30/06/2022 30/06/2022 “Το Μητσοτάκης γιοκ το έχω ξανακούσει στο παρελθόν. Εκτιμώ ότι […] πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας πολιτισμένα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο”. Αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου στη Μαδρίτη. «Το Μητσοτάκης γιοκ το έχω ξανακούσει στο παρελθόν. Το άκουσα μετά...
30 Ιουνίου, 2022 - 16:54
Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2022 - 17:00

Μητσοτάκης: Το γιοκ το έχω ξανακούσει – Να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές πολιτισμένα

Διαδώστε:
Μητσοτάκης: Το γιοκ το έχω ξανακούσει – Να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές πολιτισμένα

“Το Μητσοτάκης γιοκ το έχω ξανακούσει στο παρελθόν. Εκτιμώ ότι […] πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας πολιτισμένα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο”. Αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου στη Μαδρίτη.

«Το Μητσοτάκης γιοκ το έχω ξανακούσει στο παρελθόν. Το άκουσα μετά τον Έβρο, ειπώθηκε με άλλα λόγια. Συναντηθήκαμε με τον κύριο Ερντογάν. Εκτιμώ ότι και πάλι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε, πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας πολιτισμένα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο, δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο στο οποίο να μπορούμε να στηριχθούμε για να λύσουμε τις διαφορές μας.

Από εκεί και πέρα νομίζω κατέστη σαφές σε όλους ότι στην παρούσα συγκυρία η προσήλωση των μελών του ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη Σύνοδο εξαιρετικά σημαντική καθώς όπως είπε εγκρίθηκε η διεύρυνσή της Συμμαχίας και τα όποια εμπόδια ξεπεράστηκαν γρήγορα και ανώδυνα. Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι σημαντικό ότι στο Στρατηγικό Δόγμα επανεπιβεβαιώνεται η προσήλωση όλων των μελών της Συμμαχίας στις έννοιες της εδαφικής ακεραιότητας και του Διεθνούς Δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς διευθετήθηκε το καινούργιο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία.

Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η Ρωσία και για αυτό και προχωρούμε ως Συμμαχία σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλλουμε αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας απέναντι σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα ζήτημα που να αφορά στην προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μηνύματα που εξέπεμψαν προς την Άγκυρα τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι σύμμαχοι είναι σαφή.

Παράλληλα, σημείωσε πως η προσήλωση της Συμμαχίας είναι αποκλειστικά στραμμένη στη στήριξη της Ουκρανίας και δεν υπάρχει ανοχή για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα, ούτε μπορεί να είναι η Συμμαχία πεδίο επίλυσης διμερών διαφορών μεταξύ των κρατών-μελών.

«Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις ημέρες δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά στην προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό κάτι λέει», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας την ρητορική Ερντογάν το τελευταίο διάστημα στην ανάγκη να απευθυνθεί στην εσωτερική κοινή γνώμη.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το καλοκαίρι θα είναι ήσυχο στο πεδίο. Σε ερώτηση σχετικά με το περιλάλητο «Μητσοτάκης γιοκ» του κ. Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτό ακούστηκε και στον Έβρο, αλλά μετά υπήρξε συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

«Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. «Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδος σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου είναι ανοιχτή», σημείωσε και πρόσθεσε πως η χώρα μας δε θα σταματήσει να θίγει τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας σε άπαντα τα διεθνή fora.

Η Ελλάδα έχει έναν ξεχωριστό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια, καθώς ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: ertnews : Συντακτική ομάδα ert.gr/ Αποστολή στη Μαδρίτη: Δημήτρης Γκάτσιος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων