09/11/2020 09/11/2020 Ομαλά κυλάει η πρώτη εβδομάδα του γενικού lockdown, που έχει τεθεί σε ισχύ σε όλη την Ελλάδα από τις 7 Νοεμβρίου. Από νωρίς το πρωί, οι πολίτες μετακινούνται στο κέντρο της Αθήνας έχοντας μαζί τους τις σχετικές βεβαιώσεις κυκλοφορίας, ώστε να κατευθυνθούν προς τι εργασίες τους. Μέχρι αυτή την ώρα η κίνηση στους δρόμους εξελίσσεται...
09 Νοεμβρίου, 2020 - 12:42
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2020 - 12:43

Ομαλή η πρώτη Δευτέρα του 2ου lockdown

Διαδώστε:
Ομαλή η πρώτη Δευτέρα του 2ου lockdown

Ομαλά κυλάει η πρώτη εβδομάδα του γενικού lockdown, που έχει τεθεί σε ισχύ σε όλη την Ελλάδα από τις 7 Νοεμβρίου.

Από νωρίς το πρωί, οι πολίτες μετακινούνται στο κέντρο της Αθήνας έχοντας μαζί τους τις σχετικές βεβαιώσεις κυκλοφορίας, ώστε να κατευθυνθούν προς τι εργασίες τους. Μέχρι αυτή την ώρα η κίνηση στους δρόμους εξελίσσεται ομαλά, μειωμένη για καθημερινή, ενώ στις στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ γύρω από το κέντρο της Αθήνας εργαζόμενοι της Δημοτικής Αστυνομίας και της Τροχαίας διεξάγουν ελέγχους και στα μέσα μεταφοράς. Παραδείγματος χάρη, στη Σταδίου, γύρω στις 8.30 το πρωί, στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, εργαζόμενοι της Δημοτικής Αστυνομίας σταματούν διερχόμενο τρόλεϊ, για να διεξάγουν έλεγχο. Ο ένας από τους δύο ανεβαίνει στο τρόλεϊ και ελέγχει αν οι επιβάτες έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, καθώς κι αν αφορούν μάσκες. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εργαζόμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, «έχουν κάνει ήδη αρκετούς ελέγχους και προς το παρόν όσοι κυκλοφορούν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα». «Βλέπουμε να υπάρχει περισσότερη κίνηση από την προηγούμενη καραντίνα, αλλά ο κόσμος είναι πιο προσεκτικός. Και σήμερα αλλά και το Σαββατοκύριακο ναι μεν ήταν πιο αραιή η κίνηση, αλλά ήταν πιο αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο lockdown», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην πλατεία Συντάγματος η κίνηση είναι ακόμη αραιή και όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ιδιοκτήτης περιπτέρου πάνω στην πλατεία, «ειδικά το Σαββατοκύριακο η κίνηση ήταν στο 5% της συνηθισμένης κίνησης, καθώς στο σημείο αυτό οι περισσότεροι εργάζονται γραφεία και καταστήματα τα οποία είτε είναι κλειστά ή τους έχουν βγάλει πλέον σε τηλεργασία».

«Μειωμένη μεν, αλλά περισσότερη σε σχέση με το προηγούμενο lockdown είναι η κίνηση», σύμφωνα με τον κ. Νίκο που είναι οδηγός ταξί. «Το Σαββατοκύριακο η κίνηση θύμιζε μέρες καραντίνας. Σήμερα, καθημερινή η κίνηση είναι περισσότερη», αναφέρει.

Στο κέντρο του Παγκρατίου γύρω στις 9 το πρωί κάποιοι έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν, αλλά η κατάσταση θυμίζει περισσότερο πρωινό Κυριακής παρά Δευτέρας. Σύμφωνα με την Σταυρούλα που είναι εργαζόμενη σε κατάστημα καφέ, το σαββατοκύριακο είχαν πολύ δουλειά με το delivery, παρόλα αυτά και το take away ήταν αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο lockdown». Πάντως όσοι πολίτες κυκλοφορούν φορούν όλοι τη μάσκα τους και τηρούν τις αποστάσεις

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση, από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη. Αν για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.

Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα) για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων