15/04/2021 15/04/2021 Τη στήριξη της Ελλάδας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, εξέφρασε κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Παναγιώτατο να εστιάζει στις καλές διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και το Πατριαρχείο. Σήμερα ο...
15 Απριλίου, 2021 - 8:27
Τελευταία ενημέρωση: 15/04/2021 - 8:50

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου – Κρίσιμες συναντήσεις Δένδια σήμερα στην Άγκυρα

Διαδώστε:
Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου – Κρίσιμες συναντήσεις Δένδια σήμερα στην Άγκυρα

Τη στήριξη της Ελλάδας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, εξέφρασε κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Παναγιώτατο να εστιάζει στις καλές διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και το Πατριαρχείο.

Σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Άγκυρα όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση γίνεται κατόπιν αιτήματος του Τούρκου προέδρου. Ωστόσο, λίγες μόλις ώρες πριν τη μετάβαση του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, δυναμίτισε την ατμόσφαιρα με νέες δηλώσεις του για το Αιγαίο, την Κύπρο και… επικείμενες συρράξεις.

Την ίδια ώρα, θλίψη προξενεί η νέα προκλητική κίνηση της Τουρκίας, που αψήφησε τους κανόνες για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού και άφησε ανοιχτή την Αγιά Σοφιά για την πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων κατά τον «ιερό» μήνα του Ραμαζανιού.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στο επίκεντρο

Σε εγκάρδια ατμόσφαιρα συναντήθηκαν στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νικόλαο Δένδια, χθες, Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ενώπιον των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε θερμά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. «Οι καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος ενδιαφέρουν άμεσα την υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου εδώ στην Έδρα του, την ευστάθειά του και την ευημερία της Ομογενείας, διότι, καλώς ή κακώς, αυτά τα πράγματα είναι σε συνάρτηση μεταξύ τους. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ομογένεια αισθάνονται τις επιπτώσεις των καλών ή κακών σχέσεων των δύο χωρών. Αντικειμενικά θα έπρεπε το Πατριαρχείο σαν ένας πανάρχαιος θεσμός να μην υφίσταται τους κραδασμούς, τις συνέπειες των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά συμβαίνει και αυτό. Γι’ αυτό χαιρόμεθα για την επίσκεψη του Εξοχοτάτου και φιλτάτου κ. Υπουργού με αυτήν την προοπτική, δηλαδή την προοπτική της βελτιώσεως των σχέσεων των δύο χωρών και ευχόμεθα πλήρη επιτυχία στις αυριανές επικοινωνίες του».

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας τόνισε την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή του για την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μεταφέροντας τους θερμούς χαιρετισμούς και τον σεβασμό του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξέφρασε δε τις ευχές και τα συγχαρητήριά του προς τον Παναγιώτατο για τη συμπλήρωση φέτος τριάντα ετών από την εκλογή του στον Οικουμενικό Θρόνο και εξήντα ετών ιεροσύνης. «Ο Θεός να στηρίζει και να επευλογεί την προσπάθειά του στην ηγεσία της Ορθοδοξίας», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Υπουργός, και υπογράμμισε το ενδιαφέρον του Υπουργείου Εξωτερικών για τις πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου σε διάφορα πεδία, όπως αυτό της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον και των τουρκικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για την συνάντηση που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον Νίκο Δένδια. Επίσης, να σημειωθεί, πως παρά την αρχική επιθυμία του κ. Δένδια να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποφασίστηκε από κοινού, λόγω εκτάκτων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στο Φανάρι, ύστερα από εμφάνιση μικρού αριθμού κρουσμάτων του κορωνοϊού, η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου.

Συνάντηση Δένδια – Ερντογάν σήμερα

Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα για τη δεύτερη δόση του ταξιδιού του στην Τουρκία ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών, κατά την παραμονή του στην ‘Άγκυρα, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση γίνεται κατόπιν αιτήματος του Τούρκου προέδρου. Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα στις 15.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί επίσης με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη. Κατά τη διάρκεια των συνομιλίων θα εξετασθούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00).

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά. Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την Τουρκία είναι ο Ιούνιος, οπότε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα επανεξετάσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-25 Μαρτίου.

Το παρασκήνιο της αλλαγής του προγράμματος

Μια έκτακτη διυπουργική τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε χθες για την έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν αλλά και για τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ουκρανικό, ήταν τελικά ο λόγος που μετέθεσε την αρχικά προγραμματισμένη του για την Τετάρτη 14 Απριλίου συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μελβούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Το πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού φαίνεται να απασχόλησε αρκετά το υπουργείο σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr αφού η Τουρκική πλευρά μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχε σαφή εικόνα για το πρόγραμμα Τσαβούσογλου αλλά και οι υποχρεώσεις του Έλληνα υπουργού ήταν τέτοιες ώστε αποφασίστηκε τελικά το ταξίδι να γίνει σε δύο δόσεις.

Μετά από μια σειρά επικοινωνιών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, αποφασίστηκε τελικά το ταξίδι του Έλληνα υπουργού να μοιραστεί στα δύο.

Κοινή παρουσία Παναγιωτόπουλου – Δένδια στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας συμμετείχαν χθες, στην έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιασκέψεως στην Αίθουσα ΣΑΓΕ του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Βασικό θέμα της συνεδριάσεως ήταν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το χρονοδιάγραμμα αποχωρήσεως Συμμαχικών δυνάμεων από τη χώρα. Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε τη σημασία που θα έχει η οργανωμένη αποχώρηση των Συμμαχικών δυνάμεων, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την ασφάλειά τους έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως. Τόνισε επίσης, τη σημασία να συνεχιστεί η δέσμευση του ΝΑΤΟ, εφ’ όσον τούτο απαιτηθεί, για τη σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέδειξε τη σημασία διπλωματικών πρωτοβουλιών ώστε να μην καταστεί το Αφγανιστάν κρησφύγετο τρομοκρατών, γεγονός που θα προκαλέσει μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση και θα ανατρέψει την πρόοδο που σημειώθηκε στη δημιουργία θεσμών.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επίγνωση του διακυβεύματος στο Αφγανιστάν και θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε συζητήσεις που θα αφορούν στο μελλοντικό ρόλο που θα έχει το ΝΑΤΟ σ’ αυτήν τη χώρα.

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει στην φάση αυτή να αναλογιστεί την φύση της μελλοντικής της παρουσίας στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία ενός κενού ασφαλείας στην χώρα, το οποίο θα έβαζε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Αφγανιστάν μέχρι τώρα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα δικαιώματα των γυναικών και των ανηλίκων.

Πρόσθεσε επίσης ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είχε επιπτώσεις για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μέσω μιας σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Συνάντηση εν μέσω απειλών

Λίγες μόλις ώρες πριν τη συνάντηση τη μετάβαση του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δυναμίτισε την ατμόσφαιρα με νέες δηλώσεις του για το Αιγαίο, την Κύπρο και… επικείμενες συρράξεις.

«Η Τουρκία έχει στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. Με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη, κάναμε το μεγάλο μας άλμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων. Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε, διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του συνομιλία με νέους της χώρας του.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Άγκυρα έχει δείξει καλή θέληση και έχει αποσύρει τα πλοία της για συντήρηση, ενώ πρόσθεσε για το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου: «Δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί, θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες. Αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».

Θλίψη: Ανοιχτή η Αγία Σοφία για την πρώτη προσευχή του Ραμαζανιού

Θλίψη προξενεί η νέα προκλητική κίνηση της Τουρκίας, που αψήφησε τους κανόνες για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού και άφησε ανοιχτή την Αγιά Σοφιά για την πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων κατά τον «ιερό» μήνα του Ραμαζανιού.

Το καθεστώς Ερντογάν, αφού μετέτρεψε τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, τον άνοιξε κιόλας για προσευχή, παρά την έξαρση της πανδημίας, στο ξεκίνημα του ιερότερου μήνα για τους μωαμεθανούς, που άρχισε με τον μουεζίνη να καλεί τους πιστούς από τον μιναρέ. Η ευχή για καλό ραμαζάνι ήταν τοποθετημένη στον τρούλο της βασιλικής της Αγίας Σοφίας…

Δεκάδες πιστοί μουσουλμάνοι βρέθηκαν στο εσωτερικό του ναού σε μια ιστορική για εκείνους στιγμή: την πρώτη προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας σε Ραμαζάνι εδώ και 87 χρόνια. Ο ιμάμης ήταν ο μόνος που δεν φορούσε μάσκα, ενώ οι πιστοί κάθισαν σε προκαθορισμένα σημεία, προκειμένου να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις.

Η προσευχή στην Αγία Σοφία έγινε ενώ τα περισσότερα τζαμιά στην Τουρκία παρέμειναν κλειστά, με τη χώρα να κατατάσσεται τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη των κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί σχεδόν 60.000 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων