22/10/2023 22/10/2023 Λωρίδα της Γάζας ένα κομμάτι γης που μονίμως σφυροκοπείται με Ραμάλα και δυτική όχθη να κλειδωνίζονται Από την αναλύτρια και αρθογράφο Μαρία Γιαχνάκη Η Λωρίδα της Γάζας δεν μπήκε στο προσκήνιο μόνο τώρα με τον ανελέητο βομβαρδισμό που πραγματοποιείται από τις αρχές του Οκτώβρη μετά από την αφορμή που έδωσε η εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς με...
22 Οκτωβρίου, 2023 - 14:03
Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2023 - 23:07

Ο κύκλος αίματος στα παλαιστινιακά εδάφη

Διαδώστε:
Ο κύκλος αίματος στα παλαιστινιακά εδάφη

Λωρίδα της Γάζας ένα κομμάτι γης που μονίμως σφυροκοπείται με Ραμάλα και δυτική όχθη να κλειδωνίζονται

  • Από την αναλύτρια και αρθογράφο Μαρία Γιαχνάκη

Η Λωρίδα της Γάζας δεν μπήκε στο προσκήνιο μόνο τώρα με τον ανελέητο βομβαρδισμό που πραγματοποιείται από τις αρχές του Οκτώβρη μετά από την αφορμή που έδωσε η εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς με τις ρουκέτες που εξαπέλυσε στο Ισραήλ.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια περιοχή που χτίζεται και και κατεδαφίζεται περίπου κάθε δύο χρόνια, μια περιοχή που απασχόλησε πολύ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο παρελθόν.  Σε αυτό όμως το πέρασμα των χρόνων, τα όσα συμβαίνουν εκεί φάνηκε να κούρασαν το παγκόσμιο αναγνωστικό και τηλεοπτικό κοινό διότι ο πολύς κόσμος κορέσθηκε από την πληροφορία με αποτέλεσμα οι ειδήσεις που αφορούσαν αυτό το σημείο του χάρτη να ήταν για κάποιους αδιάφορο.

Η Λωρίδα της Γάζας αυτή τη φορά βρέθηκε πιο πολύ από ποτέ στην επικαιρότητα όχι γιατί υπάρχει αυτή η στρατιωτική ισοπεδωτική πολιτική εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού που ζει στην ανοιχτή αυτή φυλακή αλλά γιατί η Χαμάς προκάλεσε αυτό το μακελειό στο Ισραήλ μετά την ρίψη ρουκετών σε ισραηλινά εδάφη.

Καταναλώθηκε βέβαια πολύ η είδηση ότι το Ισραήλ πιάστηκε στον ύπνο. Για όσους ξέρουμε το πόσο οργανωμένο είναι το κράτος του Ισραήλ, ο στρατός του, οι μυστικές του υπηρεσίες και το πόσο ελέγχει από γη και αέρα τα πάντα, δεν μας ήταν και πολύ εύπεπτο ότι το Ισραήλ πιάστηκε στον ύπνο, για μια τέτοια επιχείρηση που είχε τόσα θύματα στα εδάφη του.
Αλλά ακόμη κι αν έγινε έτσι, πήρε μια μοναδική ευκαιρία να προχωρήσει σε μια επιχείρηση την οποία προσπαθεί χρόνια τώρα να καταφέρει στο σύνολο της Παλαιστίνης.

Το πρόβλημα αυτό, το οποίο οι άραβες ηγέτες δεν θέλουν να κοιτάξουν στα μάτια, γίνεται αιτία για γενοκτονία και δεν είναι δυνατόν στο όνομα μια τρομοκρατικής οργάνωσης να ξεκληρίζεται ένας λαός.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι ένα πρόβλημα για το Ισραήλ, που τα τελευταία χρόνια αν και βομβαρδίζεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα μπαίνει πάντα κάτω από το χαλί, από την παγκόσμια κοινότητα και τους άραβες ηγέτες, οι οποίοι δεν αποφασίζουν να υποστηρίξουν τουλάχιστον, λύσεις για τον απλό λαό. Αυτόν που πάντα είναι το μεγάλο θύμα, παρόλο που δεν εμπλέκεται σε κανένα πολιτικό παιχνίδι και καμία συναλλαγή.

Δεν έχει δώσει λευκή επιταγή ο απλός λαός στη Χαμάς και σε καμία Χαμάς να βομβαρδίζει το Ισραήλ και να δίνει αφορμές για μια κάθε τόσο γενοκτονία.

Χτυπώντας την Χαμάς στην Γάζα, δεν χτυπάς την Χαμάς. Χτυπάς τον λαό, τα μικρά παιδιά, τους νέους, τις γιαγιάδες και τις μανάδες που προσπαθούν να μαζέψουν ότι τους απομένει από κάθε βομβαρδισμό που αρκετά συχνά πραγματοποιείται στην πολύπαθη περιοχή.

Λωρίδα της Γάζας – μια ανοιχτή φυλακή

Η Γάζα είνα μια ανοικτή φυλακή από όπου δεν υπάρχει περίπτωση να βγει ποτέ κανείς χωρίς το Ισραήλ να το ξέρει. Η εκπαίδευση που έχουν κάνει στους στρατιώτες τους, άνδρες και γυναίκες, είναι πραγματικά μοναδική και τα συστήματα ασφαλείας τους είναι πολύ σύγχρονα όπως και τα μηχανήματα στα στρατιωτικά σημεία ελέγχου για να μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση κάτω από τη μύτη τους.

Σε κανονικές περιόδους ειρήνης, για να μπει και για να βγει κάποιος από τη Γάζα θέλει ειδικές άδειες από το Ισραήλ αλλά και από την στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς. Αυτό το δικαίωμα το έχουν μόνο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι και οι διπλωμάτες και όχι όλοι βέβαια.

Το να βγεις είναι ακόμη δυσκολότερο διότι μετά από την παραμονή σου στη Γάζα, για να επιστρέψεις στο Ισραήλ πρέπει να περάσεις εξωνυχιστικό έλεγχο από τους στρατιώτες , να ελεγχθούν τα ρούχα σου, τα πράγματά σου, να σε μυρίσουν τα σκυλιά και να περάσεις από μηχανήματα ειδικά τα οποία θέλουν μια διαδικασία την οποία ακολουθείς με οδηγίες από τα μεγάφωνα.
Οι ερωτήσεις που σου γίνονται είναι εξοντωτικές και αυτό θα μπορούσε να το θεωρήσει κανείς λογικό γιατί εξέρχεσαι από μια περιοχή που για το Ισραήλ θεωρείται το άνδρο τρομοκρατών και ο λαός του Ισραήλ νιώθει ανασφάλεια από τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Κλειστά τα σύνορα από όλα τα σημεία του ορίζοντα

Η Λωρίδα της Γάζας λοιπόν από το Βόρειο τμήμα της, στο Έρες συνορεύει με το Ισραήλ όπου είναι και το πιο σκληρό σημείο στρατιωτικού ελέγχου.
Στο νότιο τμήμα της, στη Ράφα, συνορεύει με την Αίγυπτο, σημείο καυτό για το Ισραήλ διότι πιστεύει ότι αυτό ειναι ένα υπόγειο πέρασμα όπλων. Άλλωστε για όσους από μας έχουμε πραγματικά δουλέψει για το ρεπορτάζ στην Γάζα και όσοι από μας τους δημοσιογράφους κάταφεραν να παρακαθήσουν με ηγέτες εξτρεμιστικών οργανώσεων, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ξέρουμε καλά ότι η υπόγεια διαδρομή των όπλων και του ανθρώπινου δυναμικού είναι γεγονός.

Οι υπόλοιπες περιοχές της Γάζας; φτωχογειτονιές με πολλά παιδιά και νέους να παίζουν στους δρόμους με αυτοσχέδια παιχνίδια , κάποιοι από αυτούς είναι ακρωτηριασμένοι από προηγούμενα χτυπήματα στη Γάζα, κάποιοι άλλοι γεμάτοι ψυχολογικά προβλήματα και φοβίες από προηγούμενους βομβαρδισμούς. Δεν τελειώνουν όλα για τον λαό, όταν σταματούν οι βομβαρδισμοί. Ίσως τότε αρχίζει ο μεγαλύτερος εφιάλτης που είναι αυτός της επιβίωσης με ότι ψυχικό σθένος απέμεινε, με ότι μέλος του σώματος δεν έχει ακρωτηριασθεί και με ότι τρόφιμα ή φάρμακα απέμειναν αφού στην πραγματικότητα σπάνια φθάνουν οι ανθρωπιστικές βοήθειες.

Το μεγαλύτερο μέρος του λαού έχει προβλήματα υγείας και στα νοσοκομεία οι γιατροί με ότι έχουν προσπθαθούν να τους θεραπεύσουν.
Το ιατρικό προσωπικό είναι ίσως το πιο ετοιμοπόλεμο και το πιο έμπειρο διότι έχει να διαχειριστεί κάθε λίγο περιστατικά δύσκολα και τραυματίες πολέμου.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ράβουν τις πληγές των τραυματιών χωρίς αναισθησία και τα τραύματα είναι σοβαρά.
Οι περισσότεροι νέοι θα ήθελαν να σπουδάσουν, να καλυτερεύσουν την ζωή τους αλλά οι δυνατότητες και οι πιθανότητες είναι μηδαμηνές.

Η Χαμάς και η ζωή στην Γάζα

Η Χαμάς έχει παίξει μεγάλο ρόλο στον τρόπο ζωής των ανθρώπων μέσα στην πόλη της Γάζας διότι ο τρόπος σκέψης τους, οι περιορισμοί που θέτουν στους νέους και στις γυναίκες για την πνευματική καλλιέργεια, την μόρφωση και τις συνθήκες ζωής είναι τέτοιοι που δεν αφήνουν τον κόσμο να εξελιχθεί. Είναι θα λέγαμε μια μερίδα ανθρώπων που δεν επιθυμεί τόσο την καλλιέργεια του λαού αλλά την εκπαίδευση στο πως θα πολεμούν, στο πως θα γίνονται μάρτυρες (καμικάζι αυτοκτονίας) και στο πως θα παλεύουν με πέτρες και με όπλα να διώξουν τα ισραηλινά τανκς και τις μπουλντόζες που κάθε λίγο μπαίνουν στην Λωρίδα της Γάζας για να κατεδαφίσουν σπίτια και ότι καινούριο χτίζεται.

Οι ίδιοι ζουν σε καλύτερα σπίτια, κυκλοφορούν με καλύτερα αυτοκίνητα και έχουν διασυνδέσεις με τις υπόλοιπες εξτρεμιστικές οργανώσεις άλλων χωρών όπως του Λιβάνου και του Ιράν από όπου προφανώς έρχεται και η ουσιαστική βοήθεια.

Μετά την δολοφονία του πνευματικού τους ηγέτη, σεϊχη Αχμέτ Γιασίν και μετά την Ιντιφάντα του 2000 τα πράγματα δυσκόλεψαν περισσότερο αφού και τον επόμενο ηγέτη τους , Αμπτέλ Αζίζ Ραντίσι, τον δολοφόνησαν και αυτόν, γεγονός που έφτασε μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλά αυτό που πραγματικά γονάτισε τον Παλαιστινιακό λαό και έκανε πλέον και την Χαμάς να παίρνει το παιχνίδι στα χέρια της ήταν και ο θάνατος (δολοφονία;) του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Η Χαμάς από τότε πήρε την κύβερνηση στα χέρια της και λειτούργησε τελείως με άλλο πνεύμα και προσανατολισμό από την υπόλοιπη Παλαιστίνη όπου ήταν πλέον στα χέρια του Μαχμούτ Αμπάς του παλαιστίνιου προέδρου που διαδέχθηκε τον ηρωικό ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Όμως αν αφήσουμε τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στην άκρη και κοιτάξουμε με περισσότερη ειλικρίνια τα γεγονότα, πέρα από τους βομβαρδισμούς και τις στρατιωτικές συμφωνίες, η εικόνα που μπορούμε να διακρίνουμε που είναι και η μεγάλη αλήθεια είναι η εξής:

Γάζα

Οι άνθρωποι ζουν σαν τα ποντίκια στη φάκα.
Δε μπορούν να φύγουν από την Λωρίδα ακόμη και αν το επιθυμούν διότι είναι περικυκλωμένοι από παντού.
Στο Βόρειο τμήμα της είναι το πιο σκληρό στρατιωτικό σημείο ελέγχου το Έρες ( συνορεύει με το Ισραήλ.
Παραπλεύρως υπάρχει ένας κλειστός διαδρόμος χιλιομέτρων που περιβάλεται από τείχη και από κει μέσα περνούν μόνο οι παλαιστίνιοι εργάτες με την επίβλεψη του στρατού για να πάνε στα έργα όπου δουλεύουν για το Ισραήλ.

Δε μπορεί κανείς να ξεφύγει από αυτό το τούνελ- φυλακή.
Από την αντίπερα όχθη είναι η θάλασσα, (παράκτια πλευρά) από όπου επίσης δε μπορεί να φύγει κανείς και αν καταφέρει κάποιος να μπει σε βάρκα, τότε στα 300 μέτρα τον έχουν πυροβολήσει.
Στο Νότιο τμήμα, στη Ράφα, το οποίο συνορεύει με την Αίγυπτο, είναι επίσης κλειστά τα σύνορα και όσο κι αν τεκμηριώνεται η συνεργασία της Χαμάς με την Αίγυπτο, έξοδος κινδύνου για τον λαό δεν υπάρχει.

Οι άνθρωποι στη Γάζα δεν είναι ποτέ ασφαλείς. Όταν χτίζουν κάτι καινούριο μετά από λίγο καταστρεφεται από μπουλντόζες.
Κατά ταχτά χρονικά διαστήματα γίνονται επιδρομές και καταστρέφονται νοσοκομεία, σχολεία και εργοστάσια υδρουλεκτρικής πηγής.
Δηλαδή με δυο λόγια: Δεν έχουν που να μείνουν, τι να φάνε, δεν έχουν φάρμακα, δεν έχουν ψυχολογική υποστήριξη και βρίσκονται όλοι στις φτωχογειτονιές και στα λασπόνερα καθισμένοι στα πεζούλια να κρατούν τα κεφάλια τους και τα πιο θαρραλέα παιδιά να κλωτσούν μια αυτοσχέδια μπάλα μέσα στα χαλάσματα.

Ραμάλα και δυτική όχθη

Στην Ραμάλα, πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης, η οποία βρίσκεται στην κεντρική δυτική όχθη και είναι και το defacto διοικητικό κέντρο της Παλαιστίνης, τα πράγματα σίγουρα είναι καλύτερα σε αυτή τη φάση, αλλά πάντα υπάρχει η ανασφάλεια.
Μάλιστα σε καιρούς συρράξεων και σε αυτές τις περιοχές οι άνθρωποι δεινοπαθούν διότι ο στρατός μπαίνει τη νύχτα στα σπίτια, κάνει ελέγχους, συλλήψεις και πολλές φορές αυτούς που συλλαμβάνουν, δεν τους ξαναβλέπει ποτέ κανείς.

Στις περιοχές αυτές και στη Ραμάλα για να μπει κανείς και να βγει πάλι περνάει στρατιωτικά σημεία ελέγχου όπου μπορεί  να περιμένει με τις ώρες και ίσως και να μην καταφέρει να μπει την ίδια μέρα αλλά να περιμένει την επόμενη.

Παρόλα αυτά στη Ραμάλα, κάπως οι άνθρωποι ζουν μια πιο κανονική ζωή, έχουν καλύτερα σπίτια, αυτοκίνητα, διασκεδάζουν, σπουδάζουν, παντρεύονται και είναι σίγουρα πιο δημοκρατικά τα πράγματα με αποτέλεσμα να είναι και λίγο πιο κοντά σε έναν δυτικό τρόπο ζωής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κρατούν τις παραδόσεις και δεν ενδιαφέρονται για την χώρα τους.

Λόγω ίσως της καλύτερης οικονομικής κατάστασης των λίγων, ζουν καλύτερα και οι πολλοί στη Ραμάλα.
Σε αυτή τη φάση όμως λόγω της γενικευμένης σύρραξης που πάει να γίνει, λόγω του ότι το Ισραήλ έχει πάρει αποφάσεις από ότι φαίνεται να καθαρίσει το Ισραήλ από τους Παλαιστινίους, είναι ηλίου φαεινότερο, ότι θα υπάρξει πρόβλημα και στην κεντρική και δυτική όχθη.

Στην δυτική όχθη που βρίσκεται βόρεια της Νεκράς Θάλασσας και περιλαμβάνει τις πόλεις Τζενίν και Νάμπλους, αποτελεί πεδίο ωμής βίας και συγκρούσεων με επιθέσεις.
Το 2003 και το 2004, η αυξανόμενη βία μάλιστα, άφησε πίσω της αναρίθμητους τραυματίες και νεκρούς αλλά και καταστραμμένες περιουσίες πολιτών.

Από την απόσυρση στρατευμάτων στη Γάζα φτάσαμε στην πολεμική πραγματικότητα

Από τον Αύγουστο του 2005 που οι Ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν μονομερώς απο τη Γάζα 38 χρόνια μετά την κατάληψή της από την Αίγυπτο, υπήρξαν πολλές ημερομηνίες σταθμοί στο ιστορικό των συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

25 Ιανουαρίου 2006 κερδίζει η Χαμάς την πλειοψηφία των εδρών στις Παλαιστινιακές εκλογές και Ισραήλ ΗΠΑ διακόπτουν κάθε βοήθεια.

25 Ιουνίου 2006 η Χαμάς αιχμαλωτίζε τον Ισραηλινό στρατιώτη σε επιδρομή στη Γάζα και το Ισραήλ απαντά με αεροπορικές επιδρομές.

14 Ιουνίου 2007 η Χαμάς καταλαμβάνει τη Γάζα μετά από εμφύλιο με την Φατάχ εκδιώκοντάς την από την περιοχή και η οποία μένει πιστή στον Μαχμούτ Αμπάς τον παλαιστίνιο πρόεδρο που παραμένει με την έδρα του στη Ραμάλα.

27 Δεκεμβρίου 2008 το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση 22 ημερών στη Γάζα μετά από επίθεση ρουκετών στο Νότιο Ισραήλ.

14 Νομεβρίου 2012, το Ισραήλ σκοτώνει τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου της Χαμάς Αχμάτ Τζαμπαρί και ακολουθεί ρίψη ρουκετών από τη Χαμάς και αεροπορική επιδρομή από το Ισραήλ.

Ιούλιος και Αύγουστος 2014 η απαγωγή και δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων από τη Χαμάς οδηγεί πόλεμο επτά εβδομάδων.

Μάρτιος 2018 οι παλαιστινιακές διαδηλώσεις προκαλούν και πάλι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Μάιος 2021, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού ξεσπούν συγκρούσεις στο Άλ Ακσά (ιερότερο ισλαμικό τέμενος) και καταλήγουν σε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

Αύγουστος 2022 προληπτική επιχείρηση του Ισραήλ για την αποτροπή επικείμενη επίθεση υποστηριζόμενη απο το Ιράν.

Ιανουάριος 2023 , επιδρομή Ισραήλ στη Γάζα και απάντηση με ρουκέτες από την Ισλαμική Τζιχάντ.

Οκτώβριος 2023, η μεγαλύτερη στην ιστορία επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και ξεκινά ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές…..

Πηγή: briefingnews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων