14/12/2021 14/12/2021 Oι μισθοδοτούμενοι κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος μειώθηκαν από το 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 από 9.018 σε 8.300 Του Νικόλαου Ζαΐμη  Με στοιχεία και αριθμούς αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος προς το Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το ζήτημα των οργανικών θέσεων των κληρικών, καλώντας τον να βγάλουν ένα...
14 Δεκεμβρίου, 2021 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 14/12/2021 - 12:19

Με αριθμούς μίλησε η Εκκλησία για τις οργανικές θέσεις των κληρικών – Τι αναμένει από την Πολιτεία

Διαδώστε:
Με αριθμούς μίλησε η Εκκλησία για τις οργανικές θέσεις των κληρικών – Τι αναμένει από την Πολιτεία

Oι μισθοδοτούμενοι κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος μειώθηκαν από το 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 από 9.018 σε 8.300

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Με στοιχεία και αριθμούς αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος προς το Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το ζήτημα των οργανικών θέσεων των κληρικών, καλώντας τον να βγάλουν ένα “αγκάθι” το οποίο ταλαιπωρεί τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας εδώ και 76 ολόκληρα χρόνια.

Ο Μακαριώτατος κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έθεσε επί τάπητος την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νόμου 536/1945. Σύμφωνα με αυτόν προβλεπόταν η συμβολή του Κράτους στη μισθοδοσία 6.000 οργανικών θέσεων με βάση τον τότε πληθυσμό της Χώρας (που ήταν περίπου 7,5 εκατομμύρια).

Ακόμα, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος απηύθυνε ερώτημα στον Πρωθυπουργό αν έχει προχωρήσει στην σκέψη και στο πρόγραμμά της κυβερνητικής πολιτικής το ζήτημα του εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού της νομοθεσίας περί μισθοδοσίας του προσωπικού της Εκκλησίας. Όπως είχε αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, πριν λίγες ημέρες τουλάχιστον κάτι τέτοιο για φέτος δεν είναι εφικτό. Και αυτό γιατί τo ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται.

Οι αριθμοί

Παρουσιάζοντας αριθμούς που ανταποκρίνονται στο σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι με την επίλυση αυτής της εκκρεμότητας δεν επιβαρύνεται ο κρατικός κορβανάς. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Σήμερα υφίστανται 8.168 Ενορίες στην Εκκλησία της Ελλάδος και κάθε Ενορία έχει τουλάχιστον μία 1 ή περισσότερες θέσεις κληρικών, ανάλογα με τον πληθυσμό της, αλλιώς δεν υφίσταται ως νομικό πρόσωπο. Συνεπώς, από πολλών ετών η νομοθετική ρύθμιση του 1945 έχει πάψει να συμβιβάζεται όχι μόνο με τον αριθμό των διορισμένων εμμίσθων κληρικών, αλλά και με τον αριθμό των νομικών προσώπων, στα οποία αυτοί διακονούν και συστήθηκαν από το Κράτος. Σημειώνω ότι οι μισθοδοτούμενοι κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος μειώθηκαν από το 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 από 9.018 σε 8.300, αντίθετα με τις διαδόσεις προ 4 μηνών για δήθεν 4.000 νέους διορισμούς κληρικών. Η ρύθμιση της εκκρεμότητας δεν συνεπάγεται οποιοδήποτε πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος, ούτε νομιμοποίηση κάποιας παρανομίας ή μετατροπή προσωποπαγών θέσεων σε οργανικές. Αφορά τον συντονισμό ενός ξεπερασμένου νομοθετήματος προς τον σημερινό υπαρκτό αριθμό του νομίμως διορισμένου και μισθοδοτούμενου προσωπικού της Εκκλησίας μας και των Ενοριών μας”. 

Η απάντηση στις καλόπιστες ή μη παρανοήσεις

Ο Μακαριώτατος διευκρίνισε ακόμα στον Πρωθυπουργό, προς αποφυγήν κάθε παρανόησης, ότι η Εκκλησία δεν ζητά την αύξηση οργανικών θέσεων ούτε για δήθεν μονιμοποίηση συμβασιούχων ή υπεράριθμων κληρικών. Οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο κληρικοί έχουν διορισθεί με πράξεις νόμιμα δημοσιευμένες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και γνωστές στα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ κατέχουν θέσεις σε Ενορίες, που συστήθηκαν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου από την Πολιτεία με δικά της διατάγματα.

Ωστόσο, το ζήτημα τυγχάνει ευρείας πολιτικής συναινέσεως, καθώς και η προηγούμενη Κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Μακαριώτατος, “ανεγνώρισε δημοσίως (με το από 12 Φεβρουαρίου 2019 σχέδιο συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας) ότι οφείλει να αποκαταστήσει αυτή την νομοθετική ανακολουθία”.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριώτατο για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να παραστεί στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έκανε έναν απολογισμό των σημαντικών αλλαγών που προώθησε η παρούσα Κυβέρνηση έως τώρα για την επίλυση προβλημάτων που ταλάνιζαν την Εκκλησία για πολλά χρόνια και συνεχάρη τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την υποστήριξη της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος, επανέλαβε την πρόθεση έναρξης διαλόγου επί των προαναφερθέντων ζητημάτων, με άξονες την κοινωνική συνοχή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαφάνεια.

ΙΣΚΕ: “Να μην εργαλειοποιηθεί το δίκαιο αίτημα”

Θέση για το θέμα είχε λάβει πριν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη ΔΙΣ και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση πως “δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εργαλειοποιήσει ένα δίκαιο αίτημα μας προς ίδιον όφελος. Έχουμε αποδείξει ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Πατρίδα μας αναπληρώνουμε το υστέρημα της κοινωνικής πρόνοιας του κράτους σε όλους τους τομείς. Αυτό που ζητάμε είναι σεβασμό και τακτοποίηση του αυτονόητου αιτήματος μας”.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση του ο Ι.Σ.Κ.Ε. επεσήμανε ότι «η αιτία που προήλθε η φημολογία περί δήθεν διορισμού 4000 Κληρικών οφείλεται στο ότι δεν έχει επικαιροποιηθεί από το 1945 ο αριθμός οργανικών θέσεων τις οποίες μισθοδοτεί και ασφαλίζει το κράτος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εξωτερική φωτογραφία: Δημήτρης Παπαμήτσος/ Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού – Eurokinissi

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων