16/02/2024 16/02/2024 Για το σύγχρονο ορατόριο «Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής στην Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, στις 20:00, μίλησε σε συνέντευξή του ο Γιώργος Θεοφάνους στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5. Το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού...
16 Φεβρουαρίου, 2024 - 13:12

Ο Γιώργος Θεοφάνους για το ορατόριο “ΠΑΝΑΓΙΑ – Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ” στη Θεσσαλονίκη

Διαδώστε:
Ο Γιώργος Θεοφάνους για το ορατόριο “ΠΑΝΑΓΙΑ – Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ” στη Θεσσαλονίκη

Για το σύγχρονο ορατόριο «Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής στην Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, στις 20:00, μίλησε σε συνέντευξή του ο Γιώργος Θεοφάνους στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5.

Το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν το σύγχρονο ορατόριο του συνθέτη Γεωργίου Θεοφάνους. Η είσοδος θα είναι δωρεάν είσοδο που θα γίνεται με δελτία εισόδου.*

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι είναι sold out το ορατόριο, είπε: «Αν είμαστε έτοιμοι από τις προηγούμενες ημέρες θα κάνω μία προσπάθεια την Τρίτη 5 Μαρτίου, πάλι με εισιτήρια τα οποία θα ανακοινωθούν, να αφήσω τον κόσμο να παρακολουθήσει τη γενική δοκιμή έστω και με παύσεις, έστω και με οποιαδήποτε τεχνική δυσκολία. Το ξέρω ότι μπορεί να φέρω σε δύσκολη θέση την ορχήστρα και τους ερμηνευτές αλλά θέλω να το κάνω για τον κόσμο αυτό το πράγμα».

Στη συνέχεια, δήλωσε: «Μας τιμούν με την παρουσία τους πάρα πολλοί άνθρωποι αλλά θέλω να ξεκινήσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης, γιατί μας δίνει την καταπληκτική συμφωνική ορχήστρα, αυτή θα διευθύνω δηλαδή. Επίσης διάλεξα να πάρω μουσικούς μόνο από την πόλη, δηλαδή έφτιαξα μία λαϊκή παραδοσιακή ορχήστρα με Θεσσαλονικείς, με τον Κωνσταντίνο Βελλιάδη στη μουσική διεύθυνση. Όλες οι χορωδίες είναι ντόπιες, είναι όλες από τη Θεσσαλονίκη. Είναι παραπάνω από 200 άτομα, και ήδη έχω λίγο πρόβλημα με το Μέγαρο γιατί δεν είναι μεγάλη η σκηνή μας. Θα δούμε πώς θα τους χωρέσουμε. Η Παναγία είναι μία μεγάλη αγκαλιά, θα τους χωρέσει όλους».

«Σε αυτές τις ομάδες θα προστεθούν η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Πέγκυ Ζήνα, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, και ο Κώστας Καραφώτης, τέσσερις καλλιτέχνες τους οποίους ξεχωρίζω πέρα από τις φωνητικές τους ικανότητες και δυνατότητες, για το ήθος τους. Δεν είναι απλό να διαλέξεις ανθρώπους να συνεργαστείς για αυτό το ρεπερτόριο το οποίο είναι καινούργιο ρεπερτόριο γραμμένο πάνω σε ποιήματα Αγίων Πατέρων και ποιητών μας, και εκκλησιαστικούς ύμνους και με μία μεγάλη βυζαντινή χορωδία του Δημήτρη Μανούση, τους Φιλαθωνίτες», υπογράμμισε.

Ακούστε όλο το ηχητικό:

Λίγα λόγια για το ορατόριο

Περισσότεροι από 200 συντελεστές θα βρίσκονται στη σκηνή για αυτή την παράσταση που συνδυάζει εικόνα, μουσική και θεατρικά δρώμενα και καθήλωσε πάνω από 15.000 θεατές σε Αθήνα και Κύπρο.

Πρόκειται για μια παραγωγή του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και έχει ως σκοπό την έρευνα, διάσωση και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων. Οι πρώτες παρουσιάσεις έγιναν στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2019 στην Κύπρο, στις πόλεις Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα αντίστοιχα. Όλες στέφθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τι θα δούμε επί σκηνής

Το πρόσωπο της Παναγίας επιδρά καταλυτικά στις ψυχές ποικίλου ακροατηρίου, το οποίο θα την αντιμετωπίσει ως Μάνα, μεσίτρια και διαρκή συμπαραστάτρια.

Με έμπνευση από τις επτά θαυματουργές εικόνες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και την Αγία Ζώνη της Παναγίας, επιχειρείται μια παράσταση, η οποία φιλοδοξεί, με ποιητική απλότητα και μέσα από βλέμμα παιδιού, να προσφέρει ένα σεμνό προσκύνημα στην ιερή της εικόνα και ένα γλυκό φιλί στο ολοζώντανο, ζεστό της χέρι. Στη Μάνα, τη χειροπιαστή, που όσο τα βάσανά της πλήθαιναν, τόσο η καρδιά της απλωνόταν και που από μητέρα του Θεού, έγινε μάνα των ανθρώπων.

Έγινε η Παναγία, η Μητέρα του Φωτός. Έγινε και η ίδια Φως. Το δικό της φως, την αντίληψή της, την παρηγορία της, την παραμυθία της έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος που ζει με άγχος για τα βιοτικά και την καθημερινότητα, με ανασφάλεια και φοβίες για το μέλλον του. Η Παναγία ήταν το αποκούμπι, η καταφυγή, η ελπίδα και η χαρά για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, ας γίνει το ίδιο και για εμάς σήμερα, που ζούμε σε μία τόσο δύσκολη και παράλογη εποχή. Αυτός είναι ο σκοπός και ο στόχος της παραγωγής και παρουσιάσεως του ορατορίου αυτού, στο να αναζητήσουμε την μεσιτεία της Παναγίας, να προσέλθουμε με ελπίδα, με εμπιστοσύνη και αγάπη κοντά της.

Η μουσική είναι γραμμένη από τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Θεοφάνους, πάνω σε ποιήματα αφιερωμένα στην Παναγία, κυρίως από Πατέρες που έζησαν στο Άγιο Όρος. Περιλαμβάνονται ποιήματα του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, του Γέροντος Μωϋσέως του Αγιορείτου, του Γέροντος Θεοκλήτου του Διονυσιάτου κ.ά., ποιήματα του Βάσου Χριστοφόρου για τις βατοπαιδινές θαυματουργές εικόνες της Παναγίας, καθώς και ποιήματα γνωστών Ελλήνων ποιητών όπως Κ. Καβάφη, Κ. Βάρναλη, Ι. Δροσίνη, Κ. Μόντη κ.ά. Η πρωτότυπη μουσική, πλαισιώνεται από ύμνους και τροπάρια στην Παναγία για την ζωή της, Σύλληψη – Εισόδια – Ευαγγελισμός – Γάμος της Κανά – Κοίμηση -Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας – Αγία Ζώνη, καθώς και ύμνους για την Γέννηση και τα Πάθη του Χριστού.

Η μουσική εκτελείται από Συμφωνική ορχήστρα, σπουδαία μουσικά σύνολα, κλασσικών, βυζαντινών και παραδοσιακών οργάνων, καθώς και με την συμμετοχή γνωστών μοναδικών ερμηνευτών κλασσικού, παραδοσιακού και εντέχνου ρεπερτορίου.

Συντελεστές:

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Τραγουδούν: Πίτσα Παπαδοπούλου, Πέγκυ Ζήνα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Κώστας Καραφώτης

Και οι λυρικοί τραγουδιστές: Κύρος Πατσαλίδης, Άρτεμις Μπόγρη

Κείμενα: Βάσος Χριστοφόρου

Μουσικός αφηγητής: Κώστας Χατζηχριστοδούλου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαριαλένα Ροζάκη και Χρήστος Νικολάου

Συμμετέχουν οι τραγουδιστές: Όλγα Βενετσιάνου, Νίκος Παπουτσής, Μαρίνα Βερζανλή, Αγγελική Μισαηλίδου

Λαϊκή Παραδοσιακή Ορχήστρα. Μουσική διεύθυνση: Κωνσταντίνος Βελλιάδης

Συμμετέχουν:

Παιδική και Μικτή Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης. Μουσική διεύθυνση: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου και Ελπίδα Τσάμη (Παιδική χορωδία)

Μουσικά σύνολα «Επτάχορδη Λύρα» Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου και Μουσικής Σχολής Δήμου Διονύσου. Εναρμόνιση και μουσική διεύθυνση: Χρυσούλα Τσιμούρη

Βυζαντινή Χορωδία: Βυζαντινός Χορός Φιλαθωνίται και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Χοράρχης: Δημήτρης Μανούσης

Καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση: Γιώργος Θεοφάνους

Εκτέλεση παραγωγής: «Ωρίων»

Παραγωγή: ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

*Στα πλαίσια των κοινωφελών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου η είσοδος είναι δωρεάν με δελτία εισόδου .

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευθούν το δελτίο εισόδου online από την πλατφόρμα https://www.more.com/music/panagia-i-mitera-tou-fotos/

Μετά τις 10 Φεβρουαρίου θα αρχίσει η διάθεση των θέσεων.

Trailer: Εδώ

Μπορείτε να δείτε τη συναυλία από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Εδώ

Να ακούσετε τη συναυλία των Αθηνών: Εδώ

Να ακούσετε τη συναυλία της Κύπρου: Εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων