15/09/2021 15/09/2021 Τον Ύπατο Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας, Στίβεν Λίλι, συνάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Ύπατου Αρμοστή, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης...
15 Σεπτεμβρίου, 2021 - 15:41
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2021 - 15:14

Ν. Αναστασιάδης: Έτοιμοι για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με ασφαλιστικές δικλείδες ΗΕ

Διαδώστε:
Ν. Αναστασιάδης: Έτοιμοι για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με ασφαλιστικές δικλείδες ΗΕ

Τον Ύπατο Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας, Στίβεν Λίλι, συνάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Ύπατου Αρμοστή, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, όπως είχε διατυπώσει στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ των ΗΕ στις 30/08/2021, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε, επίσης, την ανάγκη υιοθέτησης τολμηρών και ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως κατ΄ επανάληψη έχουν υποβληθεί στον ΓΓ, τα οποία θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής επαναβεβαίωσε τη θέση της Βρετανίας για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου, δίδοντας κάποιες επεξηγήσεις ως προς τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από πλευράς της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή πως οι όποιες προτάσεις ή ιδέες θα πρέπει να μην εκφεύγουν του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, με απώτερο, πάντοτε, στόχο τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων