15/04/2021 16/04/2021 Γραφείο ρεπορτάζ (ope.gr)- Ευγενία Δίτσα Τα όργανα μόλις άρχισαν όπως φάνηκε τελικά μετά την συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αφού τα ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά την ευγενική συζήτηση με τις καλά κρυμμένες εντάσεις ανάμεσα στους δύο υπουργούς εξωτερικών Ελλάδας Τουρκίας. Με το γνωστό ύφος που διαθέτει η τουρκική ηγεσία, ο Μεβλούτ...
15 Απριλίου, 2021 - 16:47
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2021 - 4:00

Διπλωματική αντιπαράθεση στο ανώτατο επίπεδο με Δένδια-Τσαβούσογλου. Πού διαφώνησαν οι δύο υπουργοί

Διαδώστε:
Διπλωματική αντιπαράθεση στο ανώτατο επίπεδο με Δένδια-Τσαβούσογλου. Πού διαφώνησαν οι δύο υπουργοί

Γραφείο ρεπορτάζ (ope.gr)- Ευγενία Δίτσα

Τα όργανα μόλις άρχισαν όπως φάνηκε τελικά μετά την συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αφού τα ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά την ευγενική συζήτηση με τις καλά κρυμμένες εντάσεις ανάμεσα στους δύο υπουργούς εξωτερικών Ελλάδας Τουρκίας.

Με το γνωστό ύφος που διαθέτει η τουρκική ηγεσία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να βάλει θέμα τουρκικής μειονότητας στη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, αλλά ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι για την Ελλάδα υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική. “Αυτή είναι η επίσημη θέση της Ελλάδας” είπε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα, στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτή την διόρθωση του Έλληνα υπουργού, δηλώνοντας ότι αυτό σημαίνει καταπίεση για την μειονότητα που ζει στην Ελλάδα, και σημείωσε ότι στην Κωνσταντινούπολη η Τουρκία αποδέχεται τους Έλληνες ως Ρωμιούς Ορθοδόξους την ώρα που στην Ελλάδα καταπιέζεται η μειονότητα.

Ο Νίκος Δένδιας από την άλλη, μιλώντας ξεκάθαρα για την επιθετική πολιτική της Τουρκίας, τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής για το ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει αμέτρητες φορές το διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μάθημα στην Ελλάδα σημείωσε ο Νίκος Δένδιας και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι περήφανη για το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός στάθηκε σε μια θετική ατζέντα που κατά τη γνώμη του θα οδηγήσει τις επαφές σε ένα καρποφόρο αποτέλεσμα.

“Ζητάμε να βρούμε μία θετική ατζέντα κι εσύ έθεσες δύο θέματα” είπε ο Έλληνας υπουργός στον Τούρκο ομόλογό του, υπονοώντας προφανώς ότι, ενώ προσπαθούν να μειώσουν τα όσα τους χωρίζουν, εκείνος βάζει θέματα που τελικά τους οδηγούν και πάλι στην αρχή των συζητήσεων.

Δεν μπορεί να γίνεται λόγος από την Τουρκία για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, είπε στον Τσαβούσογλου ο Δένδιας. “Πρέπει να βρούμε θετική ατζέντα γιατί δεν πρέπει να καλύπτουμε τα προβλήματα αλλά να τα λύσουμε”.

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 

Όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία έθεσε στη συνέντευξη Τύπου  μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. Μια συνέντευξη Τύπου που εξελίχθηκε σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση.

Το γεγονός, βέβαια, ενόχλησε ιδιαίτερα τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο οποίος δεν παραδέχθηκε ότι οι γεωτρήσεις και οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ήταν νόμιμες. Μάλιστα, έθεσε επί τάπητος και την αποστρατικοποίηση των νησιών, αλλά και το ζήτημα του εναερίου χώρου στο Αιγαίο. 

«Η ελληνική θέση είναι σαφής πάντοτε. Δεν θα έπρεπε να περιμένετε να έρθω εδώ και να μην θέσω τα ζητήματα που μας απασχολούν. Η Τουρκία έχει παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο αυτό: έχει παραβιάσει και τα ίδια δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας.  Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Δεν υπάρχει καμία διάταξη δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ίδιο το ελληνικό έδαφος. Μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου αναφορικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα. Όσον αφορά τις μειονότητες, τη συνθήκη της Λωζάνης την έχει υπογράψει και η Τουρκία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Εξίσου, διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια θετική ατζέντα σιγά σιγά με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει αλλαγή των πάγιων διαρκών θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δεν σημαίνει την εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Υπογράμμισε πως η θετική ατζέντα σημαίνει αντίληψη της θέσης του άλλου.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε ομαλά, αλλά η ένταση κλιμακώθηκε μετά τις πρώτες δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ο οποίος δεν άφησε…κάτω απ’ το χαλί τα προβλήματα.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετέφερε εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τις ευχές για την έναρξη του Ραμαζανιού, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση σέβεται και δίνει μεγάλη σημασία στο ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που δεσμεύτηκε για το άνοιγμα τεμένους στην Αθήνα.

Ο Νίκος Δένδιας συνέχισε, λέγοντας ότι οι δυο χώρες πρέπει να εδραιώσουν «την ειρηνική συνείδηση στη βάση του διεθνούς δικαίου στη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Τουρκία επανειλημμένως έχει πει ότι θέλει να ενταχθεί».  

Επίσης, παίρνοντας αφορμή από τις προηγούμενες δηλώσεις του ομολόγου του για τις μειονότητες στις δύο χώρες, μίλησε για την επίσκεψή του στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, αναφέροντας ότι μίλησαν για τα ζητήματα της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη. Έπειτα, επισήμανε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μουσουλμανική κοινότητα στη χώρα (υπονοώντας ότι δεν αναγνωρίζει τουρκική μειονότητα, όπως θα ήθελε η Τουρκία).

Ο κύριος Δένδιας εξέφρασε στην τουρκική πλευρά την προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης για αναστροφή της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως και της πρόθεσης της Τουρκίας να κάνει το ίδιο με τη Μονή της χώρας. Σημείωσε πως μια τέτοια αναστροφή είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας και της εικόνας της διεθνώς.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι καλό θα είναι να υπάρξει αναζήτηση λύσης του με αποχή από ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σημείωσε πως η μόνη αποδεκτή λύση από την διεθνή κοινότητα αυτή τη στιγμή είναι η λύση διζωνικής κοινοτικής ομοσπονδίας για την Κύπρο. Πρόσθεσε πως η λύση αυτή είναι συμβατή και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της, που προέρχονται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, .«Η στάση αυτή αντίκειται στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδει με ένα ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας και της προώθησης αυτών των σχέσεων. Η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Γνωστό παράδειγμα αποτελεί το τουρκολιβικό μνημόνιο», είπε ο κ. Δένδιας και συνέχισε απαντώντας στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, διερωτώμενος γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; «Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου», απάντησε και διερωτήθηκε επίσης: «υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά; Αν δεν υπάρχει, είναι καλό να μας το πουν».

Αναφορικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό είπε: «Συμφωνήσαμε ότι είναι ευρω-τουρκικό ζήτημα. Ο Μαβλούτ μου είπε την τουρκική επιθυμία για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας. Όποια συμφωνία και να είναι αυτή, πρέπει να εκλείψουν οι παράνομοι διακινητές μεταναστών».

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εφόσον η Τουρκία το επιθυμεί»

«Ελλάδα και Τουρκία είναι προορισμένες από τη γεωγραφία να ζουν μαζί. Για τις αρχές τις καλής γειτονίας πρέπει να συνεργαστούμε! Αυτή είναι η αρχή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε λέγοντας ότι ο ίδιος δεν έκανε καμία προκλητική δήλωση μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου, αλλά ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε σε θέματα που δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητα. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες δηλώσεις Η Τουρκία έχει παραβιάσει δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο το συζητούμε μεταξύ μας, όχι μπροστά σε εκπροσώπους του Τύπου.

Όσο για τα μειονοτικά θέματα, αποδεχόμαστε ως Ρωμηούς ορθοδόξους τους μειονοτικούς στην Κωνσταντινούπολη. Αποτελεί καταπίεση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εάν οι μειονοτικοί της Θράκης δηλώνουν ότι είναι τουρκικής καταγωγής να μην τους το αναγνωρίζετε. Δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και δεν θα πρέπει το δικαίωμά τους να καταπατηθεί. Ως προς το θέμα της προσφυγής στη Χάγη, είναι ένας μηχανισμός δικαστικός, ο οποίος λέει ότι εσείς πρέπει να διευθετήσετε το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Ως προς το μεταναστευτικό-προσφυγικό, εμείς δεν θέλουμε να πούμε ενώπιον του Τύπου να πούμε ότι είχατε τακτικές push-back. Προσπαθούμε να εκπέμψουμε θετικό μήνυμα. Δεν θέλουμε να προσφύγουμε σε τρίτους για να διευθετήσουμε τα θέματά μας», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός μεταξύ άλλων.

Μ. Τσαβούσογλου: Τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο

“Πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν εποικοδομητικό διάλογο”, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και των πολιτικών διαβουλεύσεων.

“Θεωρούμε ότι τα τετελεσμένα και οι προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα”, σημείωσε, σύμφωνα με την απευθείας μετάφραση των δηλώσεων.

Επεσήμανε ότι συζητήθηκαν όλα τα διμερή ζητήματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και σημείωσε ότι “υφίσταται μια διαφορά απόψεων”, ενώ ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε να πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι “όλες οι πλευρές πρέπει να λάβουν μέρος με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο”.

Αναφορικά με τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις σημείωσε: “είμαστε δύο γειτονικές χώρες και θα πρέπει να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τις μεταξύ μας εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και ως προς αυτό εργαζόμαστε για την διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη¨. Χαρακτήρισε ακόμη πολύ σημαντική την επανέναρξη των αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα.

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε “να συνεχίσουμε τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα με οργανώσεις τύπου FETO και PKK”, ενώ επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να γίνει “με αντίληψη συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού”.

“Μιλήσαμε για την “τουρκική μειονότητα” που ζει στην Θράκη», είπε ο Τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ότι “για την ελληνική μειονότητα που ζει εδώ, από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές”. “Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να διαβιούν σε αμφότερες τις χώρες με τρόπο που τους οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Δένδιας απαντώντας στον Μ. Τσαβούσογλου κατέστησε σαφές πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λοζάνης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους, συμπλήρωσε.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη ότι είναι “έτοιμοι να παρέχουμε κάθε στήριξη για να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά για τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα, το ίδιο για τα ελληνικά και χριστιανικά μνημεία που υπάρχουν στην Τουρκία. Στο θέμα αυτό μπορούμε να έχουμε μια αμοιβαία αλληλοϋποστήριξη και συνεργασία”.

“Στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί, θεωρούμε ότι οι επισκέψεις ένθεν κακείθεν, ένας διάλογος άνευ όρων και προϋποθέσεων και οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών των κρατών μας θεωρούμε ότι θα αποτελέσουν μια πολύ γόνιμη βάση για τη διεύρυνση και την εξέλιξη των επαφών μας”, επεσήμανε.

“Ως προς τη βελτίωση των σχέσεών μας και τη διευθέτηση των διαφωνιών μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας”, είπε ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον κ. Δένδια και υπενθύμισε ότι οι δυό τους γνωρίζονται από το 2003 και το Συμβούλιο της Ευρώπης και έχουν διατηρήσει μια φιλία.

Ο κ. Τσαβούσογλου ξαναπήρε το λόγο εκτός προγραμματισμού μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού και, επιχειρώντας να απαντήσει στον κ. Δένδια που παρέθεσε ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις, σημείωσε ότι δε μπορεί να αποδεχτεί ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, ενώ ισχυρίστηκε ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δηλώνει ότι είναι “τουρκικής καταγωγής”. Ανέφερε δε ότι το τι λέει η Κομισιόν για το θέμα του Αιγαίου και των θαλασσίων ζωνών δεν αφορά το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δικαστήριο.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν

Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.

 

Αυτή την ώρα λαμβάνει χώρα η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ μετά θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Σημειώνεται πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κτιριακό συγκρότημα του Προεδρικού Μεγάρου.

Οι δύο πλευρές εξέτασαν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, επρόκειτο να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, επρόκειτο να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη. Μετά το πέρας της συνάντησης, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Με το τέλος της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις εκατέρωθεν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα, τόνισε πως υπάρχει διαφορά απόψεων για το Αιγαίο, ενώ ανέφερε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρέπει να αποφευχθούν τα τετελεσμένα και οι προκλητικές δηλώσεις. Συζητήσαμε τα προβλήματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην συνέντευξη Τύπου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι «υφίσταται διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου» και ανέφερε ότι ο Ερντογάν πρότεινε την πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμήν του, από τον κ. Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.
Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.

Πριν την συνάντηση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει στην εφημερίδα Sabah πως είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, ικανοποιητική την απόφαση του Νίκου Δένδια να επισκεφτεί την Τουρκία. Τόνισε δε πως η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Ελλάδα είναι σημαντική.

«Δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε τους υφιστάμενους εδώ και πέντε χρόνια μηχανισμούς με την Ελλάδα. Δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολιτικές διαβουλεύσεις. Δεν μπορέσαμε να το επιτύχουμε αυτό λόγω της αρνητικής προσέγγισης της Ελλάδας. Οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν. Στη συνέχεια, μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε ένταση στις σχέσεις. Επενέβησαν η ΕΕ και διάφορες χώρες. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με την Ελλάδα» δήλωσε ο Τσαβούσογλου μιλώντας στο NTV και συνέχισε:

«Οι συνομιλίες μας με την Ελλάδα επαναλήφθηκαν πρόσφατα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, έρχεται στην Τουρκία. Θα ερχόταν χθες, αλλά υπήρχαν οι συνομιλίες στο ΝΑΤΟ. Ζήτησα σήμερα και δέχτηκε. Θα τον φιλοξενήσουμε σήμερα στην Άγκυρα. Σκοπεύουμε να συναντηθούμε μαζί του σε μια φιλική ατμόσφαιρα. Ο μεταξύ μας διάλογος με την Ελλάδα και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου είναι πολύ σημαντικές και ικανοποιητικές. Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή άλλες χώρες για να συνομιλούμε με την Ελλάδα. Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτά».

Ωστόσο, το μεσημέρι της Πέμπτης, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros έπλευσε στα ανοιχτά της Μυτιλήνης, ταξιδεύοντας προς Νότο…

Την Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021, λίγο προτού ανακοινωθεί η πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου για συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε πάλι τους τόνους, απειλώντας με νέο Αττίλα στην Κύπρο. Σε ομιλία που πραγματοποίησε σε νέους, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποστολής ερευνητικών πλοίων στην Κύπρο στην περίπτωση που αμφισβητηθούν τα δικαιώματα των Tουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε κοινές σεισμολογικές έρευνες και γεωτρήσεις με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητικότητα της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή ενοχλεί την Τουρκία.

Εξάλλου, χθες, οι μεταβατικές αρχές της Λιβύης έδειξαν τον προσανατολισμό της πυξίδας της Τρίπολης και προς την Αθήνα, με ακόμη μια δημόσια δήλωση εκ μέρους του επικεφαλής του μεταβατικού προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο δημόσιο τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μοχάμεντ αλ Μενφί διαμήνυσε τη λιβυκή ετοιμότητα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και ταυτόχρονα για τη χρησιμοποίηση της Ελλάδας ως πύλης για την ΕΕ.

Η συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Σάρμπελ Γουάχμπι (Charbel Wehbé) στο περιθώριο της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας, Κύπρου, Λιβάνου.

 

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις που στηρίζονται σε ιστορικούς δεσμούς και η κοινή βούληση για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Μετά την τριμερή Σύνοδο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook τα εξής: 

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε συνεργασίες που προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι διεθνείς συνεργασίες, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς συμβάλλουν στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο πλαίσιο αυτό, είχα την χαρά να συναντηθώ σήμερα στο ΥΠΕΞ, με τους ομολόγους μου της Κύπρου και του Λιβάνου.
Η συνεργασία μας είναι ανοιχτή προς κάθε γειτονική χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με τα άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας».

Τι είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ για τα αποτελέσματα της Τριμερούς

Όσον αφορά την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Λιβάνου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η σημερινή τριμερής Συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Λιβάνου, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών ήταν μια καλή ευκαιρία να προβούμε σε ανασκόπηση της μέχρι σήμερα συνεργασίας, να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε συγκεκριμένους τρόπους και τομείς περαιτέρω εμβάθυνσής της, όπως επίσης τρόπους για να στηρίξουμε, μέσα από τον τριμερή αυτό σχηματισμό, τον Λίβανο στην παρούσα δύσκολη συγκυρία», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δήλωσή του, μετά το πέρας της Τριμερούς, που έγινε το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι Κύπρος, Ελλάδα και Λίβανος επαναβεβαίωσαν την πεποίθηση ότι η τριμερής συνεργασία δεν έχει απλά διακηρυκτικό χαρακτήρα, αλλά στόχος ήταν και παραμένει η παραγωγή απτών αποτελεσμάτων προς όφελος των τριών λαών, κυρίως της νέας γενιάς, και της περιοχής γενικότερα.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι, μαζί με τον Ν. Δένδια, εξέφρασαν στον Λιβάνιο ομόλογό τους την επιθυμία όπως η χώρα του συμμετάσχει ενεργά στη Μόνιμη Γραμματεία Τριμερών Μηχανισμών, που θα λειτουργήσει στη Λευκωσία, και επανέλαβαν την ετοιμότητα για την πραγματοποίηση της πρώτης Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου στην Κύπρο, μόλις ολοκληρωθεί η απαραίτητη προεργασία και οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν.

«Επιπρόσθετα, ως χώρες που μοιράζονται παρόμοιες ανησυχίες και προκλήσεις, που βρίσκονται στην ίδια γειτονιά, ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία και τη Λιβύη. Εκφράσαμε εκ νέου τη θέση μας για θεσμοθετημένη συμμετοχή και του Λιβάνου στα σχήματα ενεργειακής συνεργασίας της περιοχής, τα οποία λειτουργούν με γνώμονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και ειδικότερα της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας το 1982», σημειώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η χθεσινή συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση  στο Σισμανόγλειο Μέγαρο με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και το έργο του ιδίου.

Η χθεσινή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και ο Παναγιώτατος εστίασε στις καλές διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και το Πατριαρχείο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων