13/06/2020 13/06/2020 Κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου με την Εκκλησία. Μετά τις συνεχιζόμενες διώξεις των κληρικών, τις κατεδαφίσεις κτιρίων τώρα όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να κάτσει στο τραπέζι για να συζητήσει το φλέγον ζήτημα του νόμου σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες, κατηγορώντας για άρνηση την Εκκλησία η οποία απαντά πως είναι ακατανόητες...
13 Ιουνίου, 2020 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 13/06/2020 - 9:03

Μετά τις διώξεις κληρικών και τις κατεδαφίσεις η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αρνείται τον διάλογο – Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας λέει η Εκκλησία

Διαδώστε:
Μετά τις διώξεις κληρικών και τις κατεδαφίσεις η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αρνείται τον διάλογο – Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας λέει η Εκκλησία

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου με την Εκκλησία. Μετά τις συνεχιζόμενες διώξεις των κληρικών, τις κατεδαφίσεις κτιρίων τώρα όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να κάτσει στο τραπέζι για να συζητήσει το φλέγον ζήτημα του νόμου σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες, κατηγορώντας για άρνηση την Εκκλησία η οποία απαντά πως είναι ακατανόητες τέτοιου είδους ενέργειες από πλευράς της κυβέρνησης.  

Η Εκκλησία από την πλευρά συνεχίζει από αύριο, Κυριακή 14 Ιουνίου, τις ειρηνικές πορείες οι οποίες ως στόχο έχουν  την επίτευξη της ειρήνης, της αγάπης, της δικαιοσύνης και της αδελφικής συμφιλίωσης.

«Οι τελευταίες εξελίξεις μας λένε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Επισκοπικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου στις 11 Ιουνίου.”Έχει παρέλθει περίπου ένα εξάμηνο από την ψήφιση του νόμου και η κυβέρνηση δεν έχει κάτσει στο τραπέζι να συζητήσει σχετικά τον αντισυνταγματικό αυτό νόμο που ως στόχο έχει την πίστη των Ορθοδόξων. Ακόμα περιμένουμε την απάντηση του Ντούσκο Μάρκοβιτς στην επιστολή του Μητροπολίτη μας. Παρότι έχει γίνει άρση των περιορισμών που επέβαλε η υγειονομική κρίση, απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει”, αναφέρει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Οι δηλώσεις Μάρκοβιτς

Την επόμενη ημέρα ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς με βιντεοσκοπημένη δήλωση του, ανέφερε ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς πρότειναν πρόσφατα στον Σεβ. Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιο την αναστολή της εφαρμογής του Νόμου για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εκδώσουν απόφαση για την νομιμότητα του, αλλά ο Μητροπολίτης, παρ’ όλα αυτά, κάλεσε τους πιστούς για την συνέχιση των πορειών διαμαρτυρίας, και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας συνέχισε να παραβιάζει το νόμο σε κάθε ευκαιρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΝΤΟΥΣΚΟ ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο υπεύθυνος σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Τσέτινιε, πρωτοπρεσβύτερος Γκόϊκο Πέροβιτς, είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι καλύτερο για τον Μάρκοβιτς να μην αναφέρει καν αυτήν την συνομιλία και ότι η πρόταση της Κυβέρνησης για αναστολή εφαρμογής του Νόμου είναι ανειλικρινής, μη βιώσιμη και οι πορείες διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν.

«Η συνάντηση για την οποία μίλησε σήμερα ο Μάρκοβιτς πραγματοποιήθηκε σε μια ατμόσφαιρα που ήταν ανάρμοστη και αυτός είναι ο λόγος που η Εκκλησία δεν επιθυμούσε να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης και λόγω του θέματος της συνομιλίας αυτού καθαυτού», – τόνισε ο π. Γκόϊκο και πρόσθεσε ότι: «Ο Μάρκοβιτς οφείλει να γνωρίζει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει προθεσμία για να εκδώσει απόφαση», ενώ «το δικαστήριο στο Στρασβούργο αποφασίζει μόνο όταν ο Νόμος είναι σε ισχύ.»

O πρωτοπρεσβύτερος Γκόϊκο Πέροβιτς

Επίσης, επισήμανε ότι αποτελεί καταχρηστική παραπληροφόρηση του κοινού η αναφορά ότι η Εκκλησία έβαλε σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις ανακοινώνοντας την συνέχιση των διαμαρτυριών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: «οι διαπραγματεύσεις κινδυνεύουν από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη αυτόν τον Νόμο.»

Άμεση απάντηση από το Επισκοπικό Συμβούλιο Μαυροβουνίου 

«Είναι πραγματικά ακατανόητο να κατηγορούν τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο ότι απορρίπτει τον διάλογο και συνεπώς τη δυνατότητα εξεύρεσης βιώσιμης λύσης, μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών μας για την καθιέρωση θεσμικού διαλόγου με τις κρατικές αρχές, χωρίς να ζητούμε τίποτε άλλο από βασικά ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα» απάντησε με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, 12 Ιουνίου, το Επισκοπικό Συμβούλιο Μαυροβουνίου η Μητρόπολη Μαυροβουνίου στον Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου  Ντούσκο Μάρκοβιτς.

«Σε αυτό το πλαίσιο, διαφωνούμε έντονα με τον Πρωθυπουργό ότι οι νόμοι στο Μαυροβούνιο εφαρμόζονται στο πνεύμα της ίσης εφαρμογής για όλους, και έχουμε μιλήσει πολλές φορές για αυτήν τη διάκριση» επισημαίνεται στην απάντηση προς τον Πρωθυπουργό. «Ορθόδοξοι επίσκοποι, ιερείς και πιστοί συνελήφθησαν, κρατήθηκαν, καταδικάστηκαν και τιμωρήθηκαν δυσανάλογα περισσότερο από άλλους παράγοντες στην κοινωνία του Μαυροβουνίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Εκκλησία στο Μαυροβούνιο εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης της χώρας

Η ένταση στις σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με την ψήφιση του νόμου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, σύμφωνα με τον οποίο περιέρχεται στο κράτος η ιδιοκτησία της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων ιστορικά μοναστήρια και ναοί. Η ψήφιση του νόμου είχε προκάλεσει έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να πραγματοποιούν ειρηνικές διαδηλώσεις δύο φορές την εβδομάδα ζητώντας την κατάργησή του. Τα πράγματα εντάθηκαν ακόμα περισσότερα με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, όταν οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιου και εν συνεχεία στη σύλληψη και κράτηση του Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο, και κληρικών.

Οι κατεδαφίσεις 

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουνίου, ειδικά συνεργεία  υπό την προστασία των δυνάμεων ασφαλείας προχώρησαν στην κατεδάφιση κτηρίου που ανήκει στην νέα γυναικεία μονή του Αγίου Βασιλείου.

Η αποτρόπαια αυτή πράξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιου:

«Ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ μιλά για την αδελφική αγάπη και την αρμονία, ανεξάρτητα από το αν είναι Ορθόδοξοι ή όχι. Την ίδια ώρα πραγματοποιείται αυτό το έγκλημά από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης και πρόσθεσε ότι τα εγκλήματα του καθεστώτος ξεκίνησαν από τη στιγμή που συνέλαβαν τον Επίσκοπο Βουδίμλιε και Νίκιτς κ. Ιωαννίκιο και τους άλλους Ιερείς. Αναφερόμενος στα μέλη της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «λατρεύουν ψεύτικα είδωλα, ψεύτικες θεότητες που αρνούνται τον Θεό της αγάπης», κι ότι είναι προδότες της χώρας.

Ειδικές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας βρέθηκαν στην περιοχή προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η κατεδάφιση θα ολοκληρωθεί. «Σήμερα το πρωί περικύκλωσαν το κονάκι, άρχισαν να το κατεδαφίζουν και η αστυνομία δεν επέτρεπε σε κανένα να πλησιάσει » δήλωσε με βουρκωμένα τα μάτια του κάτοικος της πόλεως Ούλτσινιε. Είναι ενδεικτικό ότι αυτό συμβαίνει μετά την απόφαση της Εκκλησίας να συνεχιστούν οι ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά του άδικου νόμου που προβλέπει κρατικοποίηση των ναών, των μοναστηριών και της εκκλησιαστικής περιουσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Την ίδια ημέρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στην πόλη Τίβατ του Μαυροβουνίου κοντά στο νησί των Λουλουδιών όπου βρίσκεται το μοναστήρι των Αρχαγγέλων και το βαπτιστήριο της Ιεράς Μονής. Οι πιστοί ανέφεραν ότι ο σκοπός της αστυνομίας ήταν η κατεδάφιση του βαπτιστηρίου και συγκεντρώθηκαν με τα πόδια αφού η αστυνομία μπλόκαρε όλες τις εισόδους προς το νησί κάνοντας παράλληλα ελέγχους στην είσοδο της πόλης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων