02/02/2023 02/02/2023 Τα συνεχιζόμενα κρούσματα βίας που παρατηρούνται στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια έχουν ανεβάσει στο κατακόρυφο την αγωνία για την επόμενη μέρα και τις νέες γενιές, με την Εκκλησία να ρίχνεται και αυτή στον αγώνα για την εξάλειψη της βίας η οποία, με πολλά προσωπεία, τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο σε σχολεία, αθλητικούς χώρους και όπου...
02 Φεβρουαρίου, 2023 - 8:40
Τελευταία ενημέρωση: 02/02/2023 - 8:41

Ο ιερός θεσμός της οικογένειας, τα φαινόμενα βίας που απαιτούν λύσεις και το μερίδιο της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Ο ιερός θεσμός της οικογένειας, τα φαινόμενα βίας που απαιτούν λύσεις και το μερίδιο της Εκκλησίας

Τα συνεχιζόμενα κρούσματα βίας που παρατηρούνται στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια έχουν ανεβάσει στο κατακόρυφο την αγωνία για την επόμενη μέρα και τις νέες γενιές, με την Εκκλησία να ρίχνεται και αυτή στον αγώνα για την εξάλειψη της βίας η οποία, με πολλά προσωπεία, τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο σε σχολεία, αθλητικούς χώρους και όπου οι συνθήκες το “επιτρέψουν”.

Σήμερα, ημέρα μεγάλη και σπουδαία, καθώς τιμάται η Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου η Εκκλησίας μας καλεί να τιμήσουμε την οικογένεια, τους γονείς μας, τον πατέρα και προ παντός την μάνα, τα παιδιά μας.

Η οικογένεια

Δεν είναι λίγες οι ενοριακές κινήσεις που έχουν επιλέξει ακριβώς αυτή τη γιορτή για να τιμήσουν τον ιερό θεσμό της οικογένειας. Ένα θεσμό που η οικονομική κρίση έπληξε ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία με πολλά νοικοκυριά να φτάνουν στα όρια της εξαθλίωσης. Ένα θεσμό που πρέπει όλοι μας να στραφούμε και να στηρίξουμε με κάθε τρόπο καθώς από εκεί το παιδί θα λάβει τα πρώτα διδάγματα για την πορεία της ζωής του.

Η ημέρα η σημερινή είναι αφιερωμένη και στους νέους για τους οποίους η Εκκλησία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μάλιστα, κατά την πρόσφατη εορτή των Τριών Ιεραρχών στους λόγους και τα μηνύματα που που ακούστηκαν, επισημάνθηκε ιδιαίτερα η προσοχή που πρέπει να δοθεί στις εφηβικές και νεανικές ηλικίες.

Το μερίδιο της Εκκλησίας

Την αγωνία της για τις εξελίξεις και τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας είχε εκφράσει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πλαίσιο των τακτικών εργασιών της που διενεργήθηκαν από τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου 2022 στο Συνοδικό Μέγαρο. Όπως είχε τονίσει η Εκκλησίας της Ελλάδος επαγρυπνεί ως στοργική μητέρα όλων και εργάζεται αόκνως, ώστε να συμβάλλει, στο μερίδιο που της αναλογεί, στη διαχείριση, αντιμετώπιση και επίλυση των φλεγόντων ζητημάτων με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αποτελεσματικότητα και κυρίως με σεβασμό και ευθύνη προς το ανθρώπινο πρόσωπο, ως εικόνα του Θεού.

Η πάταξη της βίας

Ένα από τα θέματα που είχε αναφερθεί η Ιεραρχία ήταν το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Με διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις που πραγματοποιούν ιδρύματα και φορείς που ανήκουν στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής και Ιερών Μητροπόλεως γίνεται εκστρατεία ενημέρωσης για την πάταξη του φαινομένου. Φυσικά, ο ρόλος της Εκκλησίας δεν είναι νομοθετικός για να μπορέσει να βάλει φρένο στις ανεξέλεγκτες ενέργειες συνανθρώπων μας, σίγουρα όμως είναι αφυπνιστικός και ενημερωτικός για το πως μπορούν τα φαινόμενα αυτά να περιοριστούν.

Μπορεί η τραγικότητα του προβλήματος να αναδεικνύεται τον τελευταίο καιρό από την ειδησεογραφία και την ενεργοποίηση των κοινωνικών φορέων, πρόκειται όμως για μία πολυδιάστατη όσο και διαχρονική απειλή για τη σωματική ακεραιότητα και την ψυχική υγεία των θυμάτων (γυναικών ή παιδιών στην πλειονότητά τους), για τη συνοχή και την υγιή πορεία της οικογένειας, αλλά και τη διάπλαση του ψυχισμού και της μελλοντικής συμπεριφοράς των αυριανών ενηλίκων. Απαιτείται, λοιπόν, συνολική ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση, πρωτίστως όμως για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας γενικά και πρωτίστως της βίας κατά των γυναικών.

“Ο ορισμός του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, όσο περιφραστικός και αν γίνει, αφήνει την κοινωνία που γεννά τη βία στο επίπεδο των επιμέρους αναγκαίων προσαρμογών, χωρίς το αίτημα της ουσιαστικής αλλαγής. Δεν ασκεί κριτική ούτε σε θεσμούς, ούτε σε σχέσεις, ούτε στο κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο. Μοιάζει να ζητά βελτιώσεις και όχι εκ βάθρων αλλαγές”, τονίζει το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με αφορμή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας».

Το φαινόμενο της βίας στα σχολεία και η νέα νομοθετική πρωτοβουλία

Μάρτυρες, σχεδόν καθημερινά, φαινομένων βίας στους σχολικούς χώρους, είτε λεκτικής είτε σωματικής και από παιδιά διαφόρων ηλικιών εντός ή εκτός του µμαθητικού περιβάλλοντος, γίνονται εκπαιδευτικοί, γονείς και όσοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα αυτά.

Στο πλαίσιο λήψης μέτρων σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, παρουσίαση του νομοσχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Με πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής” ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε στο φαινόμενο της βίας στα σχολεία. “Ο σχολικός εκφοβισμός τείνει να λάβει διαστάσεις μόδας και τα παιδιά μας συνηθίζουν στη λεκτική ή σωματική βία σαν να αποτελεί το μοναδικό μέσο επίλυσης προβλημάτων ή, πολλές φορές, και αναζήτησης ταυτότητας από πολλούς μαθητές. Πρέπει ως κοινωνία να καταδικάσουμε σύσσωμα και ξεκάθαρα τη βία, αλλά και κάθε παράγωγό της στην καθημερινότητά μας’, σημειώνει εκφράζοντας φόβο και αγωνία για το μέλλον.

“Ας αναλογιστούμε πως δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Ο χρόνος τελείωσε και τα ελληνικά σχολεία διψούν για κάθαρση και επαναπροσδιορισμό των στόχων τους. Εάν τώρα δεν σκύψουμε όλοι επάνω στα προβλήματα που βιώνουν τα παιδιά μας, εάν δεν ακούσουμε τις κραυγές τους, εάν δεν δείξουμε με το παράδειγμά μας έναν άλλο τρόπο ζωής θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, ενδεχομένως μπροστά και στην απαξίωση της ανθρώπινης ζωής”, προσθέτει και καταλήγει “Οι οριακές καταστάσεις απαιτούν άμεσα λύσεις. Χωρίς κομματικές ή συνδικαλιστικές μικρότητες. Και τέλος, ας προσέλθουμε στις κάλπες, όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, με γνώμονα όχι μόνο την οικονομία, αλλά και τις θέσεις για την παιδεία. Για ένα καλύτερο σχολείο, που θα ξεκινάει να ενδιαφέρεται από τη νηπιακή ηλικία, θα καλλιεργεί κριτική σκέψη, θα διαμορφώνει πολίτες του κόσμου, θα εμπιστεύεται τους εκπαιδευτικούς και θα δημιουργεί ευτυχισμένους και πλήρεις ανθρώπους”.

Διαβάστε αναλυτικά: Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: Το φαινόμενο της βίας στα ελληνικά σχολεία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων