γενοκτονία στην κατεχόμενη Κύπρο

«Είδατε τις απίστευτα προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ότι “το ’74 μπορούσαμε να είχαμε καταλάβει και όλο το νησί και να είχε λυθεί το πρόβλημα”. Ακόμη επιμένουν να χαρακτηρίζουν την εισβολή του ’74 ως επιχείρηση ειρήνης “Barış Hareketi”. ‎Με τέτοιες αντιλήψεις, πώς μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα καλή διάθεση προσέγγισης και επίλυσης του προβλήματος; Γιατί όσες “διακηρύξεις Αθηνών” και αν υπογράφουμε, η Τουρκία έχει δείξει ότι δεν σέβεται συνθήκες, πόσο δε μάλλον απλές διακηρύξεις». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στα PARAPOLITIKA FΜ 90,1 στην εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες» και στον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Καλαρρύτη.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε στην Κύπρο, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην μεγαλόνησο, για την τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη της ΔΣΟ, με τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Γεώργιο, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου και την Επιτροπή των Κατεχομένων Δήμων στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κατεχόμενα.

Βεβηλώσεις, καταστροφές, συλήσεις

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισήμανε ότι «επιχειρείται μια συστηματική δημογραφική αλλοίωση συνολικά στο νησί, αλλά επιχειρείται ταυτόχρονα και μια πολιτιστική και θρησκευτική αλλοίωση. Θα τολμούσα να πω μια πολιτιστική γενοκτονία στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Όπως μας ενημέρωσαν οι Δήμαρχοι από τις κατεχόμενες περιοχές, πάνω από 80 εκκλησιές, εξωκλήσια δικά μας έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, κειμήλια καταστρέφονται ή άλλα διακινούνται από αρχαιοκάπηλους σε χώρες του εξωτερικού. Ομοίως και πολλές εικόνες. Ναοί έχουν βεβηλωθεί. Μας έλεγαν για ναό, ο οποίος με εράνους των Ελληνοκυπρίων αποκαταστάθηκε και στη συνέχεια, δυστυχώς, παραδόθηκε σε κάποιον Τουρκοκύπριο, ο οποίος τον μετέτρεψε σε γυμναστήριο και εκεί που κρέμονταν οι πολυέλαιοι κρέμονται πια οι σάκοι του μποξ. Σε νεκροταφεία Ελληνοκυπρίων έχουμε βανδαλισμούς. Έχουν συληθεί νεκροταφεία, μας είπαν για περιπτώσεις τάφων, οι οποίοι τρεις φορές έχουνε σκαφτεί και έχουν διασκορπιστεί τα οστά των κεκοιμημένων, προς ανεύρεση πολύτιμων, τιμαλφών που μπορεί να είχαν ταφεί μαζί με τους νεκρούς. Μάλιστα μας ειπώθηκε ότι ακόμη και από γνάθους νεκρών αφαιρέθηκαν χρυσά δόντια. Μιλούμε για τέτοιες βεβηλώσεις και καταστροφές, τις οποίες η διεθνής κοινότητα οφείλει να καταδικάζει. Γιατί το Κυπριακό δεν είναι μόνο ζήτημα εισβολής και κατοχής, αλλά είναι και ένα ζήτημα καταφανούς καταπάτησης θρησκευτικών ελευθεριών. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορεί να λειτουργηθούν στις εκκλησίες τους».

Πρωτοβουλία της ΔΣΟ για ενημέρωση της ΕΕ

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των Δήμων των κατεχομένων, θα συνδράμουμε προκειμένου στις Βρυξέλλες, στο Ευρωκοινοβούλιο να πραγματοποιηθεί μια έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων, που δείχνουν τις βεβηλώσεις, τις καταστροφές, την αλλοίωση χρήσης αυτών των θρησκευτικών μνημείων. Δυστυχώς όλα αυτά συντελούνται με την ενθάρρυνση, αν όχι την καθοδήγηση των Τουρκικών Κατοχικών Αρχών στην κατεχόμενη Κύπρο. Αυτή είναι δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων