31/08/2023 31/08/2023 «Οι Ελληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη», ισχυρίστηκε σε νέες δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον Αύγουστο «ιδιαίτερο μήνα» για την Τουρκία «επειδή νικήσαμε σε Κύπρο, Σμύρνη και Ματζικέρτ», όπως είπε. «Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, στον οποίο με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο»,...
31 Αυγούστου, 2023 - 10:55
Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2023 - 11:04

Nέα πρόκληση Ερντογάν: «Οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη»

Διαδώστε:
Nέα πρόκληση Ερντογάν: «Οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη»

«Οι Ελληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη», ισχυρίστηκε σε νέες δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον Αύγουστο «ιδιαίτερο μήνα» για την Τουρκία «επειδή νικήσαμε σε Κύπρο, Σμύρνη και Ματζικέρτ», όπως είπε.

«Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, στον οποίο με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος συμπληρώνοντας ότι «τον Αύγουστο τον κλείνουμε με μια μεγάλη. Στις 26 Αυγούστου του 1922, ο στρατός μας ξεκίνησε τη μεγάλη επίθεση με την εντολή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ».

Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι «ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα, και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη. Δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη της ᾽᾽μεγάλης επίθεσης᾽᾽ κυμάτιζαν οι τουρκικές σημαίες στη Σμύρνη την οποία είχε καταστρέψει και κάψει ο εχθρός που διέφυγε».

Στο εν λόγω σημείο της ομιλίας του κατέληξε: «Κι έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επι τριάμισι χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρόμικες μπότες του λέρωσε την μόνιμη πατρίδα μας την Ανατολία».

Το απόσπασμα στο 21:38-22:14 του βίντεο:

 

Διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στο ΝΑΤΟ για τις ευχές στην Τουρκία
Σε γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ προχώρησε, κατόπιν σχετικών οδηγιών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με την ευχές του νατοϊκού στρατηγείου χερσαίων δυνάμεων στην Άγκυρα.

Οπως μετέφεραν οι ίδιες πηγές, κατόπιν άμεσων οδηγιών του ΥΠΕΞ στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, έγινε σήμερα γραπτό διάβημα στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ για τη συγχαρητήρια ανάρτηση της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων της Συμμαχίας στη Σμύρνη προς την Τουρκία. Στο διάβημα χαρακτηρίζεται απαράδεκτο να συνδέεται η εθνική ημέρα ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με ημέρα νικης κατα μίας συμμάχου χώρας.

H ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM), με έδρα τη Σμύρνη, ανήρτησε στο λογαριασμό της συγχαρητήριο μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή τον καθιερωμένο εορτασμό σήμερα, 30 Αυγούστου, της λεγόμενης «Ημεράς Νίκης», της επετείου δηλ. που ξεκίνησε η επίθεση των κεμαλικών δυνάμεων και οδήγησε στην ήττα του ελληνικού Στρατού στο Μικρασιατικό Μέτωπο. Στο μήνυμα της LANDCOM σημειώνεται: «Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για τη φιλοξενία μας αυτή την ξεχωριστή ημέρα. Από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, η Τουρκία έχει λάβει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και ασκήσεις και οι στρατιώτες της έχουν πάντα επιδείξει μεγάλο επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα. Η Τουρκία και το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι μαζί».

Ιδιο περιστατικό και τον Αύγουστο του 2022
Υπενθυμίζεται ότι το νατοϊκό Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων είχε με ανάρτησή του στο twitter ευχηθεί «Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης» στην Τουρκία, τονίζοντας: «Σήμερα είναι η 100η επέτειος από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Η εν λόγω ανάρτηση, που τελικώς «κατέβηκε», είχε προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

«Στη συνέχεια ανάρτησης του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη. Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων», σημείωνε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στις 31 Αυγούστου».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων