06/09/2023 07/09/2023 Ως ένα μοναδικό, ιστορικής σημασίας γεγονός, που συνέβαλλε τα μέγιστα στην εξωστρέφεια της πόλης, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος την τετραήμερη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου καθώς και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον Πύργο και την από κοινού ανακήρυξή τους ως Επίτιμους Δημότες Πύργου, στην επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στις...
06 Σεπτεμβρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 07/09/2023 - 1:37

Ο απολογισμός της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Πύργο από τη ματιά του Δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου

Διαδώστε:
Ο απολογισμός της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Πύργο από τη ματιά του Δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου

Ως ένα μοναδικό, ιστορικής σημασίας γεγονός, που συνέβαλλε τα μέγιστα στην εξωστρέφεια της πόλης, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος την τετραήμερη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου καθώς και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον Πύργο και την από κοινού ανακήρυξή τους ως Επίτιμους Δημότες Πύργου, στην επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2023 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε:

«Ήταν ένα μοναδικό γεγονός για τον τόπο μας να επισκεφθούν τον Πύργο ταυτόχρονα η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Εξοχοτάτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τα μεγέθη αυτά είναι μοναδικά. Είχαμε τον κορυφαίο Πολιτειακό παράγοντα της Ελλάδας, την ΠτΔ, και τον κορυφαίο παράγοντα της Ορθοδοξίας, ταυτόχρονα στην πόλη μας όπου ανακηρύχθηκαν Επίτιμοι Δημότες. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος έμεινε στον Πύργο για τέσσερις ημέρες. Έχει ξαναβρεθεί στην πόλη μας πριν 20 χρόνια άτυπα, αλλά ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκε επίσημα πλέον τον Πύργο, κι αυτό είναι ένα μοναδικό ιστορικό για τον Δήμο Πύργου, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σημαντικά μέρη της περιοχής μας.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παραμονή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Σκαφιδάς, ήταν ο βασικός ομιλητής στην περιβαλλοντική ημερίδα που διεξήχθη στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, παρακολούθησε θεατρική παράσταση καθώς και άλλες εκδηλώσεις προς τιμήν του.

«Όλα αυτά έχουν μια μοναδικότητα, γιατί όσο και αν κάποιοι πολύ λίγοι στον αριθμό, είτε από άγνοια, είτε χαιρεκακία ή έλλειψη άλλων επιχειρημάτων, προσπαθούν να μειώσουν τον έντονο συμβολισμό και την παγκόσμια αξία αυτής της επίσκεψης, η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα, με βάση το Ορθόδοξο δόγμα, η ζωή μας είναι κατά κάποιον τρόπο προγραμματισμένη γύρω από τη θρησκεία. Αυτό κάποιοι το ξεχνούν όταν έχουν μπροστά τους τον Πρώτο της Ορθοδοξίας; Το μεγάλο υγιές κομμάτι της κοινωνίας όμως παρακολούθησε από κοντά τις κινήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κι έχει την πλήρη διάσταση αυτού του τόσο σημαντικού γεγονότος», συμπλήρωσε ο κ. Αντωνακόπουλος και επίσης επεσήμανε:

«Για μας ήταν μεγάλη και μοναδική τιμή να έχουμε την ευκαιρία να είμαστε συνέχεια μαζί του και να συζητήσουμε πολλά θέματα. Επίσης ήταν μεγάλη τιμή η παρουσία της ΠτΔ για πρώτη φορά στον Πύργο. Και οι δύο, με δηλώσεις τους έμειναν γοητευμένοι από την ομορφιά του φυσικού κάλλους της περιοχής.»

Πολλαπλά τα οφέλη για τον τοπική κοινωνία

Αναφερόμενος στα οφέλη της κοινής επίσκεψης, ο Δήμαρχος Πύργου τόνισε:

«Το όφελος για τον τόπο μας είναι ότι ο Πύργος προβλήθηκε παντού σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Όλα τα αθηναϊκά ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την κοινή επίσκεψή, η οποία σηματοδότησε μια αξία στην περιοχή. Όλα τα διαδικτυακά Μέσα της Ορθοδοξίας πρόβαλλαν εκτενώς την επίσκεψη του Παναγιώτατου και την πόλη μας. Αν η ζωή για κάποιους είναι μια μιζέρια και μια “κατάθλιψη” αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το υγιές και ο κανόνας! Ο κανόνας είναι η εξωστρέφεια, η προβολή των πλεονεκτημάτων μας! Επίσης αποσπάσαμε πολύ καλές κριτικές και από τους δύο για την πόλη μας. Η ΠτΔ αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την πλατεία μας, κάνοντας και ειδική μνεία στην ονομασία της ως Σάκη Καράγιωργα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για μια όμορφη και καθαρή πόλη. Υπήρξε η δέσμευση της κ. Σακελλαροπούλου ότι είναι αμέριστος αρωγός στην πρόοδο της πόλης. Αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που γίνονται και που θα γίνουν. Για το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς είπε ότι είναι μια πρόκληση για όλους μας. Όλα τα παραπάνω είναι κέρδος για την πόλη μας! Η συμμαχία με κορυφαία θεσμικά πρόσωπα είναι μια ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας που έχει μια προσπάθεια. Έτσι “χτίζονται” οι επιτυχίες».

Η διαδρομή της επίσημης επίσκεψης

Το ιστορικό της επίσημης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη, μετρά περίπου έναν χρόνο, όταν αρχικά, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η ίδρυση Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας, όπου εντάσσει τον Δήμο σε ένα Δίκτυο πόλεων που λειτουργεί υπό τη σκέπη του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Τα Φροντιστήρια Βιωσιμότητας προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος.

«Αμέσως μετά με την καθοριστική συμβολή του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιου, αντιπροσωπεία του Δήμου επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση. Ακολούθησε ανταλλαγή επιστολών και πληροφοριών» εξηγεί ο κ. Αντωνακόπουλος, και συνεχίζει:

«Και οι δύο καλεσμένοι μας είχαν άριστη γνώση της περιοχής, των προβλημάτων και των προοπτικών, γιατί είχε προηγηθεί μια λεπτομερής επικοινωνία. Δεν ήταν μια κοσμοπολίτικη εκδήλωση απλά για το …θεαθήναι. Είχε υπόβαθρο. Όταν αποφασίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να μπούμε στο Δίκτυο Φροντιστηρίων Βιωσιμότητας, κάποιοι απάντησαν αρνητικά. Επίσης, δυστυχώς επειδή πάντα υπάρχουν κι ακραίες φωνές, όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε να ανακηρύξουμε την ΠτΔ και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Επίτιμους Δημότες, υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος και μίλησε υβριστικά για τον Πατριάρχη. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στα επίσημα πρακτικά και σήμερα αυτοί οι κύριοι που δεν έχουν το θάρρος να ζητήσουν συγνώμη, διεκδικούν την ψήφο των πολιτών…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνεχίστηκε για τέταρτη ημέρα η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας

H Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Nομού Ηλείας τίμησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται για τέταρτη ημέρα την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας

O Οικουμενικός Πατριάρχης από τον Πύργο για την οικολογική κρίση, το οικολογικό μήνυμα του Χριστιανισμού και την περιβαλλοντική παιδεία

Πύργος: Πολλαπλά μηνύματα στην Ημερίδα για το περιβάλλον παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι κυριολεκτικώς οστούν εκ των οστέων της Μητρός Εκκλησίας» – Συνεχίζεται η επίσκεψη στην Ηλεία

Οικουμενικός Πατριάρχης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου επίτιμοι δημότες Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης – Οι πρώτες φωτογραφίες

Στην Ηλεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πύργου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ηλεία: Η Ορθοδοξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική πορεία του Ελληνισμού

Επίτιμος δημότης Πύργου ανακηρύχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης: Αγαπούμε τον τόπον τον οποίον μας χάρισε ο Θεός και οι θυσίες των προγόνων μας

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η ανθρωπότητα βιώνει τα αποτελέσματα της αμέλειας, της ασέβειας και της αλαζονείας της απέναντι στη Δημιουργία του Θεού»

Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Π.Ε. Ηλείας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων