14/03/2020 14/03/2020 Τις προσευχές τους ενώνουν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες απέναντι στο θανατηφόρο κορονοϊό που έχει αναστατώσει όλη την υφήλιο. Μία από τις τελευταίες εξελίξεις είναι ότι συνέρχεται εκτάκτως το απόγευμα της Δευτέρας 16ης Μαρτίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 163ης Συνοδικής Περιόδου, προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα υγείας σχετιζόμενα με τις τελευταίες...
14 Μαρτίου, 2020 - 9:20
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2020 - 15:34

Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες ενώνουν τις προσευχές τους απέναντι στον επικίνδυνο ιό- Συγκίνηση στη Σεούλ

Διαδώστε:
Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες ενώνουν τις προσευχές τους απέναντι στον επικίνδυνο ιό- Συγκίνηση στη Σεούλ

Τις προσευχές τους ενώνουν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες απέναντι στο θανατηφόρο κορονοϊό που έχει αναστατώσει όλη την υφήλιο.

Μία από τις τελευταίες εξελίξεις είναι ότι συνέρχεται εκτάκτως το απόγευμα της Δευτέρας 16ης Μαρτίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 163ης Συνοδικής Περιόδου, προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα υγείας σχετιζόμενα με τις τελευταίες εξελίξεις της επιδημίας του νέου κορωνοϊού (Covid-19).

Στην τακτική της συνεδρίαση για το μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τάχθηκε πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγιείας, ενώ επιβεβαίωσε την απόφασή της για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Ιερών Ναών και την τέλεση σε αυτούς των ιερών ακολουθιών.

Η αυριανή Δέηση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον κορωνοϊό

Εκδόθηκε και αναρτήθηκε η ειδική δέηση της Εκκλησίας για τον κορωνοϊό.
Πρόκειται για τη δέηση υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου, την οποία έχει προαναγγείλει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύριο Κυριακή 15 Μαρτίου, Β’ Κυριακή των Νηστειών.

Η δέηση θα ψαλεί σε όλους τους ιερούς ναούς πριν από την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας.

ΣΕΟΥΛ: Παρά τον Covid-19 τίμησαν τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας

Η μεγάλη γιορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας τιμήθηκε φέτος στην Ορθόδοξη Ιερά Μητρόπολη Κορέας με πολλές δυσκολίες και την συμμετοχή λίγων πιστών λόγω του Covid-19.

Η Λιτανεία των Ιερών Εικόνων έγινε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εντός των Ιερών Ναών και χωρίς κωδωνοκρουσίες.

Οι πιστοί σε απόσταση ασφαλείας ο ένας από τον άλλο παρέμειναν στις θέσεις τους βαστάζοντας τις εικόνες, που είχαν φέρει από τα σπίτια τους, και οι κληρικοί, οι ιερόπαιδες και λίγα μέλη εκ των Ενοριών, άνδρες και γυναίκες, λιτάνευσαν τις Ιερές Εικόνες.

ΣΕΟΥΛ: Παρά τον Corvid-19 τίμησαν τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας

Ο COVID-19 στο επίκεντρο συνάντησης στη Μόσχα

Με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης στη Ρωσική Ομοσπονδία κ. Σαντασιβάν Πρεμτζίτ συναντήθηκε σήμερα, στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ και ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Σιγκαπούρης έθιξαν τα επίκαιρα θέματα της σημερινής εποχής, συμπεριλαμβανομένης και της αναγνωρισμένης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πανδημίας του ιού COVID-19. Ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων κατέστησε γνωστό στον Πρέσβη την από 11ης Μαρτίου 2020 δήλωση της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησία της Ρωσίας εξαιτίας της εξαπλώσεως του κορονοϊού.

Κανονικά οι ακολουθίες στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας θα χοροστατήσει αύριο το πρωί στον Όρθρο και θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αποστόλου Ανδρέου στο Birmingham.

Το απόγευμα, στις 6 μ.μ., στον ίδιο Ναό, ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στον Γ’ Κατανυκτικό Εσπερινό.

Μέτρα κατά του Κορονοϊού στην Αρχιεπισκοπή Καναδά

“Δεν επιτρέπεται συγκέντρωση περισσοτέρων των διακοσίων πενήντα (250) ατόμων σε κλειστό χώρο. Συνεπώς, όλες οι Ιερές μας Ακολουθίες θα γίνονται κανονικά, αλλά ο Ιερατικώς Προϊστάμενος και τα Διοικητικά Συμβούλια των Κοινοτήτων μας, θα πρέπει να φροντίσουν, ώστε σε κάθε Ιερή Ακολουθία ή Θεία Λειτουργία να μην εισέρχονται στον Ιερό Ναό περισσότερα από διακόσια πενήντα (250) άτομα” αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καναδά κ. Σωτήριου, στην οποία και τονίζεται ότι θα ακολουθηθούν πλήρως οι οδηγίες της Κυβέρνησης του Καναδά.

Αναλυτικότερα αναφέρεται στην εν λόγω εγκύκλιο: “Με πολύ πόνο, αλλά και περίσκεψη γράφω αυτή την εγκύκλιο. Δυστυχώς, το πρόβλημα του κορωνοϊού είναι μεγάλο, αλλά πρέπει να αντιμετωπισθεί νηφάλεια, ειρηνικά και με πολλή πίστη. Γι’ αυτό παρακαλώ να τηρηθούν οι κάτωθι οδηγίες:
1. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας και οι Κοινότητές της θ’ ακολουθήσουμε επακριβώς εντολές και οδηγίες των Κυβερνήσεων του Καναδά.
2. Μία από τις εντολές είναι, ότι δεν επιτρέπεται συγκέντρωση περισσοτέρων των διακοσίων πενήντα (250) ατόμων σε κλειστό χώρο. Συνεπώς, όλες οι Ιερές μας Ακολουθίες θα γίνονται κανονικά, αλλά ο Ιερατικώς Προϊστάμενος και τα Διοικητικά Συμβούλια των Κοινοτήτων μας, θα πρέπει να φροντίσουν, ώστε σε κάθε Ιερή Ακολουθία ή Θεία Λειτουργία να μην εισέρχονται στον Ιερό Ναό περισσότερα από διακόσια πενήντα (250) άτομα. Με πολλή καλοσύνη να υποδεικνύουν στους ευλαβείς χριστιανούς, οι οποίοι θα είναι υπεράνω των διακοσίων πενήντα (250) ατόμων, ότι θα πρέπει να πηγαίνουν σε άλλες Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες στις οποίες δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των διακοσίων πενήντα (250) ατόμων ή σε Ιερές Ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες οι οποίες θα τελούνται στον ίδιο Ιερό Ναό την ίδια ημέρα.
3. Κατά άκραν οικονομίαν, η Εκκλησία μας για την κρίσιμη αυτή περίοδο, επιτρέπει στον ίδιο ιερέα να τελεί δύο Θείες Λειτουργίες την ημέρα, πρωί και απόγευμα ή βράδυ.
4. Οι χειροτονίες των εψηφισμένων Βοηθών Επισκόπων Νεκταρίου Μοστράτου, Κεράμων, Αλεξάνδρου Σαλμά, Πατάρων και Δημητρίου Αντωνοπούλου, Ζηνουπόλεως, αναβάλλονται μέχρι νεοτέρας εντολής.
5. Εάν τα κυβερνητικά μέτρα δεν έχουν αρθεί πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, θα υπάρξει πρόβλημα και πρέπει οι Ιερές Ακολουθίες να τελεσθούν κατά τον ίδιο τρόπο, όπως ορίσαμε για τις Κυριακές και τις μεγάλες Γιορτές ή στο υπαίθριον. Υπενθυμίζεται, ότι σε κλειστούς χώρους δεν μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από διακόσια πενήντα (250) άτομα.
6. Πρέπει οι Ιερατικώς Προϊστάμενοι και τα Διοικητικά Συμβούλια να γνωρίζουν, ότι εάν δεν τηρηθούν οι οδηγίες των Κυβερνήσεων, οι ασφάλειες δεν θα καλύπτουν τυχόν προβλήματα τα οποία θα υπάρξουν και επομένως τα Διοικητικά Συμβούλια και οι Κοινότητες θα είναι υπεύθυνες.
Παρακαλώ τους Ιερατικώς Προϊσταμένους, τα Διοικητικά Συμβούλια και τους ευλαβείς χριστιανούς να τηρήσουν επακριβώς τις οδηγίες της εγκυκλίου αυτής. Γνωρίζω, ότι δεν είναι εύκολο και είναι επώδυνο, αλλά είναι μία κρίση την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι με πίστη στο Θεό και πολύ υπεύθυνα. Προσεύχομαι και ελπίζω και παρακαλώ προσεύχεσθε και εσείς άπαντες, ώστε με τη βοήθεια του Θεού να ξεπεράσουμε τη μεγάλη αυτή δοκιμασία. Εύχομαι να συνεχίσουμε όλοι το στάδιο των αρετών, τη Μεγάλη Σαρακοστή με πίστη και εμπιστοσύνη στο Θεό και να φθάσουμε με απόλυτη υγεία να προσκυνήσουμε τα Άγια Πάθη του Χριστού μας και τη νικηφόρα Ανάστασή Του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων