20/03/2022 20/03/2022 Σήμερα, Β΄ Κυριακή των Νηστειών, η Εκκλησία καθιέρωσε να τιμάται πέρα από την ημέρα μνήμης του (14 Νοεμβρίου) ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Της Δέσποινας Σωτηρίου Τούτο καθιερώθηκε ακριβώς για παιδαγωγία των πιστών που εισήλθαν με υπομονή και ταπείνωση στο στάδιο των αρετών, τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, και ήδη έχουν ολοκληρώσει τις δύο πρώτες...
20 Μαρτίου, 2022 - 9:29
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2022 - 11:26

Οι πρωτοβουλίες της Εκκλησίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και η έκκληση για προσευχή

Διαδώστε:
Οι πρωτοβουλίες της Εκκλησίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και η έκκληση για προσευχή

Σήμερα, Β΄ Κυριακή των Νηστειών, η Εκκλησία καθιέρωσε να τιμάται πέρα από την ημέρα μνήμης του (14 Νοεμβρίου) ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Τούτο καθιερώθηκε ακριβώς για παιδαγωγία των πιστών που εισήλθαν με υπομονή και ταπείνωση στο στάδιο των αρετών, τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, και ήδη έχουν ολοκληρώσει τις δύο πρώτες εβδομάδες.

Αυτή την ημέρα, αναμένεται να διαβαστεί στους ναούς όλης της χώρας η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία καταδικάζει «την βίαιη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και τον πόλεμο στην Ουκρανία και να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας για όλα τα, ως μη όφειλε, θύματα του πολέμου και όλους τους διωκομένους. Θρηνεί για όσους θανατώθησαν, αλλά και για όσους ακόμη δοκιμάζονται και διώκονται».

Η συνάντηση με τον Ουκρανό Πρέσβη και οι επιστολές σε Κίεβο και Μόσχα

Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Σεργκέι Σουτένκο επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, με τον οποίον συζήτησαν διάφορα θέματα συνεργασίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Παράλληλα, οι δύο πλευρές έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.

Ο Πρέσβης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την συνάντηση και σημείωσε πως είναι σίγουρος ότι «η Εκκλησία θα έχει καθοδηγητικό ρόλο στο έργο βοήθειας των συμπατριωτών μας. Έχουμε δυο μεγάλα ζητήματα και ανοιχτά μέτωπα, να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας που είναι στην Ουκρανία και αγωνίζονται και επιπλέον να υποδεχόμαστε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα, ώστε να βρουν καταφύγιο για τις μέρες του πολέμου». Επίσης, προσέθεσε ότι «πρώτη και μεγαλύτερη ανάγκη είναι να στείλουμε ένα μήνυμα ειρήνης και να σταματήσει ο πόλεμος».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «αυτή η ατμόσφαιρα μας έχει κάνει όλους να είμαστε άρρωστοι και φοβερά προβληματισμένοι για το πού πηγαίνουμε». Επεσήμανε ότι έγραψε γράμμα και στον Μητροπολίτη Κιέβου κ Επιφάνιο, αλλά και στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Εκκλησία -τόσο η ΔΙΣ όσο και όλοι οι Μητροπολίτες- ασχολήθηκαν με το θέμα. Η ΔΙΣ, μάλιστα, έγραψε επιστολές προς τον κ. Επιφάνιο και τον κ. Κύριλλο, ενώ κάλεσε όλους τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος να κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να συμπαρασταθούν στους πονεμένους αδελφούς και αναφέρθηκε στην προσπάθεια της «Αποστολής», καθώς και όλων των πολιτών γενικότερα.

Οι πρωτοβουλίες της Εκκλησίας

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο η Εκκλησία της Ελλάδος, σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοηθείας προς τους πρόσφυγες, έχει ήδη θέσει στην διάθεση της Πολιτείας, σε αγαστή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Ιερών Μητροπόλεων, καθώς και ξενώνες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Συνύπαρξις» και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», για την φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων, ιδίως παιδιών και ασυνόδευτων ανηλίκων.

Επιπροσθέτως, πολλές Ιερές Μητροπόλεις, σε συνεργασία με φιλανθρωπικές οργανώσεις και φορείς, προβαίνουν σε συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού, το οποίο με φροντίδα των προαναφερθέντων φορέων θα προωθηθεί προς τους πληγέντες εκ του πολέμου.

Ταυτοχρόνως, η Εκκλησία μας ανέλαβε την πρωτοβουλία και σε εκκλησιαστικό επίπεδο να απευθύνει έκκληση προς τους αρμοδίους εκκλησιαστικούς ηγέτες με σκοπό την ουσιαστική παρέμβασή τους προς τους κοσμικούς άρχοντες της δικαιοδοσίας τους για τον τερματισμό του πολέμου.

Η εγκύκλιος που διαβάζεται σήμερα στους ναούς

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με αίσθημα ευθύνης ενώπιον του Θεού και της εκκλησιαστικής κοινότητος, κατά την συνεδρίαση Αυτής της 14ης Μαρτίου 2022, ασχολήθηκε επισταμένως και με το ζήτημα των τραγικών γεγονότων του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ιερά Σύνοδος, αφού ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τόσο για τις επιστολές, τις οποίες απέστειλε προς τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο και τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο, όσο και για την διαβούλευση που είχε με το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ως προς την παροχή βοηθείας προς τους εκ του πολέμου πρόσφυγες, αποφάσισε να απευθυνθεί και πάλι προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Λαό, εκφράζοντας την θλίψη και την αγωνία Της για τον καταστρεπτικό πόλεμο που διεξάγεται εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ιερά Σύνοδος αισθάνεται έντονο το χρέος να καταδικάσει την βίαιη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και τον πόλεμο στην Ουκρανία και να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας για όλα τα, ως μη ώφειλε, θύματα του πολέμου και όλους τους διωκομένους. Θρηνεί για όσους θανατώθησαν, αλλά και για όσους ακόμη δοκιμάζονται και διώκονται.

Ο πόλεμος δεν είναι κάτι καινούργιο στην ανθρώπινη ιστορία, όμως τούτο δεν τον καθιστά, ως γεγονός, λιγότερο αποτρόπαιο. Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός αρνείται και καταδικάζει την βία σε όλες τις μορφές της. Μάλιστα, ποτέ δεν χρησιμοποίησε βία εναντίον των ανθρωπίνων προσώπων, ακόμη κι όταν ο Ίδιος την υπέστη παντοιοτρόπως.

Εξ απόψεως Ορθοδόξου, κανένα γεγονός, καμία πρόκληση, καμία επιδίωξη και καμία πρόφαση δεν δύναται να δικαιολογήσει την θηριωδία του πολέμου, η φύση του οποίου προϋποθέτει την επιβολή της βουλήσεως του ισχυρού στον ανίσχυρο. Τοιουτοτρόπως, παράγεται το λεγόμενο «δίκαιο» του ισχυρού, το οποίο, βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση με την έννοια της δικαιοσύνης, της αγάπης και της ελευθερίας, που ευαγγελίζεται ο Χριστός.

Ο πόλεμος όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά ενεργεί πολλαπλασιαστικώς, αναπαράγοντας και ανατροφοδοτώντας τον κύκλο της βίας, του μίσους, του πόνου, του ξεριζωμού, της προσφυγιάς, της πείνας και της απώλειας της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, που ως Χριστιανοί οφείλουμε να σεβόμαστε, να προστατεύουμε και να τιμούμε.

Τις ημέρες αυτές, η Ουκρανία βιώνει τον παραλογισμό και την σκληρότητα του πολέμου. Άμαχοι βομβαρδίζονται, με θύματα ακόμη και παιδιά, καταστρέφονται Ιεροί Ναοί και Ιερές Μονές, ζωτικές υποδομές και μνημεία μακραίωνης πολιτισμικής σημασίας, στρατιές προσφύγων αναζητούν απελπισμένα διόδους διαφυγής. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής, ενώ τίποτε δεν αποκλείει ο πόλεμος να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.

Η ευθύνη πάντων ημών των Ορθοδόξων Χριστιανών έναντι αυτών των ολέθριων καταστάσεων συνεπάγεται έμπονη προσευχή και έντονη δράση διότι και ο Ιδρυτής της Εκκλησίας μας, προσευχόμενος για την σωτηρία μας, ανέλαβε, εντός της ιστορίας, ρόλο ενεργό, ο οποίος Τον οδήγησε μέχρι τον Σταυρό και τον θάνατο, με σκοπό να ευαγγελισθεί την ειρήνη και να ενώσει τα πριν διεστώτα, δηλαδή τον άνθρωπο με τον Πλαστουργό και Θεό του.

Οφείλουμε, λοιπόν, προς δόξαν Θεού να πληροφορήσουμε την διακονία μας. Η Εκκλησία της Ελλάδος, σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοηθείας προς τους πρόσφυγες, έχει ήδη θέσει στην διάθεση της Πολιτείας, σε αγαστή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Ιερών Μητροπόλεων, καθώς και ξενώνες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Συνύπαρξις» και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», για την φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων, ιδίως παιδιών και ασυνόδευτων ανηλίκων. Επιπροσθέτως, πολλές Ιερές Μητροπόλεις, σε συνεργασία με φιλανθρωπικές οργανώσεις και φορείς, προβαίνουν σε συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού, το οποίο με φροντίδα των προαναφερθέντων φορέων θα προωθηθεί προς τους πληγέντες εκ του πολέμου.

Ταυτοχρόνως, η Εκκλησία μας ανέλαβε την πρωτοβουλία και σε εκκλησιαστικό επίπεδο να απευθύνει έκκληση προς τους αρμοδίους εκκλησιαστικούς ηγέτες με σκοπό την ουσιαστική παρέμβασή τους προς τους κοσμικούς άρχοντες της δικαιοδοσίας τους για τον τερματισμό του πολέμου.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως έπραξε και στο παρελθόν κατά τον πόλεμο και την βίαιη εισβολή στην Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και την χειμαζομένη και αιμάσσουσα επί πεντηκονταετία όλη Κύπρο μας, τονίζει εκ νέου ότι και στην περίπτωση της εισβολής στην Ουκρανία ο πόλεμος δεν επιλύει οποιεσδήποτε ανθρώπινες διαφορές, όσο σημαντικές κι αν είναι, σε κοινωνικό, εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο.

Δυστυχώς, μέσα από αυτές τις τραγικές καταστάσεις φανερώνεται και η αποτυχία μας ως ανθρώπων και ειδικότερα ως Χριστιανών, ακόμη και ως εκκλησιαστικών ηγετών, να ζούμε μέσα στην ειρήνη που μας κληροδότησε ο Χριστός: «Ειρήνην αφίημι υμίν, ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν» (Ιω. 14,27).

Γι’ αυτό και προτρέπουμε πατρικώς το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας, τόσο τους εκ του ιερού Καταλόγου, όσο και τους ευλαβείς πιστούς, σε εγκάρδια προσευχή προς τον Άρχοντα της Ειρήνης, τον Κύριο Ιησού Χριστό, με σκοπό να φωτίσει τις διάνοιες των εχόντων την κοσμική εξουσία και λαμβανόντων αποφάσεις, για την κατάπαυση κάθε περαιτέρω πολεμικής επιβουλής, την διάσωση των ανθρώπων και την επικράτηση παγκόσμιας ειρήνης.

Ας μας καθοδηγήσει όλους η αγάπη του Θεού, ιδιαιτέρως όσους ευρίσκονται στην δεινή δοκιμασία του πολέμου, ώστε να διέλθουμε το υπόλοιπο στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής εν ειρήνη, μετανοία και φιλαλληλία και να αξιωθούμε της μετοχής στο σωτήριο γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού μας ακέραιοι και ειρηνικοί.

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης,

† Ο Αθηνών Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος
† Ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος
† Ο Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος
† Ο Κασσανδρείας Νικόδημος
† Ο Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος
† Ο Σιδηροκάστρου Μακάριος
† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ
† Ο Αργολίδος Νεκτάριος
† Ο Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος
† Ο Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνος
† Ο Κεφαλληνίας Δημήτριος
† Ο Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Χρυσόστομος
† Ο Καρπενησίου Γεώργιος

Ο Αρχιγραμματεύς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων