16/03/2022 16/03/2022 Να μην εργαλειοποιηθεί το θέμα της διευθέτησης των οργανικών θέσεων των Εφημερίων ζήτησαν Κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κρήτης από κόμματα του Κοινοβουλίου Του Νικόλαου Ζαΐμη  Την εκστρατεία ενημέρωσης των κομμάτων σχετικά με το καθεστώς των οργανικών θέσεων των Εφημερίων αλλά και την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα...
16 Μαρτίου, 2022 - 8:09
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2022 - 11:00

Οι Κληρικοί βάζουν φρένο στην παραπληροφόρηση για νέους διορισμούς – Ζητούν επικαιροποίηση του νόμου

Διαδώστε:
Οι Κληρικοί βάζουν φρένο στην παραπληροφόρηση για νέους διορισμούς – Ζητούν επικαιροποίηση του νόμου

Να μην εργαλειοποιηθεί το θέμα της διευθέτησης των οργανικών θέσεων των Εφημερίων ζήτησαν Κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κρήτης από κόμματα του Κοινοβουλίου

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Την εκστρατεία ενημέρωσης των κομμάτων σχετικά με το καθεστώς των οργανικών θέσεων των Εφημερίων αλλά και την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα για τα περί νέου διορισμού 4.000 χιλιάδων κληρικών, συνέχισε αντιπροσωπεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.) και της Ενώσεως Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης.

Αυτή τη φορά ενημερώθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, την 1η Μαρτίου στο γραφείο του στη Βουλή. Συγκεκριμένα, κατά το διήμερο 14 και 15 Μαρτίου, οι κληρικοί συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτριο Κουτσούμπα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκο Βελόπουλο και τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Όλγα Γεροβασίλη και κ. Ιωάννη Αμανατίδη. 

Ο σκοπός των συναντήσεων

Σκοπός της συναντήσεως με τους φορείς των κομμάτων ήταν αφενός η άμεση διαδικαστικού τύπου νομοθετική τακτοποίηση των οργανικών θέσεων των Εφημερίων και αφ’ ετέρου, η αποκατάσταση για την παραπληροφόρηση που έγινε πρόσφατα και αφορούσε τον δήθεν νέο διορισμό 4.000 κληρικών.

Από τις παραπάνω γόνιμες και σε πολύ καλό κλίμα συναντήσεις προέκυψε η πλήρης στήριξη των ανωτέρω κομμάτων στο αίτημα των κληρικών, αφού ουδεμία νέα πρόσληψη κληρικού πρόκειται να πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που υπονόησαν μερικοί και ουδεμία οικονομική επιβάρυνση επί πλέον θα υποστεί ο κρατικός προϋπολογισμός από την νομοθετική ρύθμιση και τακτοποίηση αυτή.

“Δεν ζητάμε νέους διορισμούς”

Η αντιπροσωπεία των κληρικών τόνισε ιδιαίτερα ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα  προσέβαλαν τους κληρικούς, οι οποίοι δεν είναι κοινωνικά ανάλγητοι ώστε να ζητούν σε εποχές δύσκολες νέους διορισμούς. Τουναντίον, δεν σταμάτησαν νυχθημερόν να διακονούν ταπεινά τον άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα (ποιμαντικά, πνευματικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, φιλανθρωπικά  κ.α.). Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν ότι “Η όποια επιδίωξη με την πρόκληση αυτής της αναστάτωσης πιστεύουμε ότι προέρχεται από κέντρα τα οποία σκοπό έχουν, μεταξύ άλλων, να εργαλειοποιήσουν το θέμα της τακτοποιήσεως των Κληρικών, με τελικό σκοπό την ακύρωση του. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση του θέματος από κανέναν”.

Επικαιροποίηση του νόμου

Μιλώντας πρόσφατα στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr) και τον δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής, είχε τονίσει ότι το μόνο που ζητούν οι κληρικοί είναι να επικαιροποιηθεί ο νόμος ξεκαθαρίζοντας για το εν λόγω θέμα ότι: «Έγινε μία παρανόηση και φασαρία χωρίς λόγο για το ότι ζητάμε να διοριστούν τέσσερις χιλιάδες κληρικοί. Αυτό δεν ξέρω για ποιό λόγο δημοσιεύτηκε και έγινε τόσος ντόρος και μία παραποίηση της αλήθειας. Η αλήθεια είναι ότι το 1945 θεσμοθετήθηκαν έξι χιλιάδες θέσεις. Τότε υπηρετούσαν 7.150 κληρικοί. Η Εκκλησία συνέχιζε να διορίζει όπως όριζε το καταστατικό της, ότι ανά 6.000 άτομα υπάρχει μία ενορία που εξυπηρετείται από έναν εφημέριο. Μέχρι σήμερα έχουμε περίπου στους 8.500 χιλιάδες κληρικούς οι οποίοι είναι διορισμένοι με ΦΕΚ. Σήμερα ζητάμε να επικαιροποιηθεί ο νόμος, δεν ζητάμε καινούριες θέσεις, είναι ήδη διορισμένοι με ΦΕΚ της Κυβερνήσεως».

Ακούστε ΕΔΩ αναλυτικά τα όσα είχε δηλώσει

Σύσταση επιτροπής για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων με την Πολιτεία

Στην συνεδρίασή της τη Δευτέρα η Διακρής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προχώρησε στον ορισμό Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία μαζί με την ορισθείσα Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης θα συνεργασθούν για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων με αρμόδια πρόσωπα της Πολιτείας.

Η Επιτροπή αποτελείται από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου, Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Γραμματέα αυτής τον Β’ Γραμματέα-Πρακτικογράφο της Ιεράς Συνόδου, Πανοσ. Αρχιμ. Σεραπίωνα Μιχαλάκη.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος είχε συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος και Αντιπροσωπεία Κληρικών Εκκλησίας της Κρήτης οι οποίοι των ενημέρωσαν για τα τρέχοντα εκκρεμεί ζητήματα με κυρίαρχο θέμα την επίλυση του ζητήματος με τις εφημεριακές θέσεις. Ο Μακαριώτατος είχε ενημερώσει κατά τη συνάντηση τους κληρικούς περί των προσπαθειών επιλύσεως της εκκρεμότητας σχετικά με την μισθοδοσία των Κληρικών, εξηγώντας ότι με το αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητείται απλώς να επικαιροποιηθεί ο αριθμός μισθοδοτούμενων θέσεων, που προέβλεψε πριν από 77 έτη ο νόμος 536/1945 (δηλαδή 6.000). Παράλληλα, είχε επαναλάβει ότι με το αίτημα αυτό δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με επιπλέον πιστώσεις ούτε επιδιώκεται η ανατροπή του ετήσιου προγραμματισμού μισθοδοσίας ή η σύσταση νέων οργανικών θέσεων και η «νομιμοποίηση» θέσεων.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων