06/12/2022 06/12/2022 Με μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου, Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Με λιτανείες της εικόνας και του ιερού αποτμήματος των λειψάνων του Αγίου στους δρόμους των πόλεων, με τη συνοδεία Φιλαρμονικής, και μαθητών των σχολείων με τις σημαίες τους, οι πιστοί τίμησαν τον Θαυματουργό...
06 Δεκεμβρίου, 2022 - 21:30
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2022 - 21:17

Με βαθιά κατάνυξη ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου σε όλη την χώρα

Διαδώστε:
Με βαθιά κατάνυξη ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου σε όλη την χώρα

Με μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου, Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Με λιτανείες της εικόνας και του ιερού αποτμήματος των λειψάνων του Αγίου στους δρόμους των πόλεων, με τη συνοδεία Φιλαρμονικής, και μαθητών των σχολείων με τις σημαίες τους, οι πιστοί τίμησαν τον Θαυματουργό Άγιο και ζήτησαν την μεσιτεία του.

Πειραιάς

Με την δέουσα λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου και συνλιτανευόντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Η περιφορά της Ιεράς Εικόνος, πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών, πολιτειακών, στρατιωτικών και δικαστικών αρχών, καθώς επίσης και των σωμάτων ασφαλείας, ναυτικών σωματείων και εκπροσώπων της ναυτοσύνης.

Βόλος

Ιεροπρεπώς και μεγαλοπρεπώς εόρτασε τον Πολιούχο και Προστάτη της Άγιο Νικόλαο η πόλη του Βόλου, με επίκεντρο το ομώνυμο ιστορικό και περικαλλή Μητροπολιτικό της Ναό. Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ενώ συμμετείχε πλήθος ευλαβών Χριστιανών.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών.

Σύμη

Στην Σύμη, νησί με μακραίωνη ναυτική ιστορία και δραστηριότητα, υπάρχουν επτά συνολικά Ιεροί Ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Νικόλαο. Κύρια θέση κατέχει ο Ενοριακός Ναός που ευρίσκεται στην Άνω Χώρα του οικισμού της Σύμης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον καλλιμάρμαρο αυτόν Ενοριακό Ναό, με συλλειτουργούς του τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανορμίτου Αρχιμανδρίτη π. Αντώνιο Πατρό, τον π. Ελευθέριο Οθίτη εφημέριο της παρακειμένης Ενορίας Αγίου Αθανασίου και τους Διακόνους π. Γεώργιο Κακακιό και π. Παύλο Τερεζάκη. Το δε Ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν οι Ιεροψάλτες κ. Αγαπητός Μιχελλής και κ. Δημήτριος Κοπανίδης.

Εκτός του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, η Πρόερος του Δ.Σ. και αντιπροσωπείες, της Δ.Α.Ν. Σύμης με επικεφαλής τον Διοικητή κ. Παναγιώτη Βρανά, του Πολεμικού Ναυτικού από την ελλιμενισμένη, με την ευκαιρία της σημερινής εορτής του Ναυτικού μας στο λιμάνι της Σύμης, Κ/Φ «Νικηφόρος», ως και του Λιμενικού Σώματος, από το Λιμεναρχείο της Σύμης.

Προ της απολύσεως πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εφεστίου Ιεράς Εικόνας του Αγίου, ενώ μετά την Απόλυση προσφέρθηκαν στο πλακοστρωμένο προαύλιο οι Άρτοι και τα πατροπαράδοτα κεράσματα.


Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Κανονιοφόρο «Νικηφόρος» όπου ευχήθηκε στον Κυβερνήτη, τους Αξιωματικούς και το πλήρωμα, να τον έχουν προστάτη και φρουρό στην ζωή και τα ταξίδια τους.

Ρούφου, Θηβών

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και Ρούφου Θηβών. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Αυγέρος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος στη σύντομη προσλαλιά του ανέφερε ότι ο Άγιος Νικόλαος ανεδείχθη μέγας μύστης της Χάριτος του Θεού.

Τόνισε, ακόμη, ότι στην κοινωνία μας υπάρχει η τάση υποκατάστασης των εορτών των αγίων με άλλες εορτές, όμως οι χριστιανικές εορτές δεν έχουν αναφορά μόνο σε γεγονότα αλλά και σε πρόσωπα, τα οποία είναι άνθρωποι του Θεού που εφάρμοσαν τις εντολές του και είναι πρότυπα χριστιανικής ζωής.

Επίσης, επαίνεσε τον εφημέριο, τους επιτρόπους και τους ενορίτες για την τράπεζα αίματος της Ενορίας και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.

Σητεία

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και ακολούθως ιερούργησε, κήρυξε τον θείο λόγο και προέστη στην Δοξολογία για την εορτή του Πολεμικού Ναυτικού στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου Σητείας, που βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Κρήτης, στο ακρωτήρι Κάβο Σίδερο σε γη της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού.

Στην επίκαιρη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον προστάτη άγιο του Πολεμικού Ναυτικού Άγιο Νικόλαο και σημείωσε ότι οι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού και όλοι οι Έλληνες ναυτικοί βλέπουν στο πρόσωπό του τον άγρυπνο προστάτη τους, που τους συντροφεύει στις ώρες της γαλήνης, αλλά κυρίως στις ὠρες της τρικυμίας, παράλληλα όμως είναι θερμός αντιλήπτορας, ισχυρός πρεσβευτής και αδιαμφισβήτητος προστάτης και ρύστης όχι μόνον αυτών που καταβρέχονται από τα κύματα της θάλασσας, αλλά και όλων όσοι αγωνίζονται να διαπλεύσουν τις τρικυμίες του βίου.

Όπως τόνισε, σύμφωνα το Απολυτίκιο που συμπυκνώνει τη ζωή του λαοφιλούς Αγίου, είναι ο «κανόνας πίστεως», η «εικόνα της πραότητος», της «εγκρατείας ο διδάσκαλος» και οδοδείκτης αληθινής ζωής, και αναφέρθηκε στις πολλές αρετές του, όπως στην ανυπέρβλητη φιλανθρωπία και την αδιάκριτη ελεημοσύνη του.

Τέλος ευχήθηκε στον Διοικητή κ. Καρδαρά και σε όλα τα στελέχη της μονάδος και ο άγιος Νικόλαος να τους προστατεύει και να τους περιφρουρεί διηνεκώς, και να οδηγεί όλους προς το γαλήνιο λιμάνι της σωτηρίας.

Πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος κ. Kύριλλος τέλεσε τη Δοξολογία για την εορτή του Πολεμικού Ναυτικού και του προστάτη του Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια ο Διοικητής της Π.Ν.Β Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Καρδαράς εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και αναφέρθηκε στη θαλασσοκρατία, τη μεγάλη ναυτική παράδοση της πατρίδας μας και στην ξεχωριστή θέση που κατέχει η ελληνική ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο και στην τιμή που αποδίδει το Πολεμικό Ναυτικό στον προστάτη άγιό του.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Πανοσιώτατος Προηγούμενος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, οι Διάκονοι Θεμιστοκλής Μπεϊνάς και Γεώργιος Λογκάκης, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Αϊλαμάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαικάστρου κ. Νικόλαος Χατζηδάκης, ο πρώην Δήμαρχος Σητείας κ. Νικόλαος Κουρουπάκης, οι Λιμενάρχες Ιεράπετρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Ιωάννης Παπαδάκης και Σητείας Υποπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Ιωάννης Ψαράκης, εκπρόσωποι της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου και του Α.Τ. Σητείας, και αρκετοί πιστοί της περιοχής.

Σύρος

Στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, τελέσθηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπάνιας κ. Παντελεήμονος, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κυρίλλου και Σύρου κ. Δωροθέου Β’, με τη λειτουργική συμμετοχή Εφημερίων της Σύρου και εκ των Ιερών Μητροπόλεων Βεροίας και Κηφισίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων, ο οποίος εστίασε τη διδαχή του στη θαυματουργική παρουσία του Αγίου Νικολάου στη ζωή των πιστών και, αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιωτατο κ. Δωρόθεο Β’ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία του, ευχήθηκε στον κλήρο και το λαό της Σύρου ο Άγιος Νικόλαος να προφθάσει και να προσφέρει τη λύτρωση εκ πάσης ανάγκης και να τον σώσει, τις ικεσίες του.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πάνδημος λιτανεία της αγίας εικόνος και του ιερού αποτμήματος εκ των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, φερομένων επί των ώμων Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και ανδρών του Λιμενικού Σώματος, πλαισιουμένης από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, άγημα της Ναυτικής Πολεμικής Βάσης Σύρου, το Λύκειο Ελληνίδων, Προσκόπους και Μαθητές, ενώ στο λιμάνι απέδιδαν τιμές τα ρυμουλκά Λιμένος Σύρου «ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ», «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» καί «ΠΑΝΑΓΙΑ», και τα σκάφη τῆς Πλοηγικῆς Ὑπηρεσίας Σύρου, τοῦ Ὁμίλου Φουσκωτών Σύρου, των Αλιέων, του Ναυτικού Ομίλου, του Λιμενικού Σώματος, του ΝΕΩΡΙΟΥ και ιδιωτών.

Στην Πλατεία Μιαούλη ανεπέμφθη δέηση υπέρ των Ναυτικών, των εργαζομένων στις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις, των πλοιοκτητών και των πληρωμάτων των πλοίων, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ απηύθυνε τις ευχές του σε όλους τους Ναυτικούς και τους κατοίκους της Σύρου, και εν συνεχεία, κατά τα ειωθότα, ο Αξιότιμος Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Νικόλαος Λειβαδάρας, απηύθυνε εόρτιο άγγελμα προς το λαό της Σύρου.

Ακολούθως η λιτανεία, κατευθύνθηκε προς την πλατεία Κανάρη, “συνοδευόμενη” διά θαλάσσης από τα δεκάδες πλοιάρια, που με κάθε τρόπο απέδιδαν τιμές στον προστάτη τους Άγιο, και με ελιγμούς, συριγμούς και πίδακες νερού από το κατέπλευσαν επιβατηγό πλοίο «Blue Star Paros, όπου προ της προτομής του Ναυάρχου Κανάρη, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πνιγέντων στη θάλασσα, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως Γεν. Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμ. Κουτουλάκης, ο Εκπρόσωπος της Βουλής, Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιω. Βρούτσης και ο Πρόεδρος των Απομάχων Ναυτικών κ. Μηλιός, έρριψαν στεφάνους στη θάλασσα στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών κατά τους εθνικούς αγώνες και σε ναυάγια.

Αμουργιέλες, Μονοφατσίου

Με την παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στις Αμουργιέλες Μονοφατσίου. Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, πλαισιωμένος από τον Πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Κοσιδεκάκη, τον εφημέριο της Ενορίας, Πρεσβύτερο Σταύρο Φανουράκη και τον Αρχιδιάκονο Μαρίνο Δασκαλάκη.

Το ψαλτήριο διακόνησε ο Οικονόμος Ιωάννης Καπελλάκης. Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο αναφερόμενος στη ζωή και τα χαρίσματα του Αγίου Νικολάου, υπογραμμίζοντας την πίστη, την ταπείνωση, την πραότητα και την αγάπη προς τον Θεό.

Τέλος, ευχαρίστησε το εκκλησίασμα για την παρουσία του και ευχήθηκε έτη πολλά και ευλογημένα. Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Βουλευτής Ηρακλείου κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παύλος Μπαριτάκης και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Όλγα Δραμουντάνη.

Λάρισα

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαρίσης μετέβη, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του ανέλυσε από το Αποστολικό ανάγνωσμα το χωρίο «Πείθεσθε τοις ηγουμένοις υμών και υπείκετε…», τονίζοντας την ανάγκη υπακοής σε όσους έχουν υπεύθυνες θέσεις και μάλιστα, στην Εκκλησία, ώστε να διασφαλίζεται η ενότητα Εκκλησίας και Κοινωνίας, καθώς και η αποτελεσματικότητα του έργου.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο προστάτης και έφορος Άγιος Νικόλαος να προστατεύει άπαντας και προέτρεψε τον λαό η τιμή στους Αγίους να γίνεται αφορμή περισκέψεως και προσευχής.

Πλήθη πιστών χριστιανών, μεταξύ των οποίων οι Βουλευτές Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και κ. Στυλιανή Μπίζιου, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς κ. Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρεοπαγίτης κ. Νικόλαος Πουλάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Αγάπιος Χαρακόπουλος, η Προέδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σουλτάνα Δόκου, η υποψήφια Βουλευτής κ. Ειρήνη Καραλαριώτου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Τρύφων Τσάτσαρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εφημερίδος ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κ. Γεώργιος Μιχαλόπουλος, προσκύνησαν την ιερά εικόνα του Αγίου Νικολάου, αλλά και το χαριτόβρυτο τεμάχιο του ιερού Λειψάνου του, όπου φυλάσσεται στο Ναό και αποτελεί πολύτιμο θησαυρό για την ενορία.

Σπέτσες

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώων της πλατείας του Ιερού Ναού και κέρασμα στο Αρχονταρίκι.

Παρέστησαν οι αρχές της Νήσου και πλήθος πιστών.

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου, στην πόλη της Καλαμάτας. Επίκεντρο του εορτασμού ο Ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ο επονομαζόμενος “Φλαρίου” στο κέντρο της πόλης.

Του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά, τον Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Αρώνη, τον εφημέριο του Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Γιαννόπουλο, τον Οικονόμο Βασίλειο Κουτσόγιαννη και τους Διακόνους Θεόφιλο Κυριάκο και Ηλία Διαμαντόπουλο.

Ο Σεβασμιώτατος κηρύττοντας το θείο λόγο αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Νικολάου και στην ιδιαίτερη τιμή που του προσφέρει η Εκκλησία ονομάζοντας τον “πανάγιο” και “άνθρωπο Θεού“. Τόνισε επίσης πως μέσα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, που βιώνουμε τόσα άσχημα πράγματα, ακόμη και απόπειρες βιασμών μικρών παιδιών, ο μόνος τρόπος για να πάψουν όλα αυτά τα κακά, είναι να γίνουμε άνθρωποι Θεού.

Μεγαλόπολη

Με κάθε λαμπρότητα τίμησε τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Νικόλαο η Μεγαλόπολη. Σήμερα 6 Δεκεμβρίου 2022, ανήμερα της εορτής, την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο νέος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος.

Στη Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Αρκαδίας κ.κ. Βλάσης και Παπαηλιού, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας , ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Τατούλης με τον Βαγγέλη Γιαννακούρα, ο Διοικητής του Α.Τ. Μεγαλόπολης κ. Κουρτέσης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Μπουντούρης, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Χριστογιαννόπουλος , ο πρόεδρος του δημ. συμβουλίου κ. Κυριακόπουλος, αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων κ.κ. Μιχόπουλος και Τσιριγώτης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Αντώνακας.

Μετά την Θεία Λειτουργία έγινε Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλης με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Μεγαλόπολης αλλά και μαθητών των σχολείων με τις σημαίες τους.

Χαλάνδρι

Ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, ευρισκόμενος εις Αθήνας διά τας εργασίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και κατόπιν κανονικής αδείας και ευλογίας του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τέλεσε την Θ. Λειτουργία σήμερα 6 Δεκεμβρίου 2022, στον εορτάζοντα Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου και κήρυξε τον θείο λόγο ερμηνεύοντας το Απολυτίκιο του Αγίου.

Ο πολιός αρχιμανδρίτης π. Πατρίκιος Καλεώδης τα είχε όλα ετοιμάσει κατ’ άριστον και ιεροπρεπή τάξιν μετά των συνεφημερίων του. Πλήθος κόσμου συμμετείχαν στη θεία λατρεία τιμώντας τον λαοφιλή και θαυματουργό Άγιο Νικόλαο, Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας.

Ερέτρεια

Με λαμπρότητα τίμησε η Ερέτρεια τον πολιούχο και προστάτη της  Άγιο Νικόλαο. Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 εν όψει της εορτής του Αγίου τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός  στον φερώνυμο Ιερό Ναό στον οποίο προεξήρχε ο Β’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Ιεροκήρυξ της Ιερας Μητροπόλεως Χαλκίδος Πανοσιολογιώτατος Αρχίμανδρίτης Ιωάννης Καραμούζης με την συμμετοχή ιερέων και του εφημέριου του ιερού ναού Πρωτοπρεσβύτερου Θεοφάνη Παπαγεωργίου.

Εν συνεχεία με την άφιξη της λιτανευτικής πομπής της ιεράς εικόνος του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Ερέτριας παρουσία των στελεχών του Λιμεναρχείου και του Αστυνομικού Τμήματος Ερέτριας  πραγματοποιήθηκε δέηση υπέρ υγείας και ενισχύσεως πάντων  των απανταχού της γης εν θαλάσσες ναυτιλομέμενων αδελφών.

 

Τον Άγιο Νικόλαο τίμησαν με τις προβλεπόμενες τιμές τους και τα ελιμενισμένα ΕΠ/ΟΧ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ με τα αλιευτικά σκάφη καθώς επίσης ακολούθησε  η εορταστική εκδήλωση προς τον Άγιο Νικόλαο  στο λιμάνι σε συνεργασία  του Δήμου Ερέτριας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερέτριας και του ιερού ναού Αγίου Νικολάου  με το ιστορικό δρώμενο  της αφίξεως με αλιευτικό  δια της θαλάσσης του Κωνσταντή Κανάρη ο οποίος με την άφιξη του απέδωσε τον ασπασμό και την ευλάβεια του  προς τον Άγιο  Νικόλαο όπως είθισται εκφράζοντας δε τις ευχαριστίες και ιερές προσευχές  του ενώπιον της ιεράς εικόνος του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων