12/12/2023 12/12/2023 Στην άρρηκτη σχέση του Ορθόδοξου χριστιανικού λαού με την Ορθόδοξη πίστη καθώς και στην καλή συνεργασία που μπορεί να υπάρξει μεταξύ της Εκκλησίας και του Κράτους για το καλό του τόπου και της πατρίδας γενικότερα, αναφέρθηκαν από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα οι Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος και Κερκύρας κ. Νεκτάριος, με...
12 Δεκεμβρίου, 2023 - 12:05
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2023 - 21:50

Ο Άγιος Σπυρίδωνας επιβεβαιώνει την άρρηκτη σχέση του Έθνους με την Ορθόδοξη πίστη – Οι αναφορές Σύρου και Κερκύρας στον Νίκο Δένδια

Διαδώστε:
Ο Άγιος Σπυρίδωνας επιβεβαιώνει την άρρηκτη σχέση του Έθνους με την Ορθόδοξη πίστη – Οι αναφορές Σύρου και Κερκύρας στον Νίκο Δένδια

Στην άρρηκτη σχέση του Ορθόδοξου χριστιανικού λαού με την Ορθόδοξη πίστη καθώς και στην καλή συνεργασία που μπορεί να υπάρξει μεταξύ της Εκκλησίας και του Κράτους για το καλό του τόπου και της πατρίδας γενικότερα, αναφέρθηκαν από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα οι Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος και Κερκύρας κ. Νεκτάριος, με αφορμή και την παρουσία, του Κερκυραίου στην καταγωγή, Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στον εορτασμού του προστάτη του νησιού, Αγίου Σπυρίδωνα. 

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Με την παρουσία χιλιάδων πιστών  που προσήλθαν στην πρωτεύουσα των Ιονίων Νήσων για να τιμήσουν τον Άγιο που τον διέκρινε η ακλόνητη πίστη στον Θεό και την παράδοση της Εκκλησίας, το πρωί της Τρίτης τελέστηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, συνιεργουργούντος του Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκταρίου. Συλλειτούργησαν πρεσβύτεροι και διάκονοι, παρέστησαν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδια, ο Πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ κ. Δημήτριος Νατσιός, οι τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας και χιλιάδες πιστοί. Τον εορταστικό παλμό έδωσαν και Φιλαρμονικές της  Κέρκυρας οι οποίες συμμετείχαν στον πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Σύρου Δωρόθεος: “Κανείς δεν μπορεί να ξεριζώσει την πίστη”

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Σύρου αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, τα θαύματα και την ακλόνητη πίστη του τιμώμενου Αγίου και προστάτη της Κέρκυρας και ευχαρίστησε τον Θεό και τον Άγιο Σπυρίδωνα που τον αξίωσε να  λάβει μέρος φέτος στον εορτασμό, όπως ευχαρίστησε επίσης και τον επί πεντηκονταετία φίλο και αδελφό Μητροπολίτη  κ. Νεκτάριο για την ευγενική πρόσκληση.

Τις ευχές του εξέφρασε και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια και προς τον Ελληνικό στρατό, τον κατά ξηράν, θάλασσα και αέρα όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας τους επευλογεί και τους ενισχύει στο έργο τους.

“Ο Ορθόδοξος χριστιανικός λαός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πίστη του. Και αυτή μέσα από την καρδιά του κανείς δεν μπορεί ποτέ να την ξεριζώσει”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος αναφερμένος στην ευλάβεια του λαού μας προς τον Άγιο Σπυρίδωνα. Αδιάψευστος μάρτυρας στο γεγονός αυτό ήταν η κατά χιλιάδες αθρόα προσέλευση πιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε και σε όσους ονειρεύονται ότι θα υπάρχει χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ γιατί ο Έλληνας έχει μέσα στην καρδιά του την πίστη προς τον Θεό.

“Γι’ αυτό όσοι ονειρεύονται διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, δεν γνωρίζουν, ούτε κατανοούν τι λένε διότι η Εκκλησία δεν φοβάται τα Προεδρικά Διατάγματα και τα νομοθετήματα να μην τα έχει. Για την Εκκλησία ένας θα ήταν ο φόβος, αλλά που δεν θα συμβεί ποτέ, να ξεριζωθεί μέσα από τις καρδιές των ανθρώπων η πίστη προς αυτή, η πίστη προς τον Χριστό. Αλλά αυτός ο λαός, εντιμότατε κύριες Υπουργέ, το βλέπετε με τα μάτια σας, και εσείς είστε ένας ευσεβείς άνθρωπος, είναι πιστά αφοσιωμένος σε αυτό που οι πατέρες του του έμαθαν, που οι πατέρες του του εδίδαξαν, και δεν θα παύσει κατά χιλιάδες να συρρέει, στην Τήνο στην Μεγαλόχαρη, στην Κέρκυρα στον Άγιο Σπυρίδωνα, στην Κεφαλονιά στον Άγιο Γεράσιμο, στην Εύβοια στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο και να ζητεί την βοήθειά του και να ακουμπάει εκεί τα χέρια του για ελπίδα, για προστασία, για βοήθεια”, είπε.

Κερκύρας προς Δένδια: Γνωρίζετε τον ρόλο της Εκκλησίας στη ζωή του Έθνους

Στην ξεχωριστή ημέρα για την Εκκλησία και τον τόπο αναφέρθηκε στην ομιλία του πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, καλωσορίζοντας τον γνώριμο στο νησί της Κέρκυρας και άνθρωπό με μεγάλη ευλάβεια προς τον Άγιο Σπυρίδωνα, Υπουργό κ. Νίκο Δένδια.

“Ο Άγιος Σπυρίδων παραμένει ο πατέρας μας ο πνευματικός, ο οποίος βλέπει τις ανάγκες μας, κυρίως όμως χαράσει με τη μεσιτεία του στον ουρανό την πορεία την οποία καλούμαστε να ακολουθήσουμε ώστε να νικήσουμε τη μοναξιά που αισθανόμαστε όταν κατανοούμε πως είμαστε φθαρτοί”, ανέφερε.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Δένδια ο Μητροπολίτης Κερκύρας αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της πορείας του από την Κέρκυρα και μίλησε για την μητέρα του Υπουργού Άμυνας η οποία τον ανέθρεψε εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, αλλά και με την αγάπη για την Κέρκυρα και τους Παξούς καθώς και για την πατρίδα μας. “Μέσα από τις σπουδές, μέσα από την πορεία σας στην κοινωνία, βρήκατε έναν δρόμο που τον χρειαζόμαστε όσο ποτέ. Την πολιτική ως διακονία του συνόλου στην πολιτική που, χωρίς να  αρνείται τις ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, κάνει το μεγάλο βήμα να συνεισφέρει στην ενότητα της πατρίδας μας μέσα από την δημοκρατική πορεία, μέσα από τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, αλλά και μέσα από την αποφασιστικότητα, η χώρα μας πάει μπροστά”, είπε.

Μίλησε ακόμη και για τις θετικές συνολικά μαρτυρίες για την πορεία του κ. Δένδια τόσο ως Υπουργού Εθνικής Αμύνης όσο και ως Υπουργού Εξωτερικών που διετέλεσε την περασμένη τετραετία. “Εμείς όμως χαιρόμαστε και για ακόμη έναν λόγο, διότι αγαπάτε την Εκκλησία, για το ότι με ταπεινότητα και σεβασμό συμμετέχετε στη ζωή της, όχι με σκοπό να αντλήσετε πρόσκαιρα οφέλη, αλλά γιατί γνωρίζετε τη σημασία του ρόλου της στη ζωή του Έθνους και του λαού μας”, υπογράμμισε.

Ο Επίσκοπος των νήσων που ο κ. Δένδιας οφείλει το ζην, εξέφρασε τη χαρά του καθώς όπως είπε: “στο πρόσωπό σας βλέπουμε εκείνων που μπορεί να μας διαφωτίσει, να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα των καιρών και μέσα από τους διακριτικούς ρόλους εκκλησίας και πολιτείας, να συνεργαστούμε ώστε και ο τόπος και η πατρίδας μας να πορευθούν κατά το πλαίσιο των αξιών της παραδόσεως, με διάλογο με την εποχή μας, αλλά και με επίγνωση ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην πρόοδο των ανθρώπων που δεν είναι μόνο υλικοί αλλά, κυρίως, πνευματικοί”. 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος προσέφερε στον υπουργό Εθνικής Αμύνης μία εικόνα του Αγίου, ενώ κατά το γεύμα του επέδωσε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κερκύρας, το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος (χρυσός σταυρός μετά αστέρος).

Ο κ. Δένδιας, συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κερκύρας για την τιμή, την αγάπη και την φιλία που τους συνδέει επί 22 έτη και ζήτησε την πνευματική στήριξη στην διακονία του στην πολιτική.

Στην θεία λειτουργία ήταν παρόντες η απερχομένη Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ο Προέδρος του κόμματος ΝΙΚΗ βουλευτής κ. Δημήτριος Νατσιός, οι τρεις βουλευτές της Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Δημήτρης Μπιάγκης, η απερχομένη Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ιωάννης Τρεπεκλής, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Στέφανος Πουλημένος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Μεταλληνός, οι επικεφαλής των στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών του τόπου και πλήθος λαού, ενώ παιάνισε προς τιμήν του Αγίου η Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας, όπως η παράδοση ορίζει.

Ο ναός έμεινε ανοικτός όλη την νύκτα και πλήθος λαού προσκύνησε τον Άγιο, ενώ τελέστηκε ολονύκτιος αγρυπνία.

Το λατρευτικό πρόγραμμα και το προσκύνημα θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου 2023.

Φωτογραφίες από την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας:

 

Δείτε επίσης: 

Αρχιερατικό συλλείτουργο για τον πολιούχο της Κέρκυρας, Άγιο Σπυρίδωνα

Με την συμμετοχή πλήθους πιστών ξεκίνησε η τριήμερος πανήγυρις του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα

Κέρκυρα: Προεόρτια Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων