18/10/2019 18/10/2019 Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης Θερμή υποδοχή στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επιφύλαξε ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με όλους τους υπαλλήλους της Περιφέρειας. Τον Παναγιώτατο υποδεχτηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας. Εκεί τέλεσε τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Περιφέρειας το οποίο έχει χαρακτηριστεί “πράσινο” κτήριο λόγω της βιοκλιματικής...
18 Οκτωβρίου, 2019 - 11:29
Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2019 - 16:39

“Δεν γίνεται να αγαπάμε τον Θεό και να καταστρέφουμε το περιβάλλον”

Διαδώστε:
“Δεν γίνεται να αγαπάμε τον Θεό και να καταστρέφουμε το περιβάλλον”

Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Θερμή υποδοχή στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επιφύλαξε ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με όλους τους υπαλλήλους της Περιφέρειας.

Τον Παναγιώτατο υποδεχτηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας. Εκεί τέλεσε τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Περιφέρειας το οποίο έχει χαρακτηριστεί “πράσινο” κτήριο λόγω της βιοκλιματικής και γεωθερμικής του κατασκευής.

Ακολούθως λόγο απηύθυνε ο Παναγιώτατος και αντιφώνησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ο οποίος και μετέφερε το χαιρετισμό της Ελληνικής Κυβερνήσεως και του Πρωθυπουργού.

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη πέρσι, στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, σημείωσε ότι στο σημείο εκείνο η υψηλή αισθητική της φύσης έρχεται σε σύγκρουση με την οικολογική συνείδηση, και τόνισε ότι ο αγιασμός στο νέο κτίριο της Περιφέρειας δίπλα στο εγκαταλελειμμένο δυτικό παράκτιο μέτωπο γίνεται ειρηνική διαμαρτυρία, ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη σημερινή τελετή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος το 1994 ξεκίνησε σπουδαίο αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. “Ίσως η θεολογία του περιβάλλοντος να πρέπει όντως να αποτελέσει μέρος της κουλτούρας του λαού μας και πρωτίστως του ιδίου του εκκλησιαστικού σώματος” πρόσθεσε.

Ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώτας μίλησε για το πρόσωπο του Πατριάρχη για το ότι υπήρξε ο Πρώτος Ηγέτης που μίλησε για το περιβάλλον, για την σταθερή, την ευρωπαϊκή φωνή του μέσα στη Τουρκία και τον οικουμενικό του ρόλο ως σημείο ενότητος όλων των ορθοδόξων, αλλά και τη συμβολή του στην ανάδειξη και στήριξη του θεσμού της οικογένειας.

“Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επί 17 αιώνες αποτελεί το θρησκευτικό μας λίκνο. Στο πρόσωπό σας συμβολίζονται αιώνες διαδρομής του γένους και της Εκκλησίας μας” είπε και σημείωσε ότι υπήρξε από τους πρώτους διεθνείς ηγέτες, που μετέφεραν το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και διακήρυξαν την αναγκαιότητά της. “Είστε η σταθερή, διαχρονική, ειρηνική και ευρωπαϊκή φωνή στην Τουρκία παρά τις δυσκολίες παρά τις απογοητεύσεις” πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον περιφερειάρχη για το “οικοφιλικόν” κτήριο και μίλησε για την αδιαπραγμάτευτη οικολογική συνείδηση και αγάπη προς την δημιουργία , διερωτώμενος “πώς είναι δυνατόν να αγαπάμε τον Θεό και να καταστρέφουμε το περιβάλλον”;

“Η περιβαλλοντική κρίση αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως της ταυτότητας, της θρησκείας της εθνικότητας και του πολιτισμού μας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο μια κοινή προσπάθεια θα δυνηθεί να αντιμετωπίσει τον δεινόν κίνδυνο. Δεν υπάρχει χρόνος και περιθώριον δι’ εφησυχασμόν” τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ υπογράμμισε, ότι το ζητούμενο είναι η άμεση, συνεχής και πολύπλευρη κινητοποίηση και πρόσθεσε ότι ο σεβασμός προς τη δημιουργία είναι αδιαπραγμάτευτος. “Δεν υπάρχει διαφυγή από την ευθύνη. Δεν στοιχειοθετείται άλλοθι. Είναι απαράδεκτο να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον εις το όνομα γεωπολιτικών σχεδιασμών και οικονομικών συμφερόντων” πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο νέο κτίριο της Περιφέρειας επισήμανε ότι πρόκειται για ένα βιοκλιματικό κτίριο και θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα καινοτόμα “πράσινα” κτίρια της χώρας. “Το οικοδόμημα τούτο είναι σύμβολον του αγώνος κατά της οικολογικής κρίσεως” τόνισε και υπογράμμισε ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα, από την καθημερινή συμπεριφορά μας μέχρι τη βιομηχανία, τα μέσα συγκοινωνίας, τους επιμέρους θεσμούς, το κράτος, την εκκλησία και τις θρησκείες.

Σχετικά με το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το περιβάλλον υπογράμμισε ότι “ το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ανέδειξε τας πνευματικάς, θρησκευτικάς και ηθικάς ρίζας και διαστάσεις του συγχρόνου οικολογικού προβλήματος και εκάλεσε μετ’ εμφάσεως εις πνευματικής μεταστροφήν και μετάνοιαν, εις ριζικήν αλλαγήν νοοτροπίας και της συνακολούθου σχέσεως με την κτίσιν”.

Ακολούθησε η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων και τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας του νέου κτηρίου.

Τον Οικ. Πατριάρχη συνοδεύει από το πρώτο λεπτό της άφιξης του ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καραογλου.

Νωρίτερα τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν στο Μακεδονία Παλάς ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Κατρανίδης Στυλιανός και Οφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Θεσσαλονίκη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων