19/01/2023 19/01/2023 Στο οξύμωρο γεγονός ότι τα τέσσερα σερβικά μοναστήρια στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια που είναι εγγεγραμμένα στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO βρίσκονται την ίδια ώρα στο κατάλογο των μνημείων που κινδυνεύουν αναφέρθηκε ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσις. Του Νικολάου Ζαΐμη  Ο κ. Ντάτσιτς προήδρευσε στη 12η σύνοδο της Επιτροπής της Δημοκρατίας της...
19 Ιανουαρίου, 2023 - 13:27
Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2023 - 14:31

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς για το οξύμωρο με τα σερβικά μοναστήρια στο Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς για το οξύμωρο με τα σερβικά μοναστήρια στο Κοσσυφοπέδιο

Στο οξύμωρο γεγονός ότι τα τέσσερα σερβικά μοναστήρια στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια που είναι εγγεγραμμένα στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO βρίσκονται την ίδια ώρα στο κατάλογο των μνημείων που κινδυνεύουν αναφέρθηκε ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσις.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Ο κ. Ντάτσιτς προήδρευσε στη 12η σύνοδο της Επιτροπής της Δημοκρατίας της Σερβίας για συνεργασία με την UNESCO. Στην ομιλία του επεσήμανε ότι στην εποχή των αυξανόμενων προκλήσεων, μία από τις προτεραιότητες της Σερβίας είναι η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας.  Τόνισε ακόμη ότι η πολυπλοκότητα των εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια απαιτεί μια σοβαρή και στρατηγική προσέγγιση.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την δέσμευσή τους σχετικά με τον στόχο της Εθνικής Επιτροπής της Δημοκρατίας της Σερβίας που δεν είναι άλλος από τη συνέχιση της συνεργασίας με την UNESCO και εξέφρασε την προθυμία να συνεχιστεί η καλή επικοινωνία μεταξύ Σερβίας και UNESCO στο μέλλον.

Ο Ίβιτσα Ντάτσις 

“Σε μια εποχή αυξανόμενων προκλήσεων, μία από τις προτεραιότητες της Σερβίας είναι η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, γιατί, ειδικά τώρα, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να προστατεύσουμε συστηματικά και ολοκληρωμένα την παράδοση και τον πολιτισμό μας”, δήλωσε, σύμφωνα με το rts.rs.

Το οξύμωρο με τα μοναστήρια στο Κοσσυφοπέδιο

Στις δηλώσεις του ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι είναι περήφανος καθώς τέσσερα σερβικά μοναστήρια στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια εγγράφηκαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, γεγονός που δηλώνει την παγκόσμια αξία της θρησκευτικής κληρονομιάς των Σέρβων.

“Δυστυχώς, τα μοναστήρια που μόλις καταχωρήθηκαν, πιθανώς τα μόνα στον κόσμο, βρίσκονται επίσης στον κατάλογο που κινδυνεύουν, γεγονός που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το φάσμα των απειλών και των κινδύνων στους οποίους εκτίθεται η κληρονομιά μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια”, δήλωσε.

Συγκεκριμένα τα Ορθόδοξα ιερά που είναι εγγεγραμμένα στον Κατάλογο είναι η Μονή Γκρατσάνιτσα, η Μονή Βίσοκι Ντέτσανι, η Μονή στο Πετς που αποτελεί την πρώτη έδρα της Σερβικής Εκκλησίας και ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πριζρένης.

Πηγή φωτογραφίας: rts.rs

Διαβάστε επίσης: 

Παραμένουν υπό απειλή τα Σερβικά μοναστήρια στο Κοσσυφοπέδιο

Εκστρατεία αλληλεγγύης για τα ιερά προσκυνήματα στο Κοσσυφοπέδιο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων