16/05/2019 16/05/2019 Στα πιο επικίνδυνα μέρη του πλανήτη να είναι κανείς Χριστιανός συμπεριλαμβάνονται οι κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, σύμφωνα με την έκθεση του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στην δημοσιότητα. Στο πλαίσιο της έρευνας, η επιτροπή είχε προσκαλέσει για προφορική κατάθεση στοιχείων εκ μέρους της κυπριακής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου τον πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χρίστο...
16 Μαΐου, 2019 - 9:03

Ώρα μηδέν για την Ορθοδοξία στα Κατεχόμενα

Διαδώστε:
Ώρα μηδέν για την Ορθοδοξία στα Κατεχόμενα

Στα πιο επικίνδυνα μέρη του πλανήτη να είναι κανείς Χριστιανός συμπεριλαμβάνονται οι κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, σύμφωνα με την έκθεση του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η επιτροπή είχε προσκαλέσει για προφορική κατάθεση στοιχείων εκ μέρους της κυπριακής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου τον πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χρίστο Καραολή.

Στην παρουσίασή ο κ. Καραολής είχε παρουσιάσει το ιστορικό πλαίσιο του χριστιανισμού στην Κύπρο και είχε επισημάνει τις αποδείξεις της δίωξης και παραβίασης των δικαιωμάτων των χριστιανών κατοίκων του νησιού στα κατεχόμενα.

Μεταξύ άλλων είχε επισημάνει τις «καταστροφές εκκλησιών και κοιμητηρίων», τη «λεηλασία θρησκευτικών εικόνων», την «παρεμπόδιση της θρησκευτικής ελευθερίας» και την «άρνηση ορθόδοξης ταφής αγνοουμένων».

Είχε επίσης παράσχει στην επιτροπή πληροφορίες για τις διεθνείς αντιδράσεις έναντι των τουρκικών πράξεων σε αυτόν τον τομέα και είχε προτείνει μέτρα για τη βελτίωση της αντίδρασης του Foreign Office έναντι των πράξεων αυτών.

Το απόσπασμα της έκθεσης για την Κύπρο αναφέρει: «Έχουν αναφερθεί κατασχέσεις εκκλησιαστικών περιουσιών, επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και περιουσιών ιδιοκτησίας χριστιανών στη Συρία, στο Ιράν, στην Αίγυπτο και στην Αλγερία. Οι επιθέσεις κατά εκκλησιαστικών περιουσιών στη βάση διακρίσεων εναντίον των (χριστιανικών) κοινοτήτων έχουν αυξηθεί στην Αίγυπτο, στην Τουρκία και στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων βανδαλισμών εκκλησιών».

Παρόμοιες νοοτροπίες, προστίθεται, “επιδεικνύονται στη βόρεια περιοχή της Κύπρου που τελεί υπό τουρκική κατοχή. Η πρόσβαση για λατρεία στις ιστορικές ορθόδοξες και μαρωνίτικες εκκλησίες στην περιοχή είναι σημαντικά περιορισμένη (σε πολλές περιπτώσεις μόνο μία φορά το χρόνο εφόσον εγκριθεί ειδική άδεια) και ακόμα και στο μικρό αριθμό εκκλησιών όπου επιτρέπονται οι τακτικές κυριακάτικες λειτουργίες διατυπώνονται παράπονα για αδιάκριτη αστυνομική επιτήρηση, ενώ και οι λειτουργίες μπορούν περιοδικά να παύονται δια βίας και οι εκκλησιαζόμενοι να διώχνονται χωρίς προειδοποίηση».

Άλλες εκκλησίες, όπως αναφέρεται, “μπορούν να λειτουργούν εβδομαδιαίως, αλλά επίσης διατυπώνουν παράπονα για αδιάκριτη αστυνομική επιτήρηση. Πολλές ιστορικές εκκλησίες και παρακείμενα κοιμητήρια στην περιοχή έχουν επίσης αφεθεί να καταρρεύσουν πέραν επιδιόρθωσης, να υποστούν βανδαλισμούς ή να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς».

Κατά την παρουσίασή του, πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου είχε σημειώσει τη σύληση περίπου 500 εκκλησιών στα κατεχόμενα και δεκάδων κοιμητηρίων, την κλοπή 60.000 εικόνων από ναούς, εκ των οποίων 20.000 ακόμα αγνοούνται, κατά παράβαση διεθνών συμβάσεων, είχε δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα για την παρεμπόδιση των χριστιανών να ασκήσουν την πίστη τους στα κατεχόμενα και είχε τονίσει ότι 829 ελληνορθόδοξοι Κύπριοι ακόμα αγνοούνται από την εισβολή του 1974.

Αναφέρθηκε επίσης με λεπτομέρειες σε διεθνείς καταδικαστικές αποφάσεις και ψηφίσματα κατά της τουρκικής ασέβειας έναντι της χριστιανικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Τέλος, είχε καλέσει το Foreign Office να ζητήσει την άμεση αποκατάσταση ναών και κοιμητηρίων στα κατεχόμενα ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης με την Κύπρο μετά από το Brexit ώστε να απαγορεύεται η εισαγωγή στη Βρετανία κλεμμένων κυπριακών εικόνων, να καταδικάσει δημοσίως την απαγόρευση τέλεσης λειτουργιών σε κατεχόμενους ναούς και να καλέσει δημοσίως σε αποδέσμευση πληροφοριών από τα τουρκικά αρχεία για τους αγνοούμενους.

Η τελική μορφή της έκθεσης θα δημοσιευθεί το καλοκαίρι και θα περιλαμβάνει ανάλυση των πρόσφατων πολύνεκρων επιθέσεων στη Σρι Λάνκα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων