01/04/2023 01/04/2023 Το μόνο δικαίωμα που έχουμε είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας. Αυτά είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση Σύνδεσμων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ για τον πανηγυρικό εορτασμό της 1ης Απριλίου, στο στάδιο Ελευθερία. Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην έναρξη...
01 Απριλίου, 2023 - 18:38
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2023 - 19:09

Νίκος Χριστοδουλίδης: Αγώνας μέχρι την απελευθέρωση και την επανένωση

Διαδώστε:
Νίκος Χριστοδουλίδης: Αγώνας μέχρι την απελευθέρωση και την επανένωση

Το μόνο δικαίωμα που έχουμε είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας. Αυτά είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση Σύνδεσμων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ για τον πανηγυρικό εορτασμό της 1ης Απριλίου, στο στάδιο Ελευθερία.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1955, με διακηρυγμένο στόχο την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού και την ένωση με την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος διάβασε απόσπασμα από την πρώτη προκήρυξη της ΕΟΚΑ, στην οποία αναφερόταν ότι «είναι καιρός να δείξωμεν εις τον κόσμον, ότι εάν η διεθνής διπλωματία είναι άδικος και εν πολλοίς άναδρος, η κυπριακή ψυχή είναι γενναία·εάν οι δυνάσται μας δεν θέλουν να αποδώσουν τη λευτεριά μας, μπορούμε να την διεκδικήσωμεν με τα ίδια μας τα χέρια και με το αίμα μας. (…) Ο αγών θα είναι σκληρός. Ο δυνάστης διαθέτει τα μέσα και τον αριθμόν. Εμείς διαθέτομεν την ψυχήν, έχομεν και το δίκαιο με το μέρος μας. Γι’ αυτό και θα νικήσωμεν».

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ συμπυκνώνει μέσα του “τα οικουμενικά και διαχρονικά πρότυπα του Ελληνισμού”, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, καθώς ο αποτέλεσε ένα ανανεωτικό κίνημα ιστορικής κάθαρσης και εθνικής αναγέννησης “και το σπάνιο ήθος του καταγράφεται στο μεγαλείο και την ατομική στάση ζωής των επωνύμων και ανωνύμων αγωνιστών του”, ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι η εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια έμεινε αλώβητη για τέσσερα ολόκληρα χρόνια με τους αγωνιστές να αιφνιδιάζουν τις αγγλικές δυνάμεις με τα κύματα των επιθέσεών τους. Αναφέροντας ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους Έλληνες της Κύπρου, σημείωσε τη συμμετοχή των μαθητών σε διαδηλώσεις και στη διανομή των φυλλαδίων, τη συμμετοχή των οικοκυρών που έκρυβαν στους κόρφους τους τις μυστικές διακηρύξεις της Οργάνωσης, τους ηλικιωμένους που πρόσφεραν καταφύγια στους κατατρεγμένους αγωνιστές και τους παπάδες “που κάτω από το Ευαγγέλιο κρατούσαν τις μυστικές οδηγίες του Αρχηγού”.

“Ευλαβικά σκύβουμε το κεφάλι στους ηρωομάρτυρες της αγχόνης και σε όσους υπέστησαν και ξεψύχησαν από τα φρικτά βασανιστήρια των Άγγλων, ποτίζοντας και μεγαλώνοντας με το αίμα τους το δέντρο της Κυπριακής Ελευθερίας”, ανέφερε ο Πρόεδρος, κατονομάζοντας τους απαγχονισθέντες αγωνιστές, τους τέσσερις του Λιοπετρίου, τον Αυξεντίου και άλλους αγωνιστές του ’55-59.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η 1η Απριλίου 1955 προβάλλει “ως η ωραιότερη και λαμπρότερη σελίδα στην Ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού”, καθώς “η αδούλωτη ψυχή δεν αναγνώρισε τους Άγγλους κατακτητές, έμεινε ελεύθερη”. Είπε ότι ο Αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-’59 παραμένει το πιο λαμπρό ορόσημο στην Ιστορία του κυπριακού ελληνισμού για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού και απόκτηση της ελευθερίας του. “Η σημερινή ημέρα, λοιπόν, μας θυμίζει το υπέρτατο καθήκον για Ελευθερία και Δικαιοσύνη”.

Έχουμε χρέος, είπε, να τιμούμε και να θυμόμαστε τις περιόδους που χάραξαν την πορεία μας ανεξίτηλα και να το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη μέσα από τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία μας, που ως κοινωνία θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει για διασφάλιση της συλλογικής μας επιβίωσης. Γι’ αυτό, συνέχισε, έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας και στη νέα γενιά για την ΕΟΚΑ, για τους αγώνες και τις θυσίες όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για μια καλύτερη Κύπρο, για την Κυπριακή Δημοκρατία που έχουμε σήμερα.

“Γιατί η αρετή και η τόλμη απαιτεί βαθιά γνώση. Και γνώση πρώτα από όλα του εαυτού σου, δηλαδή της πραγματικής σου Ιστορίας. Κάτι τέτοιο, σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί αρνητικά προς τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αφού η βιωσιμότητα μιας ενδεχόμενης λύσης περνά σε μεγάλο βαθμό μέσα και από τον σεβασμό της ιστορικής ταυτότητας του καθενός και όχι μέσα από την αυτοκατάργηση”, σημείωσε.

Αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας και τη συμφιλίωση του λαού της, υπογράμμισε ο Πρόεδρος. “Επιδιώκουμε, μέσα από την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, την επανέναρξη των συνομιλιών για πραγματική ειρήνη και ασφάλεια στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, ώστε ολόκληρος ο λαός να απολαμβάνει τα αγαθά μιας αρμονικής και ευημερούσας συμβίωσης και συνεργασίας“, ανέφερε.

Καταληκτικά, είπε ότι οφείλουμε να παραμείνουμε αξιοπρεπείς απέναντι στις θυσίες των ηρώων μας, απέναντι στους εαυτούς μας, στην Ιστορία και το μέλλον μας. “Το μόνο δικαίωμα που έχουμε είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας”.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Σπανός, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Στην ομιλία του τόνισε ότι “απαιτούμε αγώνα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαιτούμε απελευθέρωση της σκλάβας μας πατρίδας για να μην ντρέπονται οι επερχόμενες ελληνικές γενιές για τους πατέρες τους”.

Άγημα της Εθνικής Φρουράς έριξε βολές κατά την ανάγνωση του προσκλητηρίου πεσόντων του αγώνα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Πρόεδρος της Βουλής, Υπουργοί της κυβέρνησης και αγωνιστές του αγώνα.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού”

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του ΙΜΟ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εν λόγω Οργανισμό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμέα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα και της κατάθεσης στεφάνου στο πλαίσιο της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου, ο Πρόεδρος της Κυρπιακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο μήνυμα της Ημέρας, είπε ότι «τιμούμε τον πιο αγνό, τον πιο ένδοξο αγώνα στην Ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού. Αυτό τον αγώνα που οδήγησε σε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε σήμερα, την Κυπριακή Δημοκρατία, και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτή τη διάσταση. Θέλω να επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι, οι τιμές δεν πρέπει να περιορίζονται σε επετειακές εκδηλώσεις, όπως αυτή στην οποία είμαστε σήμερα, εδώ, όπως αυτή που θα πάμε το απόγευμα.

Η πραγματική τιμή είναι μέσα από την καθημερινή συμπεριφορά μας, είναι μέσα από τον τρόπο που πολιτευόμαστε, αλλά ειδικότερα, επειδή μιλάμε για την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από την προσπάθεια μας, τον αγώνα μας για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, κάτι για το οποίο όσα προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια και αν υπάρχουν, να είστε βέβαιοι ότι από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτός ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ο Πρόεδρός της Δημοκρατίας είπε «σίγουρα, είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν θα αρκεστούμε στο να λέμε ότι “είναι δύσκολος ο αγώνας λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας”. Εκεί που θα κριθούμε, εκεί που θα δείξουμε αν όντως παίρνουμε τα μηνύματα από τον αγώνα της ΕΟΚΑ – όταν ξεκινούσε ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το αποτέλεσμα, αλλά, ναι, μας έδειξαν τον τρόπο και εμείς ακριβώς ακολουθούμε αυτή την πορεία – παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από μια νέα προσέγγιση, που επιθυμούμε η ΕΕ να διαδραματίσει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί θεωρούμε ότι ναι, μπορεί και έχει εκείνα τα κίνητρα, ώστε να οδηγήσει σε σπάσιμο του αδιεξόδου, επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού. Εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και αυτό θα πράξουμε μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας».

Ερωτηθείς τι πήγε λάθος και δεν προχώρησε η κυπριακή υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα λάθος, και είδα και σήμερα κάποιες αναφορές ότι δήθεν επειδή δεν υπήρξε κυπριακή υποψηφιότητα η Ελλάδα αναγκάστηκε να υποστηρίξει την Τουρκία. Να σας πω ότι η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για αλληλοϋποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ αλλά και στον ΙΜΟ είχε προηγηθεί πολύ πριν την όποια σκέψη για ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του ΙΜΟ, όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια και μάλιστα έχουμε αρκετή υποστήριξη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εν λόγω Οργανισμό. Τι έχει σημασία; Έχει σημασία μέσα από την ουσιαστική μας παρέμβαση στον ΙΜΟ να στηρίζουμε τα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι, αντιλαμβάνεστε, είμαστε μια χώρα που από το 1987 ακριβώς λόγω της τουρκικής στάσης έχουμε σοβαρότατα προβλήματα στον τομέα της ναυτιλίας. Βλέπουμε και σήμερα την Τουρκία να εκμεταλλεύεται την κρίση στην Ουκρανία, έτσι ώστε να δυσκολεύει τα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία».

Η Ελλάδα θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Κύπρου για επανεκλογή στην Κατηγορία Γ’ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού

Και στην ερώτηση αν η εκλογή της Τουρκίας στη Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θεωρώ σε καμία απολύτως περίπτωση ότι ο ΓΓ του ΙΜΟ, είτε προέρχεται από την Τουρκία είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μπορεί καθοιονδήποτε τρόπο να δημιουργήσει προβλήματα σε ένα διεθνές αναγνωρισμένο κράτος, ένα κράτος το οποίο, ειδικότερα στον τομέα της ναυτιλίας, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει».

Διαβάστε ακόμη:

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: “Τιμούμε με συγκίνηση και περηφάνια τον αγώνα της ΕΟΚΑ”

«Με την βοήθειαν τού Θεού»: Ο ιερός όρκος των Κυπρίων «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» και το ξημέρωμα της 1ης Απριλίου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, philenews, ΚΥΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων