09/07/2019 09/07/2019 Την ορκωμοσία των μελών της νέας Κυβέρνησης τέλεσε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος παρουσία του Προέδρου της Ελληνική Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά την ακολουθία της ορκωμοσίας ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε όλους. Η τελετή παράδοσης παραλαβής...
09 Ιουλίου, 2019 - 19:13
Τελευταία ενημέρωση: 09/07/2019 - 19:19

Οι προκλήσεις της νέας Κυβέρνησης απέναντι στην Ορθοδοξία – Σε διάλογο κάλεσε την Εκκλησία η νέα Υπουργός Παιδείας

Διαδώστε:
Οι προκλήσεις της νέας Κυβέρνησης απέναντι στην Ορθοδοξία – Σε διάλογο κάλεσε την Εκκλησία η νέα Υπουργός Παιδείας

Την ορκωμοσία των μελών της νέας Κυβέρνησης τέλεσε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος παρουσία του Προέδρου της Ελληνική Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά την ακολουθία της ορκωμοσίας ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε όλους.

Η τελετή παράδοσης παραλαβής στο Υπουργείο Παιδείας

Λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων η τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Ο απερχόμενος Υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε με συντομία στο έργο που επιτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια που βρέθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου.

Από την πλευρά της η νέα Υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε την Παιδεία ως “τη μεγαλύτερη επένδυση της χώρας” ενώ αναφέρθηκε και στα Θρησκευτικά ζητήματα καλώντας ιεράρχες, ιεροδιδασκάλους και συνεργαζόμενους φορείς σε έναν ανοικτό διάλογο με το υπουργείο. “Μία διακριτή αναφορά στα Θρησκεύματα. Ο Συνταγματικός νομοθέτης περιγράφει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία, και προβλέπει, μεταξύ των βασικών αποστολών του Κράτους, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης. Και σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε όλες αυτές τις επιταγές. Σε αυτή την αποστολή, καλώ όλους τους Ιεράρχες, τους Ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν στο έργο μας και να καταθέσουν τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους, να είναι σε έναν ανοιχτό διάλογο με το Υπουργείο” τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία της Υπουργού

Προκαθήμενοι Εκκλησιών και Ιεράρχες συγχαίρουν τη νέα Κυβέρνηση 

Τα συγχαρητήρια τους προς τη νέα Κυβέρνηση εξέφρασαν με επιστολές τους Προκαθήμενοι Εκκλησιών και Ιεράρχες.

“Ἐμφορούμενοι ὑπὸ αἰσθημάτων ἰδιαζούσης τιμῆς πρὸς τὸ ὑμέτερον Πρόσωπον, μετὰ πολλῆς χαρᾶς ἐπικοινωνοῦμεν μεθ’ ὑμῶν ἵνα ἐκφράσωμεν τὰς συγχαρητηρίους εὐχὰς τῆς ἡμῶν Μετριότητος ἐπὶ τῇ ἐπαξίᾳ ἐκλογῇ ὑμῶν εἰς τό ἀξίωμα τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς Ἑλλάδος” αναφέρει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’.

“Σας συγχαίρω θερμά για το διορισμό σας στην ανώτατη θέση του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αναλαμβάνετε μεγάλη ευθύνη για την περαιτέρω οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη του κράτους. Οι κάτοικοι της Ελλάδας συνδέουν μαζί σας τις προσδοκίες τους για την ενίσχυση της σταθερότητας, την οικοδόμηση της ειρήνης και την πολιτική αρμονία.

Η αιώνων φιλία των λαών των χωρών μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια κοινή πίστη και δέσμευση στις ορθόδοξες παραδόσεις. Ελπίζω ότι στο έργο σας θα δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη των πνευματικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας” τονίζει ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.

«Ο Θεός να σας δώσει δύναμη και υπομονή, ώστε τα σχέδια σας να πραγματοποιηθούν» ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον νέο Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία αναφέρει “Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνώ προς την προσφιλή Εξοχότητά σας για να σας συγχαρώ για την νίκη της παράταξής σας στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και την επάξια και πανηγυρική εκλογή σας ως Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Τα χαρίσματα, με τα οποία σας προίκισε ο Θεός, το ήθος και οι αδιαμφισβήτητες ικανότητές σας εγγυώνται μία ευδόκιμη και καρποφόρα πρωθυπουργία, προς όφελος του έθνους και της Εκκλησίας”.

“Διά τήν ἀνάδειξίν σας εἰς τήν ὑψίστην θέσιν τῆς Πρωθυπουργίας τῆς χώρας σᾶς ἐκφράζω τά θερμότατα συγχαρητήριά μου, εὐχόμενος καλήν ἐπιτυχίαν εἰς τό εὐθυνοφόρον ἔργον σας ἐπ’ ἀγαθῷ τῆς πατρίδος μας. Ὁ Πανάγαθος Θεός νά σᾶς εὐλογεῖ καί χαριτώνει” αναφέρει σε επιστολή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’.

Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης απέναντι στην Ορθοδοξία

Ως αξιωματική αντιπολίτευση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είχε στηλιτεύσει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες της πρώην κυβέρνησης αναφορικά με τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους και την Ορθόδοξη πίστη και σήμερα έρχεται αντιμέτωπη με αυτές τις προκλήσεις.

Το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ κάνει μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν και «θυμάται» όσα έγιναν και ειπώθηκαν…

Οι Σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους

Ενδεικτική της στάσης που αναμένεται να κρατήσει η νέα κυβέρνηση αναφορικά με τις σχέσεις εκκλησίας κράτους, είναι η απάντηση που έδωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η αρμόδια-πλέον υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Aπαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε:

Η Εκκλησία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας. Η αναθεώρηση του Συντάγματος δυστυχώς αποτέλεσε, στα χέρια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψηφοθηρικό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Η Νέα Δημοκρατία έχει διαμηνύσει την αντίθεσή της ως προς την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος περί σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας. Το άρθρο 13 του Συντάγματος κατοχυρώνει τη θρησκευτική ελευθερία, ενώ οι όποιες εκκρεμότητες των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας θα μπορούσαν να επιλυθούν με νομοθετικό τρόπο. Στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε, η Εκκλησία με το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, παρέχοντας πολύτιμη συνδρομή σε συμπολίτες μας και υποστηρίζοντας τις κρατικές δομές.

Το άρθρο 3 του Συντάγματος

Αναφορικά με το άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα προς αναθεώρηση άρθρα για την τρέχουσα βουλή, η ΝΔ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα προχωρήσει στην αναθεώρησή του.

«Η Ν.Δ. δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι μια ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 «δεν θα προσέφερε σήμερα τίποτα ουσιαστικό». Αντιθέτως, «θα υποβάθμιζε τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας, κάτι που θα συνιστούσε εθνικό σφάλμα και πολιτικό ολίσθημα, ενώ θα ήταν άκαιρο σε μια εποχή που η Εκκλησία κρατάει την κοινωνία όρθια».
Ενώ ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία του ελληνικού έθνους και της ελληνικής ιστορίας. Η ΝΔ δεν κρίνει αναγκαία την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση».

Ο Ποινικός Κώδικας

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν και οι αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ. Μεταξύ αυτών καταργήθηκαν τα άρθρα περί βλασφημίας θρησκειών και περιύβριση νεκρών, προκαλώντας την παρέμβαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου , σύσσωμου του Εκκλησιαστικού Κόσμου, αλλά και πλήθους νομικών.

Η Νέα Δημοκρατία εκφράζοντας την αντίθεσή της από την όλη διαδικασία, αλλά και επί συγκεκριμένων αλλαγών, απείχε από την συζήτηση και την  ψηφοφορία και έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε εκ νέου αλλαγές και μάλιστα με αυξημένη προτεραιότητα.

Αναφορικά με το μάθημα των θρησκευτικών

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι βουλευτές της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, Γιάννης Ανδριανός, Μαρία Αντωνίου και Χρήστος Κέλλας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σχετικά με τα νέα βιβλία των θρησκευτικών:

«Σε πρόσφατη ραδιοφωνική σας συνέντευξη, σχετικά με τα νέα βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, αναφέρατε πως ο διάλογος με την Εκκλησία έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεστε στη διαδικασία προκήρυξης για τη συγγραφή των νέων εγχειριδίων.
Ωστόσο, οι αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματική την ύλη και τη φιλοσοφία του Νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά. Περαιτέρω, αναμένεται ακόμα μία δικαστική απόφαση για τις Υπουργικές Αποφάσεις που εσείς έχετε εκδώσει βάσει του Νέου Προγράμματος Σπουδών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
Έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στον σχεδιασμό της ύλης και της φιλοσοφίας των προς συγγραφή νέων βιβλίων;»

Παλαιότερα με ανακοίνωσή της η ΝΔ είχε τονίσει ότι «η αιφνίδια αλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών, χωρίς καμία συνεννόηση με την Εκκλησία, όταν δεν υπάρχουν καν νέα βιβλία για να το υποστηρίξουν, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συνειδητά να διχάσει και να πολώσει».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σημειώσει ότι κανένας δεν θα είχε αντίρρηση στην αναμόρφωση του μαθήματος και την παροχή επιπλέον γνώσης σε σχέση με άλλες θρησκείες «αυτό, όμως, οφείλει να γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος. Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η διδασκαλία για την Ορθόδοξη πίστη, την οποία ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων»

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων