16/02/2021 16/02/2021 O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα, 16 Φεβρουαρίου 2021, με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Οι δύο Υπουργοί συμμετείχαν στις διμερείς συνομιλίες με θέματα για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής συνεργασίας, καθώς...
16 Φεβρουαρίου, 2021 - 17:40
Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2021 - 17:49

Οι ακατάλυτοι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου πυξίδα για το μέλλον

Διαδώστε:
Οι ακατάλυτοι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου πυξίδα για το μέλλον

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα, 16 Φεβρουαρίου 2021, με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Οι δύο Υπουργοί συμμετείχαν στις διμερείς συνομιλίες με θέματα για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και οι προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

“Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα τόσο της χώρας μας, όσο και του Κυπριακού Ελληνισμού”, επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Κλείνοντας, έκανε αναφορά στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά: “θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία για την Πατρίδα μας, τον Κυπριακό Ελληνισμό και τους Έλληνες σε όλον τον κόσμο, της συμπλήρωσης, φέτος, 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Οι αγώνες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των ηρώων του 1821 είναι πηγή δύναμης, έμπνευσης και αποφασιστικότητας για τη μελλοντική πορεία μας, την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την Ελλάδα και την Κύπρο και τις ενέργειές μας, για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας”.

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων πως: “η Τουρκία συνεχίζει να αδιαφορεί για το Διεθνές Δίκαιο, διευρύνει την κατοχή στην Αμμόχωστο και εντείνει τις απειλές της, κάνοντας χρήση μορφών υβριδικού πολέμου. Θα ήθελα, λοιπόν, να μεταφέρω τις ευχαριστίες μου στην Ελλάδα, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την αγάπη και την έμπρακτη στήριξή της σε αυτές τις δύσκολες εποχές”.

Τέλος, δήλωσε με αφορμή το επετειακό έτος για την Επανάσταση του 1821 πως: “Η Κύπρος, όπως σε όλους τους εθνικούς αγώνες, δήλωσε πάρων και στην επανάσταση του 1821. Αυτοί οι ακατάλυτοι δεσμοί αποτελούν πυξίδα για την κοινή μας πορεία για το μέλλον. Η φλόγα της ελευθερίας και οι θυσίες των ηρώων ας είναι ο οδηγός για ένα καλύτερο αύριο”.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιώτοπουλου: 

«Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Χαράλαμπε,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά που υποδέχομαι σήμερα στο Υπουργείο, τον εκλεκτό, φίλο και συνάδελφο Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Στη σημερινή μας συνάντηση, επιβεβαιώσαμε για ακόμη μία φορά την ταύτιση Αθήνας – Λευκωσίας στους κοινούς στόχους που έχουμε θέσει, για τα εθνικά θέματα και τη στρατηγική για την αποτελεσματική προάσπισή τους.

Είναι μια στρατηγική που αποδίδει καρπούς τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στις αμυντικές συμμαχίες που από κοινού συμμετέχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας με άλλα κράτη, με τα οποία μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, πεποιθήσεις αλλά και ανησυχίες.

Παρακολουθούμε στενά και με μεγάλη ανησυχία την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και φυσικά δεν λησμονούμε τις περσινές έκνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι ενέργειες αυτές απαιτούν τη μέγιστη επαγρύπνηση και συνεργασία μας, για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και θέματα που άπτονται της κατάστασης ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης αποσταθεροποιητικών ενεργειών και τακτικών υβριδικού πολέμου.

Επιπλέον, συζητήσαμε την πρόοδο της συνεργασίας μας στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα. Όπως γνωρίζετε, επιδιώκουμε συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των χωρών μας, σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ιδιαίτερη σημασία και τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας μας στον τομέα των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών, όπου οι χώρες μας συμμετέχουν τόσο σε προγράμματα Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), όσο και σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (ΕDIDP).

Με το συνάδελφο μου Υπουργό κ. Πετρίδη συζητήσαμε επίσης διεξοδικά τρόπους ενίσχυσης και περαιτέρω αναβάθμισης των αμυντικών μας δυνατοτήτων τόσο σε διμερές, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Εξετάσαμε την πιθανή συνεργασία σε σύνθεση «3+1», με χώρες εταίρους που διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η παρουσία των οποίων στην περιοχή μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η Ελλάδα τηρεί αταλάντευτη στάση και έχει οικοδομήσει την εθνική στρατηγική άμυνας και ασφάλειάς της στο Διεθνές Δίκαιο και το σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα τόσο της χώρας μας, όσο και του Κυπριακού Ελληνισμού.

Η Αθήνα και η Λευκωσία, με αρραγή εθνική ομοψυχία, αντιμετωπίζουν και θα συνεχίσουν πάντοτε να αντιμετωπίζουν από κοινού τις προκλήσεις στα θέματα της άμυνας και ασφάλειας και να εργάζονται συστηματικά για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις δομές διαβούλευσης μεταξύ μας δημιουργώντας, εκτός του Διακυβερνητικού Συμβούλιου Άμυνας, ένα πολιτικό όργανο με συμμετοχή εκπροσώπων μας, για συζήτηση και διαμόρφωση αμυντικής πολιτικής και στρατηγικής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία για την Πατρίδα μας, τον Κυπριακό Ελληνισμό και τους Έλληνες σε όλον τον κόσμο, της συμπλήρωσης, φέτος, 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Οι αγώνες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των ηρώων του 1821 είναι πηγή δύναμης, έμπνευσης και αποφασιστικότητας για τη μελλοντική πορεία μας, την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την Ελλάδα και την Κύπρο και τις ενέργειές μας, για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας. Ευχαριστώ».

Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε τα εξής:

«Αγαπητέ φίλε Νίκο,

Αυτή είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα με την ιδιότητα του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη σημερινή μου παρουσία, η οποία συμπίπτει αφενός με την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και την απελευθέρωση της χώρας και αφετέρου, γιατί οι συνθήκες στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιβάλλουν στον Ελληνισμό να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση.

Όλο αυτό το διάστημα, με το φίλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετική σχέση. Με συχνή επαφή, άριστη συνεργασία και συντονισμό δράσεων συνεχίζουμε με στόχο την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και εργαζόμαστε για την προώθηση μιας φιλόδοξης περιφερειακής αμυντικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Αυτό μαρτυρούν άλλωστε και οι κινήσεις που έγιναν και γίνονται σε διάφορα επίπεδα μεταξύ των χωρών μας για την κοινή αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Πρόσφατα, είχαμε την ευκαιρία στο 7ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Κύπρου – Ελλάδος να συζητήσουμε σημαντικά επιχειρησιακά θέματα. Σήμερα οι συζητήσεις μας σε πολιτικό επίπεδο, είχαν στόχο την εμβάθυνση της διαβούλευσης, το συντονισμό και τον καθορισμό κοινών στόχων και στρατηγικής για αρκετά θέματα.

Η αμυντική και στρατιωτική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας είναι βαθιά ριζωμένη και εμπεδωμένη. Τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί σε νέα επίπεδα όπως άλλωστε αποδεικνύουν οι συχνές πολυεθνικές ασκήσεις, καθώς και οι τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες. Υπογραμμίζω, την ιδιαίτερα επιτυχή συνεργασία μας σε θέματα έρευνας και αμυντικής τεχνολογίας όπου οι δύο χώρες συμμετέχουν σε αρκετά προγράμματα της PESCO με σημαντικά οφέλη.

Με την Ελλάδα και με άλλους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση εργαζόμαστε για τη δημιουργία ασπίδας προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οι ελληνικές και κυπριακές θάλασσες είναι και ευρωπαϊκές, όπου η εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας ισχύει απαρέγκλιτα.

Κύπρος και Ελλάδα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην εμπέδωση της σταθερότητας, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόλπο.

Σε αντίθεση με τα πιο πάνω, η Τουρκία συνεχίζει να αδιαφορεί για το Διεθνές Δίκαιο, διευρύνει την κατοχή στην Αμμόχωστο και εντείνει τις απειλές της, κάνοντας χρήση μορφών υβριδικού πολέμου. Θα ήθελα, λοιπόν, να μεταφέρω τις ευχαριστίες μου στην Ελλάδα, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την αγάπη και την έμπρακτη στήριξή της σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Θα ήθελα να προσθέσω επίσης, τις ευχαριστίες μου προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας για την προσήλωση στο καθήκον και τη συνεχή επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, ιδίως τους τελευταίους μήνες.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, εύχομαι χρόνια πολλά στον Ελληνισμό: στην Ελλάδα, την Κύπρο, τους ομογενείς και τους απόδημους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Η Κύπρος, όπως σε όλους τους εθνικούς αγώνες, δήλωσε πάρων και στην επανάσταση του 1821. Αυτοί οι ακατάλυτοι δεσμοί αποτελούν πυξίδα για την κοινή μας πορεία για το μέλλον. Η φλόγα της ελευθερίας και οι θυσίες των ηρώων ας είναι ο οδηγός για ένα καλύτερο αύριο. Σας ευχαριστώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Κυπριακό στο επίκεντρο συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων