01/12/2022 01/12/2022 Μάγεψαν το κερκυραϊκό κοινό, η σπουδαία μουσικοσυνθέτρια και βιολίστρια Ευανθία Ρεμπούτσικα και οι ερμηνευτές Σπύρος Κλείσσας και Αγάθη Κοσκινά καθώς και η Φιλαρμονική Γαστουρίου «Ομόνοια», που συμμετείχαν στην μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα AHEPA Hj-34 “Corcyra” Κέρκυρας με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Η βραδιά ξεκίνησε με τον εκπρόσωπο...
01 Δεκεμβρίου, 2022 - 22:01
Τελευταία ενημέρωση: 01/12/2022 - 16:28

Μουσική εκδήλωση της AHEPA στην Κέρκυρα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Διαδώστε:
Μουσική εκδήλωση της AHEPA στην Κέρκυρα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μάγεψαν το κερκυραϊκό κοινό, η σπουδαία μουσικοσυνθέτρια και βιολίστρια Ευανθία Ρεμπούτσικα και οι ερμηνευτές Σπύρος Κλείσσας και Αγάθη Κοσκινά καθώς και η Φιλαρμονική Γαστουρίου «Ομόνοια», που συμμετείχαν στην μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα AHEPA Hj-34 “Corcyra” Κέρκυρας με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού, Γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη να παρουσιάζει το σημαντικό έργο στη διάσωση Ελλήνων πολιτών τις ημέρες των μεγάλων εκκαθαρίσεων του Αμερικανού πρεσβευτή στη Σμύρνη φιλέλληνα Τζωρτζ Χόρτον και του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης, απόγονος του οποίου τιμήθηκε παραβρισκόμενος στην εκδήλωση για το σπουδαίο έργο του ιερέα.

Αμέσως μετά ακολούθησε ένα 20λέπτο μουσικό αφιέρωμα στο 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ανθρώπου του πολιτισμού Ιάκωβου Καμπανέλλη που το Υπουργείο Πολιτισμού έχει δώσει το όνομά του στο έτος που διανύουμε πριν εμφανιστεί στη σκηνή γνωρίζοντας την αποθέωση η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, συμμετείχε ως κύριος ομιλητής στην εκδήλωση της ομογενειακής Οργάνωσης AHEPA, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η εκδήλωση είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και πλαισιώθηκε με συναυλία της συνθέτριας, Ευανθίας Ρεμπούτσικα με μουσικούς της Φιλαρμονικής Γαστουρίου Κέρκυρας «Ομόνοια» και τις Μεικτές και Παιδικές Χορωδίες Αραχάβης «Νικόλαος Πουλιάσης», Άφρας «Λαμποβίτισσα», Τα χαμόγελα του Μον Ρεπό, 4ου Γυμνασίου Κέρκυρας και Γυμνασίου Φαιάκων. 

Στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας εστίασε στο ρόλο που διαδραμάτισαν στα θλιβερά εκείνα γεγονότα δύο σημαντικές προσωπικότητες, ο Φιλέλληνας, Αμερικανός διπλωμάτης, George Horton, Πρόξενος στη Σμύρνη κατά την κρίσιμη εκείνη χρονική περίοδο, και ο Μητροπολίτης Σμύρνης, Χρυσόστομος. Στην εκδήλωση παρέστη απόγονος του Μητροπολίτη, στο πρόσωπο του οποίου τιμήθηκε το ηρωικό έργο του.  

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσουλάκης, ο Αμερικανός διπλωμάτης George Horton, με εξαιρετικά σημαντικό ανθρωπιστικό και συγγραφικό έργο, ήταν Πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη κατά τις περιόδους 1911-1917 και 1919-1922 και βίωσε την καταστροφή της Σμύρνης. Με προσωπικές του ενέργειες βοήθησε στη διάσωση πολλών συμπατριωτών μας. Στο βιβλίο του «Η Μάστιγα της Ασίας» αναφέρεται με συγκλονιστικό τρόπο στις σφαγές των Ελλήνων και Αρμενίων και γράφει ότι «είναι αδύνατον να φανταστούμε το μέγεθος της τραγωδίας των Ελλήνων που είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και η κοινότητά τους στη Σμύρνη αριθμεί ίσως και το μισό πληθυσμό της περιοχής». Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι η «η Ελλάδα, είναι φιλειρηνική χώρα. Οι θέσεις της στη Διεθνή Κοινότητα στηρίζονται στον σεβασμό και την τήρηση των Διεθνών Συνθηκών».

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης, Χρυσόστομος αποτελούσε τον εθνάρχη του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Το πολύπλευρο έργο του είχε επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα της κοινοτικής ζωής – ποιμαντικό, εθνικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό, φιλανθρωπικό. Επέδειξε πρωτοποριακή πρωτοβουλία και μεγάλο κοινωνικό έργο με τη δημιουργία ευαγών ιδρυμάτων και αθλητικών εγκαταστάσεων για τη νεολαία. Κατά τον πρώτο διωγμό των Μικρασιατών, επί Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βοήθησε πολλές οικογένειες με ναυλωμένα πλοία να διασωθούν σε ασφαλείς τόπους. Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του στη Σμύρνη, παρά την προσφορά ασφαλούς διαφυγής σε αυτόν από τις Μεγάλες Δυνάμεις λέγοντας: «είμαι ποιμένας και οφείλω να μείνω κοντά στο ποίμνιό μου». Ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και προστάτης Άγιος των Μικρασιατών.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν βουλευτές, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, ο Ύπατος Γενικός Γραμματέας της AHEPA, Σάββας Τσίβικος και ο Κυβερνήτης της AHEPA HELLAS, Κωνσταντίνος Βαρσάμης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων