22/03/2021 22/03/2021 Για το  μήνυμα της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο άνθρωπο και για την εναλλακτική  πρόταση ζωής που δίνει στις προκλήσεις της σημερινής εποχής μίλησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην Διαδικτυακή Θεολογική Σύναξη που διοργάνωσε το  Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός και η Ορθόδοξη Διαδικτυακή Πύλη «Πεμπτουσία» με αφορμή την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας.  ΤΟ...
22 Μαρτίου, 2021 - 13:35
Τελευταία ενημέρωση: 22/03/2021 - 20:32

ΣΥΝΑΞΗ: Το μήνυμα της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο άνθρωπο και οι προκλήσεις της σημερινής εποχής

Διαδώστε:
ΣΥΝΑΞΗ: Το μήνυμα της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο άνθρωπο και οι προκλήσεις της σημερινής εποχής

Για το  μήνυμα της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο άνθρωπο και για την εναλλακτική  πρόταση ζωής που δίνει στις προκλήσεις της σημερινής εποχής μίλησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην Διαδικτυακή Θεολογική Σύναξη που διοργάνωσε το  Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός και η Ορθόδοξη Διαδικτυακή Πύλη «Πεμπτουσία» με αφορμή την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ 

“Η κεντρική θέση των εικόνων στη ζωή του λαού το Θεού και ο ασπασμός αυτών στόματι και καρδία δεν είναι απλώς μία πτυχή της Ορθοδόξου λαϊκής ευσεβείας άνευ θεολογικής ουσίας. θεολογικό θεμέλιο της εικόνος είναι το μυστήριο της ενσάρκου Θείας Οικονομίας”  τόνισε ο Παναγιώτατος και υπογράμμισε” Κάθε εικόνα υπενθυμίζει προς τους πιστούς ότι η πτώσις δεν είναι η φυσική κατάσταση για τον άνθρωπο αλλά η ακροτάτη αλλοτρίωσή  του”.

“Παρελαύνουν αυτή τη στιγμή ενώπιον των οφθαλμών μας αι μορφαί των προσφύγων από την ανατολική Θράκη, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, οι οποίοι προ αιώνος περίπου μετέφεραν εικόνες από τους ναούς και τα εξωκλήσια και από τα εικονοστάσια των σπιτιών των δια να τα διασώσουν ως το πολυτιμότερον κειμήλιον, ως το ουσιασικό στοιχεία της ταυτότητάς των” είπε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης και κατέληξε λέγοντας:

“Η Ορθοδοξία είναι η πιστότης εις  την παράδοση των Αποστόλων και των Πατέρων. Είναι η Ορθή Λατρεία του Θεού και το Χριστοπρεπές ήθος, η διακονία της αγάπης”

“Η Ορθοδοξία είναι πάντοτε δυναμική, ποτέ στατική. Ζώσα και ζωοποιός. (…) Η Ορθοδοξία είναι ένα ελπιδοφόρο σημείον, μια εναλλακτική πρόταση ζωής, η φωνή του Ουρανού εις την σύγχρονο πλημμυρίδα των εικόνων εις την εποχήν της λεγομένης οπτικής επαναστάσεως και των δισεκατομμυρίων ανθρώπων κολλημένων όπως λέγεται εις την οθόνη της τηλεοράσεως και του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ 

Τη  σύναξη παρακολούθησαν πάνω από 120.000 κόσμου από όλες τις ορθόδοξες χώρες. Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να παρέμβουν με ερωτήσεις  και εισηγήσεις ενώ μετέφεραν τις εμπειρίες τους από διαφορετικά μέρη του ορθόδοξου κόσμου όπου οι συνθήκες είναι διαφορετικές αλλά και ο πιστός λαός αντιμετωπίζει διαφορετικά την καθημερινότητά του.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Στη σύναξη συμμετείχαν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ο Γέροντας Εφραίμ Ηγούμενος της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, ο Αρχιμανδρίτης Ζαχαρίας της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας, ο Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ κ. Γεώργιος Μαντζαρίδης και ο Καθηγητής ΑΠΘ κ. Συμεών Πασχαλίδης, οι οποίοι εμβάθυναν στο θεολογικό περιεχόμενο της εορτής και εστίασαν στον θεραπευτικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας για τον σύγχρονο άνθρωπο, μέσα από το σωστικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Στη συζήτηση που διεξήχθη συμμετείχαν, επίσης, κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι από διάφορα μέρη του κόσμου:

  • Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιλίου κ. Ραφαήλ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων,
  • Πρωτοπρεσβύτερος π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, Καθηγητής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και στέλεχος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής,
  • π. Ανανίας Kahila, Αρχιμανδρίτης του Πατριαρχείου Αντιοχείας, Υποψήφιος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
  • Πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξιος Torrance από τις ΗΠΑ, Καθηγητής Βυζαντινής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Notre Dame,
  • Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Δρ Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού, Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και Άρχων Ιερομνήμων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας,
  • Αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Belesi της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής, συνεργάτης του Μητροπολίτη κ. Νικηφόρου,
  • Υποψήφιος Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ από τις ΗΠΑ, Bincent De Deese
  • Υποψήφιος Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ από την Ρουμανία, Robert State
  • Υποψήφια Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Ερευνήτρια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ από την Ρουμανία, Andra Juganaru
  • Πρωτοπρεσβύτερος, π. Αντώνιος Melki Καθηγητής της Σχολής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Balamand στο Λίβανο

Την διαδικτυακή σύναξη συντόνισε ο Άρχων Υπομιμνήσκων Της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας,  Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών της Ιεράς Μονής Βλατάδων και Καθηγητής της Θεολογικής Σχο­λής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  κος Συμεών Πασχαλίδης.

Την επιμέλεια και την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Νικόλαος Γκουράρος, διευθυντής ανάπτυξης του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων