29/09/2021 29/09/2021 Του Νικόλαου Ζαΐμη Αντιμέτωπη με ακόμη μια φυσική καταστροφή βρίσκεται μέσα σε, λιγότερο από ένα χρόνο, η χώρα μας. Μετά τον φονικό σεισμό στη Σάμου τον περασμένο Οκτώβριο, τον σεισμό στην Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας ο οποίος προκάλεσε ζημιές και στην περιοχή των Τρικάλων, τις πυρκαγιές που έπληξαν Αττική, Βόρεια Εύβοια, Μάνη, Γορτυνία και Ηλεία...
29 Σεπτεμβρίου, 2021 - 8:16
Τελευταία ενημέρωση: 29/09/2021 - 11:49

Ο ρόλος της Εκκλησίας στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών – Η πίστη, η προσευχή και η έμπρακτη στήριξη

Διαδώστε:
Ο ρόλος της Εκκλησίας στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών – Η πίστη, η προσευχή και η έμπρακτη στήριξη

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Αντιμέτωπη με ακόμη μια φυσική καταστροφή βρίσκεται μέσα σε, λιγότερο από ένα χρόνο, η χώρα μας. Μετά τον φονικό σεισμό στη Σάμου τον περασμένο Οκτώβριο, τον σεισμό στην Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας ο οποίος προκάλεσε ζημιές και στην περιοχή των Τρικάλων, τις πυρκαγιές που έπληξαν Αττική, Βόρεια Εύβοια, Μάνη, Γορτυνία και Ηλεία τον περασμένο Αύγουστο, ήρθε να προστεθεί ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του.

Η Εκκλησία σε όλες αυτές τις προκλήσεις, εκτός από την προσευχή της για τους δοκιμαζόμενους αδελφούς, έδειξε την αλληλεγγύη ή, για  να χρησιμοποιήσουμε τον ακριβή όρο, τη φιλαδελφεία της. Με την αποστολή χρηματικής βοήθειας και ειδών πρώτης ανάγκης ενισχύθηκε ο αγώνας για την κάλυψη άμεσων λειτουργικών προβλημάτων των ανθρώπων που επλήγησαν ενισχύοντας έτσι τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις που αναλαμβάνουν τη διαχείριση της κατάστασης.

Το ίδιο βλέπουμε να επαναλαμβάνεται και στη περίπτωση του σεισμού στο Αρκαλοχώρι. Τόσο η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης όσο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εξέφρασαν με μηνύματά τους τη στήριξη στον τοπικό πληθυσμό. Όπως σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στο Συνοδικό Γράμμα προς τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, “οἴ­κο­θεν νο­εῖ­ται ὅτι ἡ Ἁ­γι­ω­τάτη Ἐκ­κλη­σία τῆς Ἑλ­λά­δος θέ­λει συμ­πα­ρα­στα­θῆ ἐμ­πρά­κτως εἰς τὴν ἀ­δελ­φὴν ἐν Κρήτῃ Ἐκ­κλη­σίαν, ἐπὶ τῷ τέ­λει τῆς, κατὰ τὸ δυ­να­τόν, ἀ­να­κου­φί­σεως καὶ τῆς πα­ρο­χῆς ἀν­θρω­πι­στι­κῆς βο­η­θείας εἰς τοὺς σει­σμο­πα­θεῖς ἀ­δελ­φοὺς ἡ­μῶν”.

“Επί τη πληξάση την Μεγαλόνησον συμφορά του σεισμού η Μήτηρ Εκκλησία συμπροσευχομένη μεθ’ υμών πάντων επικαλείται την θείαν βοήθειαν και αρωγήν επί τους πληγέντας και ικετεύει τον Κύριον του παντός όπως διαφυλάττη ποιμένας και ποίμνιον από πάσης περαιτέρω δοκιμασίας, χαριζόμενος υμίν πλούσια τα ελέη και τα δωρήματα Αυτού”, αναφέρει στο τηλεγράφημα συμπαράστασης που απέστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. 

Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: Με πίστη θα κερδίσουμε τη μάχη

Στην εξειδίκευση των μέτρων για τους πληγέντες από το σεισμό με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, λίγο μετά την αναχώρηση από την περιοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βρέθηκε χθες στις πληγείσες περιοχές αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία, προχώρησαν τα μέλη της κυβέρνησης που βρίσκονται στην περιοχή για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μετά το σεισμό των 5,8 ρίχτερ και των καταστροφών που έχουν σημειωθεί.

Στην συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων μετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων και ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας.

Ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι ο σεισμός ενεργοποίησε άμεσα την πολιτεία και ευαισθητοποίησε τους πολίτες. «Όλοι μαζί δίνουμε μία μάχη με αποφασιστικότητα, με τόλμη, με πίστη και με προσευχή» είπε ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας ότι «και αυτή την μάχη θα την κερδίσουμε γιατί είμαστε δυνατοί και γιατί έχουμε πίστη».

Ακατάλληλες 9 σχολικές μονάδες

Στο μεταξύ, την Τρίτη άρχισαν οι αυτοψίες από κλιμάκιο 60 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών για την καταγραφή των ζημιών στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης.

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 415 κτήρια, από τα οποία:

  • Αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.
  • 15 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.
  • Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων, 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.
  • Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.
  • Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων