29/01/2024 29/01/2024 Σε διαρκή υποβάθμιση βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η εορτή της Ελληνικής Παιδείας, αυτή δηλαδή των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Μετά την κατάργηση της αργίας για τα σχολεία σειρά πήραν τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών. Ήδη υπεγράφη από την υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ....
29 Ιανουαρίου, 2024 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2024 - 9:08

Με Υπουργική Απόφαση καταργήθηκε η αργία των Τριών Ιεραρχών για φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών – Διαρκής υποβάθμιση της εορτής

Διαδώστε:
Με Υπουργική Απόφαση καταργήθηκε η αργία των Τριών Ιεραρχών για φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών – Διαρκής υποβάθμιση της εορτής

Σε διαρκή υποβάθμιση βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η εορτή της Ελληνικής Παιδείας, αυτή δηλαδή των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Μετά την κατάργηση της αργίας για τα σχολεία σειρά πήραν τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Ήδη υπεγράφη από την υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή, η με αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024 απόφαση με την οποία τροποποιείται η με αριθμ. 219434/Α5/21.12.2016 (Β΄ 4212) απόφαση με θέμα: «Ημέρες διακοπών και αργιών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών.»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, με την συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση καταργείται από το σημείο II του στοιχείου Β. ΑΡΓΙΩΝ μόνο η θρησκευτική γιορτή των Τριών Ιεραρχών για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Κατά τα λοιπά ισχύει η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση. Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας: “Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ήλθε ύστερα από ισχυρότατη πίεση των εργοδοτών του χώρου που δεν…άντεχαν στην οικονομική “αιμορραγία” της πληρωμής μίας (1) ημέρας αργίας στους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται χυδαία όλο το χρόνο”. 

Διαρκής υποβάθμιση της εορτής

Η 30ή Ιανουαρίου, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών, έχει καθιερωθεί, από το 1842, ως ημέρα εορτασμού των ελληνικών γραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Στα πρόσωπα των Τριών Μεγάλων Πατέρων, που προστατεύουν την παιδεία μας, τιμώνται και εορτάζουν όλοι οι λειτουργοί της. Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη και σημαντική αυτή γιορτή υποβαθμίστηκε, με αποκορύφωμα την ουσιαστική κατάργησή της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και την καθιέρωση αργίας και δίωρων εκδηλώσεων. Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε με Υπουργική Απόφαση το 2020 της τότε Υπουργού, Νίκης Κεραμέως. Έτσι, στις σχολικές μονάδες η άλλοτε μεγάλη εορτή των γραμμάτων έχει απαξιωθεί. Πλέον, ήρθε και η κατάργησή της για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Οι αρετές των Τριών Ιεραρχών, απάντηση στη σχολική βία

Την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να νομοθετεί ενάντια στην εορτή, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στο μήνυμά της προς εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες εστιάζει στο θλιβερό φαινόμενο της βίας το οποίο εξελίσσεται σε μάστιγα στα σχολεία.

Λαμβάνοντας αφορμή από τον βίο και τις αρετές των Τριών Αγίων των Γραμμάτων, οι οποίοι μιλούσαν για «συνεχή αγώνα κατά τῆς ἀδικίας, τῆς ἀνισότητας, τῆς περιφρόνησης τῆς ἀνθρώπινης προσωπικότητας καί τῆς βίας», η Ιερά Σύνοδος τονίζει ότι τον τελευταίο καιρό η βία «ἔχει κάνει ἔντονη τήν παρουσία της καί στόν χῶρο τοῦ σχολείου».

Επίσης σημειώνει ότι οι Τρεις Ιεράρχες προβάλλουν το πρόσωπο του Χριστού «ὡς τή μοναδική λύση σέ ὅλα τά προβλήματα τοῦ ἀνθρώπου καί ἰδιαιτέρως στο πρόβλημα τῆς βίας. Πιστεύουν ἀκράδαντα ὅτι μόνο μέ τή βοήθεια τοῦ Χριστοῦ θά ἀποκτήσουμε τήν εἰρήνη καί πλέον ἡ βία δέν θά ἔχει θέση στις καρδιές μας, ἀφοῦ θά βλέπουμε ὅλους τούς ἀνθρώπους ὡς ἀδελφούς μας.»

Καταλήγοντας η Ιερά Συνόδος εύχεται στους μαθητές καλή πρόοδο και τους προτρέπει να αφουγκραστούν το μήνυμα των Τριών Ιεραρχών, «ξεδιψώντας μέ τά σωτήρια νάματα τῆς διδασκαλίας τους καί ἀποκτώντας ὄχι μόνο τη σοφία τῶν γραμμάτων, ἀλλά κυρίως τήν εἰρήνη τοῦ Χριστοῦ καί τή γαλήνη».

Διαβάστε αναλυτικά: Η σχολική βία στο επίκεντρο του μηνύματος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων