07/05/2022 07/05/2022 Συνεχίζονται οι αιχμές κατά της Ελλάδας αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Frontex με αφορμή το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  Χουλουσί Ακάρ καθιστούν την χώρα μας υπεύθυνη για τους χιλιάδες θανάτους στο Αιγαίο. Ως προς το Κυπριακό, ο Τουρκοκύπριος “πρόεδρος” Ερσίν Τατάρ προβαίνει σε απειλές ενόψει...
07 Μαΐου, 2022 - 18:43
Τελευταία ενημέρωση: 07/05/2022 - 18:51

Νέες προκλητικές δηλώσεις από Τσαβούσογλου, Ακάρ και Τατάρ – Οι Τούρκοι αναζητούν άσυλο στην ΕΕ

Διαδώστε:
Νέες προκλητικές δηλώσεις από Τσαβούσογλου, Ακάρ και Τατάρ – Οι Τούρκοι αναζητούν άσυλο στην ΕΕ

Συνεχίζονται οι αιχμές κατά της Ελλάδας αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Frontex με αφορμή το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  Χουλουσί Ακάρ καθιστούν την χώρα μας υπεύθυνη για τους χιλιάδες θανάτους στο Αιγαίο. Ως προς το Κυπριακό, ο Τουρκοκύπριος “πρόεδρος” Ερσίν Τατάρ προβαίνει σε απειλές ενόψει του εξοπλιστικού προγράμματος της Κύπρου. Όλες αυτές οι δηλώσεις γίνονται την ώρα που η Eurostat δείχνει μία αύξηση της τάξης του 45 % στους Τούρκους πολίτες που αναζητούν άσυλο στην ΕΕ.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα και η Frontex ευθύνονται για τους θανάτους μεταναστών εν μέσω απωθήσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβερίας Dee-Maxell Saah Kemayah σε δηλώσεις του καταδίκασε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, τη Frontex, και την Ελλάδα για τον χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης, λέγοντας ότι είναι συνυπεύθυνοι για τους θανάτους στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε στην εφημερίδα Sözcü ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε πληροφορίες και έγγραφα από την Τουρκία για το μεταναστευτικό, προσθέτοντας ότι δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Frontex για το 2020. «Ένας μέρος αυτού του προϋπολογισμού χρησιμοποιήθηκε για τις απωθήσεις μεταναστών», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Και συνέχισε, λέγοντας: «Η Frontex συμμετείχε σε απάνθρωπες πρακτικές. Η μη έγκριση του προϋπολογισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή η αποχώρηση του Εκτελεστικού Διευθυντή από τη θέση του, δεν αθωώνει τη Frontex. Έπειτα από αυτές τις απωθήσεις, αποκαλύφθηκαν θάνατοι. Άνθρωποι πέθαναν στη θάλασσα γιατί τα φουσκωτά τους τρυπήθηκαν στη μέση της θάλασσας. Ευθύνη σε αυτό έχει και η Ελλάδα.

Η Ελλάδα ευθύνεται και για τους θανάτους, ενώ από τη στιγμή που αυτά συνέβησαν μπροστά στα μάτια τους, η Frontex και συνεπώς η ΕΕ έχουν επίσης ευθύνη. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα δικαστήρια είναι ειλικρινή, είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε μαζί τους κάθε είδους πληροφορίες και έγγραφα».

Μοιραστήκαμε αυτά τα έγγραφα και τις πληροφορίες με τα θεσμικά όργανα και τις αρχές της ΕΕ, επειδή η ΕΕ είναι ένας θεσμός που χαίρεται να δίνει σε όλους διαλέξεις για τα δικαιώματα των μεταναστών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και εμφανίζεται υπερασπιστής των οικουμενικών αξιών, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Ο Τσαβούσογλου ακόμη, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τους θανάτους που συνδέονται με τις απωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα στο Αιγαίο και στα χερσαία σύνορα της Τουρκίας, όπως ανέφερε η εφημερίδα Sözcü .

Ακάρ: Είμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου σε όλες τις δραστηριότητές μας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ κατά την μετάβασή του στην Περιφερειακή Διοίκηση Μεσογείου συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, και τον Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων ναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό αλλά και στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ertnews.

«Είμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου σε όλες τις δραστηριότητές μας. Θέλουμε τη λύση όλων των προβλημάτων μας με ειρηνικά μέσα και μεθόδους. Παρόλα αυτά, δυστυχώς, η Ελλάδα συνεχίζει τις επεκτατικές και επιθετικές της πολιτικές με τις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της», επεσήμανε ο Ακάρ.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, ο κόσμος αγνόησε κάθε είδους αισχρότητες, μαζί με τη σκληρότητα και την απάνθρωπη συμπεριφορά που έδειξε η Ελλάδα απέναντι σε αθώους ανθρώπους εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η Ελλάδα «πιάστηκε επ’ αυτοφώρω» από το τελευταίο περιστατικό της FRONTEX και τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να βλέπει τα γεγονότα, αν και σε περιορισμένο βαθμό», είπε ο Ακάρ και συνέχισε:

Αυξήθηκαν κατά 45% οι Τούρκοι πολίτες που αναζητούν άσυλο στην ΕΕ

Η ΕΕ σημείωσε αύξηση 45% στις αιτήσεις ασύλου από Τούρκους υπηκόους το 2021, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, και όπως μετέδωσε το BBC Turkish.

Περίπου 20.000 Τούρκοι αναζήτησαν καταφύγιο στην Ευρώπη, και  13.000 κατέφυγαν σε χώρες της ΕΕ πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για αιτήσεις από όλο τον κόσμο.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Ελλάδα ήταν οι κορυφαίες χώρες με τις οποίες ζήτησαν άσυλο Τούρκοι υπήκοοι, όπως αναφέρει το BBC.

Οι Τούρκοι πολίτες αποτελούσαν την έκτη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο με 2.571 αιτήσεις να γίνονται στην ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ελβετία (ΕΕ+) τον Νοέμβριο του 2021, όπως δημοσίευσε τον Ιανουάριο ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA).

Ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 506% μεταξύ 2015 και 2021, σύμφωνα με το Euronews Turkish.

Άλλες ομάδες που στοχοποιούνται από την τουρκική κυβέρνηση, όπως οι Κούρδοι, έχουν επίσης εγκαταλείψει την Τουρκία σε αυξανόμενους αριθμούς μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στα νοτιοανατολικά της χώρας, όταν μια ειρηνευτική διαδικασία με ένοπλες κουρδικές ομάδες απέτυχε το 2015.

“Βολές” Τατάρ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου

Ο Τουρκοκύπριος “πρόεδρος” Ερσίν Τατάρ κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι έχουν ξεκινήσει ένα «επιθετικό εξοπλιστικό πρόγραμμα» καθώς το οποίο θα οδηγήσει σε αιματοχυσία, σύμφωνα με δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Türkiye.

«Οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να χύσουν αίμα και προσπαθούν να σύρουν την Κύπρο πίσω στο χάος πριν από το 1974», είπε ο Τατάρ στην Türkiye, καθώς έκανε μια αναλογία το τι συνέβη στην Κύπρο με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

Η Κύπρος είναι διχασμένη από το 1974 όταν η Τουρκία παρενέβη μετά από ένα σύντομο ελληνοκυπριακό πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από τη στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε τότε την Ελλάδα. Η Τουρκία αιτιολόγησε την παρέμβασή της επικαλούμενη τα δικαιώματά της να προστατεύει τους Τουρκοκύπριους, αλλά το νησί παραμένει διχασμένο μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης Δημοκρατίας της Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), η οποία αναγνωρίζεται ως κράτος μόνο από την Τουρκία.

Οι δυτικές χώρες βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για να εξοπλίσουν την ελληνική Κύπρο, είπε ο Τατάρ, σημειώνοντας ότι όπλα επίθεσης  συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ είχαν παρασχεθεί στα νότια του νησιού.

«Αυτό που γίνεται στην Ουκρανία έχει δείξει στον κόσμο πόσο δίκιο έχουμε. Παλαιότερα οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονταν για αμυντικούς σκοπούς. Τώρα αυτή η έννοια έχει αλλάξει», είπε ο Τουρκοκύπριος “ηγέτης”.

Πηγή: ertnews.gr, Türkiye, Euronews Turkish, BBC

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων