08/12/2019 08/12/2019 Ως “ωρολογιακή βόμβα” χαρακτηρίζει το φαινόμενο των άμισθων κληρικών με δυσάρεστες επιπτώσεις όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Πρακτορείο “Ορθοδοξία” και στον Αντώνη Μακατούνη ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης– Τακτικό Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μισθωτών Δημοσίου Τομέα του ΕΦΚΑ. Παράλληλα προσθέτει πως παρά το γεγονός ότι οι συνταξιοδοτήσεις των κληρικών έχουν κατακόρυφα αυξηθεί, εντούτοις πολλές οργανικές θέσεις εξακολουθούν...
08 Δεκεμβρίου, 2019 - 11:12
Τελευταία ενημέρωση: 08/12/2019 - 11:06

“Ωρολογιακή βόμβα” το φαινόμενο των άμισθων κληρικών

Διαδώστε:
“Ωρολογιακή βόμβα” το φαινόμενο των άμισθων κληρικών

Ως “ωρολογιακή βόμβα” χαρακτηρίζει το φαινόμενο των άμισθων κληρικών με δυσάρεστες επιπτώσεις όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Πρακτορείο “Ορθοδοξία” και στον Αντώνη Μακατούνη ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης– Τακτικό Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μισθωτών Δημοσίου Τομέα του ΕΦΚΑ. Παράλληλα προσθέτει πως παρά το γεγονός ότι οι συνταξιοδοτήσεις των κληρικών έχουν κατακόρυφα αυξηθεί, εντούτοις πολλές οργανικές θέσεις εξακολουθούν να παραμένουν κενές,
“Μέσα στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης που κατατρώει την Πατρίδα μας ήδη επί μία 10ετία και παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα δύσκολα πέρασαν και η ανάπτυξη έρχεται ταχύτατα, με βαθύτατη λύπη διαπιστώνω ότι ο εξορθολογισμός των δαπανών του Δημοσίου Τομέα σε μεγάλο βαθμό εξαντλήθηκε στον δραστικό περιορισμό των θέσεων που δίνονται στην Εκκλησία για διορισμό κληρικών.
Αυτό έχει ως μοιραία και αναπόφευκτη παράμετρο την καινοφανή χρήση του όρου «άμισθος κληρικός», που δυνητικά είναι σφόδρα πιθανό να εξελιχτεί σε ωρολογιακή βόμβα με δυσάρεστες επιπτώσεις ένεκα της συστηματικής παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και μάλιστα από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Παρότι οι συνταξιοδοτήσεις των κληρικών μας έχουν κατακόρυφα αυξηθεί, εντούτοις πολλές οργανικές θέσεις εξακολουθούν να παραμένουν κενές, μια και η εκτελεστική εξουσία περιορίζονταν τα μνημονιακά χρόνια σε «ψήγματα ελάχιστου δείγματος αγάπης», που εξαντλούνται σε 1 το πολύ 2 νέες θέσεις για κάθε Ιερά Μητρόπολη” αναφέρει αρχικά ο π. Ευάγγελος.

Συνεχίζοντας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται και πολλά χωριά μένουν αλειτούργητα, “Δυστυχώς όμως την τελευταία 2ετία, για εντελώς ανεξήγητο λόγο, έχει κατ΄ ουσία απαγορευθεί ο όποιος νέος διορισμός κληρικού, με αποτέλεσμα το ήδη υφιστάμενο πρόβλημα να έχει οξυνθεί έτι περαιτέρω, τα χωριά της επαρχίας να μένουν αλειτούργητα και οι νέοι, άμισθοι και αδιόριστοι κληρικοί που έχουν τη διάθεσή, την πίστη και τη δυνατότητα να προσφέρουν, να αναγκάζονται να απασχολούνται σε άσχετες εργασίες για να συντηρούν και να στηρίζουν τις οικογένειες τους. Πλήρης και ολοφάνερη απαξίωση των κληρικών μας, την οποία όμως, με εμφανή λύπη διαπιστώνω, ότι δεν στηλιτεύουν, ούτε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), που έχει αναλωθεί σε επιδερμικές ανακοινώσεις και συναντήσεις δημοσίων σχέσεων, μη τολμώντας να διεκδικήσει δυναμικά τα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων κληρικών, αλλά και η διοικούσα Εκκλησία, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση για το μείζον αυτό ζήτημα. Αυτών των αγωνιστών κληρικών που διαχρονικά στέκονται δίπλα στο δοκιμαζόμενο Έθνος, στηρίζουν παντοιοτρόπως τους αναγκεμένους πολίτες και σηκώνουν το βάρος των προβλημάτων και των δυσκολιών τους”.

Ο π. Ευάγγελος καταλήγει επισημαίνοντας ότι ο κληρικός επιτελεί λειτούργημα, “Άλλωστε, ας μην μας διαφεύγει ότι η ιδιότητα του κληρικού δε συνιστά επάγγελμα, με ωράριο και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Αντίθετα, αποτελεί πρωτίστως ηθικής και πνευματικής διάστασης υψηλό λειτούργημα που ασκείται καθημερινά και διαρκώς, πέρα από χρόνο, τόπο και αργίες, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και τις οικογενειακές του υποχρεώσεις”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων