16/12/2021 16/12/2021 Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Μπροστά στις εικόνες ανθρωπιστικής κρίσης στην Τουρκία εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε ως λύση οι επιχειρηματίες της χώρας να κατεβάσουν τις τιμές κατά 50% και να θυσιάσουν τα κέρδη τους για τουλάχιστον τρεις μήνες. Ως αντάλλαγμα, η μαρτυρική τους πράξη θα ανταμειφθεί με το...
16 Δεκεμβρίου, 2021 - 19:52

Ο Ερντογάν ηρωποιεί όσους «θυσιάζονται» οικονομικά για την πατρίδα

Διαδώστε:
Ο Ερντογάν ηρωποιεί όσους «θυσιάζονται» οικονομικά για την πατρίδα

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Μπροστά στις εικόνες ανθρωπιστικής κρίσης στην Τουρκία εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε ως λύση οι επιχειρηματίες της χώρας να κατεβάσουν τις τιμές κατά 50% και να θυσιάσουν τα κέρδη τους για τουλάχιστον τρεις μήνες. Ως αντάλλαγμα, η μαρτυρική τους πράξη θα ανταμειφθεί με το να γραφτεί το όνομά τους με χρυσά γράμματα σε μια λίστα με οικονομικούς ήρωες. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα νομοθεσία, θα τεθούν εμπόδια στους λεγόμενους «τρομοκράτες τιμών», όπως ο ίδιος ανέφερε σε ομιλία του.

Οι επιχειρηματίες της Τουρκίας θα πρέπει να θυσιάσουν τα κέρδη τους για τουλάχιστον τρεις μήνες, και να ανταμειφθούν με το καθεστώς του μάρτυρα σε αντάλλαγμα για τη διάσωση της χώρας από τις οικονομικές δυσκολίες, δήλωσε ο Necmettin Batırel, οικονομικός αρθρογράφος στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Türkiye. Οι επιχειρηματίες πρέπει να μειώσουν τις τιμές τους κατά 50% και «να γράψουν τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα σε μια λίστα με οικονομικούς ήρωες», όπως εκείνοι που πολέμησαν επιτυχώς ενάντια στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016, όπως είπε ο Batırel, ο οποίος εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση για να σχολιάσει οικονομικές εξελίξεις. «Η πανδημία ήρθε να μας σώσει. Η παγκόσμια οικονομική εικόνα έχει αλλάξει. Η Κίνα είναι εκτός εφοδιαστικής αλυσίδας, τη θέση της πήρε η Τουρκία. Οι συνθήκες είναι ώριμες για τη μετάβαση στο νέο οικονομικό μοντέλο», δήλωσε ο Batırel.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος διέταξε την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια ακόμη και όταν ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε ως μέρος ενός οικονομικού «πολέμου ανεξαρτησίας», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε, για την τόνωση των εξαγωγών και της οικονομικής ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ, η λίρα έχει αποδυναμωθεί σε διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ και ο πληθωρισμός έχει επιταχυνθεί στο 21,3%, εγείροντας ανησυχίες για μια πλήρη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

H τουρκική λίρα κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου καθώς αναμένεται μία ακόμη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε 2,9% στις 15,25 λίρες, ενώ διαμορφωνόταν πριν λίγο στις 15,2 λίρες. Η αξία του δολαρίου έναντι της λίρας έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους, κλονίζοντας την τουρκική οικονομία. Δεδομένης της μεγάλης πτώσης της λίρας, οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί σχεδόν στο 30% το επόμενο έτος λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών των εισαγωγών.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο κατώτατος μισθός για το 2022 καθορίζεται στις 4.250 τουρκικές λίρες, δηλ. 240 ευρώ με βάση τη σημερινή ισοτιμία, δηλαδή προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50%.

Η αγοραστική δύναμη της Τουρκίας υπολείπεται του μέσου όρου της ΕΕ κατά 38 μονάδες

Η αγοραστική δύναμη στην Τουρκία είναι 38% κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε την Πέμπτη η εφημερίδα Birgün, επικαλούμενη πρόσφατα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TurkStat). Στον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) εκφρασμένο σε Πρότυπα Αγοραστικής Δύναμης (PPS), η Τουρκία υστερεί έναντι του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 100 μονάδων, με μόλις 62 μονάδες, σύμφωνα με δελτίο τύπου με τίτλο «Ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, 2020 » που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της TurkStat την Τετάρτη.

Τα δεδομένα που τέθηκαν στο δελτίο τύπου στον ιστότοπο της TurkStat βασίστηκαν στους υπολογισμούς της Eurostat και περιελάμβαναν τις 27 χώρες της ΕΕ και τις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) (Ελβετία, Ισλανδία και Νορβηγία), μαζί με πέντε υποψήφιες χώρες (Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία), καθώς και την Αλβανία, μια πιθανή υποψήφια χώρα (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Λουξεμβούργο ήταν στην κορυφή της λίστας με 263 μονάδες, ενώ η Αλβανία ήταν στην τελευταία θέση με 30, δήλωσε η TurkStat, προσθέτοντας: «Το Λουξεμβούργο είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ 163% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ-27 ενώ η Αλβανία 70% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ-27».

Χωρίς θέρμανση και τροφή οι κρατούμενοι

Εν μέσω οικονομικής ύφεσης, οι τρόφιμοι στις τουρκικές φυλακές παραπονέθηκαν ότι τα νέα μέτρα λιτότητας που εισήγαγε η κυβέρνηση τον Ιούνιο είχαν ως αποτέλεσμα την έλλειψη θέρμανσης και την ανεπαρκή ποσότητα φαγητού, ανέφερε το Stockholm Center for Freedom.

Ένας κρατούμενος σε μια φυλακή στην επαρχία Ελαζίγ έγραψε μια επιστολή στον δημοσιογράφο Said Sefa λέγοντας ότι δεν τους παρέχεται θέρμανση παρά το κρύο. Σύμφωνα με τα μέτρα λιτότητας, οι κρατικοί θεσμοί και οι οργανισμοί κλήθηκαν να περιορίσουν τις δαπάνες, ιδίως για την ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια. Παράπονα για έλλειψη θέρμανσης, ζεστού νερού ακόμα και επιπλέον κουβέρτες έχουν εμφανιστεί από την αρχή του χειμώνα. Ακόμα και οι κρατούμενοι σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης έχουν παραπονεθεί ότι το σύστημα θέρμανσης δεν λειτουργεί παρά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στην Πόλη.

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας

Οι πιθανότητες που έχει η Τουρκία να ενταχθεί μελλοντικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καλές, με βάση τουλάχιστον την πιο πρόσφατη αποτίμηση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. «Το Συμβούλιο καταγράφει ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται περαιτέρω από την ΕΕ», σύμφωνα με τα συμπεράσματά του που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας είναι «στάσιμες» και «δεν μπορούν να εξεταστούν νέα κεφάλαια για άνοιγμα ή κλείσιμο», προστίθεται στο κείμενο, στο οποίο επαλαμβάνονται ουσιαστικά αυτολεξεί προηγούμενες διαπιστώσεις του Συμβουλίου.

Οι 27 επικρίνουν ιδίως την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία κρίνουν πως έρχεται ολοένα και περισσότερο σε σύγκρουση με τις προτεραιότητες τους. Στο έγγραφο καταγγέλλονται παραβιάσεις του πλαισίου των συμφωνιών με την ΕΕ για την τελωνειακή ένωση από πλευράς Άγκυρας.

Επιπλέον, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει «τις σοβαρές ανησυχίες (του) για την περαιτέρω και βαθιά ανησυχητική οπισθοδρόμηση στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης», καθώς και «τη συστημική έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος». Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, που άρχισε το 2005, δεν πάει πουθενά εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας της πολιτικής της χώρας σε διάφορα ζητήματα, που δεν ικανοποιεί τις Βρυξέλλες.

Ένας από τους λόγους που δεν έχουν λάβει τέλος είναι η σημασία που δίνεται στην Τουρκία ως προς τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών προς τη δυτική Ευρώπη. Η Τουρκία συνεχίζει να ωφελείται από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ και θα εξασφαλιστεί η χορήγηση περαιτέρω χρηματοδοτήσεων για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν εν καιρώ, σύμφωνα με το έγγραφο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων