11/11/2022 11/11/2022 Σε μια πρωτοφανή πρόκληση προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας από την Σαμαρκάνδη, πόλη στο Ουζμπεκιστάν, όπου βρέθηκε για την 9η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ανακοίνωσε ότι το ψευδοκράτος εντάχθηκε ως παρατηρητής στον οργανισμό. Σημειώνεται ότι ο πρωταρχικός στόχος του οργανισμού είναι η προώθηση της συνολικής συνεργασίας μεταξύ των...
11 Νοεμβρίου, 2022 - 15:28
Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2022 - 14:07

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: Ενέταξε το ψευδοκράτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητή

Διαδώστε:
Νέα πρόκληση από Ερντογάν: Ενέταξε το ψευδοκράτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητή

Σε μια πρωτοφανή πρόκληση προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας από την Σαμαρκάνδη, πόλη στο Ουζμπεκιστάν, όπου βρέθηκε για την 9η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ανακοίνωσε ότι το ψευδοκράτος εντάχθηκε ως παρατηρητής στον οργανισμό.

Σημειώνεται ότι ο πρωταρχικός στόχος του οργανισμού είναι η προώθηση της συνολικής συνεργασίας μεταξύ των τουρκόφωνων κρατών: Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν.

«Συμφώνα με το δίκαιο αδελφοσύνης, αποδεχτήκαμε ως παρατηρητή στον Οργανισμό μας (των τουρκόφωνων κρατών ) την ‘ΤΔΒΚ’. Δείξαμε στα αδέλφια μας τους Κύπριους, οι οποίοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, ότι δεν είναι μόνοι, συμβάλλοντας παράλληλα στην διαδικασία επίλυσης. Θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά, εσάς τα αξιότιμα αδέλφια μου, για την αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ο Ερντογάν στράφηκε και εναντίον της ΕΕ, λέγοντας ότι έχει την Τουρκία στην πόρτα της για 52 χρόνια και την ταλαιπωρεί: «Ως μέλος παρατηρητή, ευχαριστώ πραγματικά τον αδερφό μου, Βίκτορ Ορμπάν, για τη γέφυρα που δημιούργησε μεταξύ Ευρώπης και τουρκικού κόσμου. Και σαν να προέρχεται από τις ίδιες ρίζες, δίνει αγώνα για την δημοκρατία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γι’ αυτόν τον λόγο, δίνω τα συγχαρητήρια στον ίδιο. […] Στην πόρτα της ΕΕ μας ταλαιπώρησαν 52 χρόνια. Ακόμη κάνουν το ίδιο. Εμείς θα δώσουμε την απάντηση μας, όταν χρειαστεί και έρθει η ώρα».

Από την μεριά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, έγραψε στο τουίτερ: «Βήμα-βήμα… Θα γίνει κι αυτό! Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έγινε δεκτή ως μέλος Παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Είμαστε στο πλευρό της ΤΔΒΚ πάντα, παντού».

Ακόμη, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έγραψε επίσης στο τουίτερ: «Η ΤΔΒΚ έγινε δεκτή ως μέλος-παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, τον οποίο θεωρούμε οικογενειακή μας οργάνωση. Η ΤΔΒΚ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου με το παρελθόν και το μέλλον της. Είθε αυτό το όμορφο ξεκίνημα να είναι ευοίωνο για τον Τουρκικό Κόσμο και τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας».

Ακόμη, μιλώντας στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας, TRTHaber, ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε: «Η θέση μας εδώ είναι ήδη πολύ σαφής. Με το κάλεσμα του προέδρου μας (για αναγνώριση), φτάσαμε σε ένα άλλο στάδιο της πολιτικής μας έναντι της ΤΔΒΚ . Για τον πρόεδρό μας και για την Τουρκία, η ΤΔΒΚ έχει ξεχωριστή θέση. Και αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την ανατολική Μεσόγειο. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια της Τουρκίας. Είναι όμως επίσης και απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια της ΤΔΒΚ. Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια εξίσωση στην οποία δεν θα υπάρχει Τουρκία χωρίς ΤΔΒΚ και ΤΔΒΚ χωρίς Τουρκία. Δύο κυρίαρχες, ισότιμες και διακριτές κρατικές δομές είναι η μόνη λύση από εδώ και στο εξής».

Ο Φουάτ Οκτάι είπε επίσης: «Ο Πρόεδρός μας έχει κάνει επίσης έκκληση σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ. Τώρα θα το κάνουμε μέσω της αναγνώρισης. Είναι καιρός να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ . Το θέμα της ΤΔΒΚ είναι στην ημερήσια διάταξη του Προέδρου μας σε όλες τις σχετικές διεθνείς συναντήσεις. Κάθε αντιπροσωπεία μας θέτει το θέμα της ΤΔΒΚ στις συναντήσεις με άλλες χώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών μας εργάζεται με την ίδια ζέση».

Για σημαντικό βήμα στις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους κάνει λόγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πανηγυρίζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, με την ιδιότητα του παρατηρητή.

 

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές – ΗΠΑ: Ο Τούρκος φίλος του Ερντογάν που έχασε την έδρα στην Πενσιλβάνια

Πηγή: skai.gr, philenews

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων