29/06/2023 29/06/2023 Η μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τιμήθηκε πανηγυρικά σε πόλεις όπου περπάτησε και κήρυξε ο Ιδρυτής της Εκκλησία της Ελλάδος Απόστολος Παύλος, όπως η Αθήνα, η Κόρινθος, η Βέροια, η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Κόρινθο χθες το απόγευμα με Εσπερινό και Λιτανεία των Ιερών Εικόνων των δύο...
29 Ιουνίου, 2023 - 17:57
Τελευταία ενημέρωση: 29/06/2023 - 18:27

Πανηγυρικοί εορτασμοί του Αποστόλου των Εθνών Παύλου σε Αθήνα, Κόρινθο, Βέροια, Θεσσαλονίκη και Καβάλα

Διαδώστε:
Πανηγυρικοί εορτασμοί του Αποστόλου των Εθνών Παύλου σε Αθήνα, Κόρινθο, Βέροια, Θεσσαλονίκη και Καβάλα

Η μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τιμήθηκε πανηγυρικά σε πόλεις όπου περπάτησε και κήρυξε ο Ιδρυτής της Εκκλησία της Ελλάδος Απόστολος Παύλος, όπως η Αθήνα, η Κόρινθος, η Βέροια, η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Κόρινθο χθες το απόγευμα με Εσπερινό και Λιτανεία των Ιερών Εικόνων των δύο Αποστόλων, και συνεχίστηκαν σήμερα με Όρθρο και Θεία Λειτουργία.

Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα

Στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στην οδό Ψαρών στο Μεταξουργείο τελέστηκε σήμερα η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου.

Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Μητροπολίτες: Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης, Eurokinissi

Κατά τη Θεία Λειτουργία μίλησε ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος ο οποίος αναφέρθηκε στον Ιδρυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη συμβολή του στη διάδοση του χριστιανισμού.

Εορταστικές Εκδηλώσεις των «ΙΖ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2023» στην Κόρινθο

Με τρόπο που αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολο, τον ένδοξο Ιδρυτή της Τοπικής Εκκλησίας και Πολιούχο Κορίνθου, τον φωτιστή της Ελλάδος και ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι’ φέτος η μνήμη Του στον Καθεδρικό Ιερό Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο.

Από νωρίς το πρωί, συγκεντρώθηκε σήμερα πλήθος κόσμου στην Ιερά Ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας & Αυλίδος κ. Γεώργιος και ακολούθως στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριος. Συνιερούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Θηβών, Λεβαδείας & Αυλίδος κ. Γεώργιος, Ηλείας κ. Αθανάσιος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Μεγάρων & Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλόχιος, Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Λευκουπόλεως (Μπελογκραντσίκ) κ. Πολύκαρπος, εκ του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ως και ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Διονύσιος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Διονύσιος εμφανώς συγκινημένος δήλωσε βαθύτατα υποχρεωμένος και ευγνώμων προς τους 12 συμβολικά παρισταμένους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους αλλά και όλους τους συντελεστές των «ΙΖ΄ Κορίνθου Παυλείων», τους οποίους και ανέφερε αναλυτικά. Επιπρόσθετα ευχαρίστησε θερμά τον προεξάρξαντα και Κορίνθιο στην καταγωγή Σεβ. Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριο για την ευλογία, που παρείχε στο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας με την τέλεση της Θ. Λειτουργίας και την κήρυξη του Θείου λόγου. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

  • Συνοδικός Εσπερινός στην Κόρινθο

Με κάθε επισημότητα και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο από ετών καθιερωμένος πλέον Μέγας Συνοδικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου.

Ο Μακαριώτατος πλαισιώθηκε από τους Συνοδικούς Μητροπολίτες Ζιχνών & Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Μάνης κ. Χρυσόστομο, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, Περιστερίου κ. Γρηγόριο, καθώς και από τους προσκεκλημένους από τον Μητροπολίτη κ. Διονύσιο και εγκεκριμένους απότην Ιερά Σύνοδο Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριο, Ηλείας κ. Αθανάσιο, Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Μεγάρων & Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο, Καρπενησίου κ. Γεώργιο, Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλόχιο, Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο, τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους Λευκουπόλεως (Μπελογκραντσίκ) κ. Πολυκάρπο, εκ του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, Ωρεών κ. Φιλόθεο Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Κεγχρεών κ. Αγάπιο, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητρόπολης.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Κορίνθου είπε μεταξύ άλλων: “Σήμερα, αν υπάρχει κρίση αξιοπιστίας του Χριστιανικού λόγου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Πίστη μας εμφανίζεται ως ιδεολόγημα. Η μαρτυρία μας εκδηλώνεται όχι ως κατάθεση ζωής και εμπειριών, αλλά ως ιδεολογική διακήρυξη που επιδιώκει να αντιπαρατεθεί στα πιστεύματα των άλλων. Και αυτό, ενώ δεν πείθει τους «εκτός» της Εκκλησίας, δυστυχώς δημιουργεί φατρίες και μερισμούς μέσα στην Εκκλησία που δυναμιτίζουν την ενότητα και αφανίζουν την ειρήνη Της, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται «ἔτι καί ἔτι» ο άνθρωπος της εποχής μας που αναζητά ασφάλεια, που επιζητεί, έστω και αν δεν το ομολογεί ευθαρσώς, την σωτηρία του!” (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ).

Εν συνεχεία, συνοδεία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλεως και χιλιάδων πιστών πραγματοποιήθηκε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων του Αποστόλου Παύλου, της Παναγίας της «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ», αντίγραφο εκ της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου και των εν Κορινθία Αγίων φερόμενες επί στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και η επί των χειρών των αδελφών των μοναστικών αδελφοτήτων της Ι. Μητροπόλεώς Λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλων Ιάσονος και Ακύλα, Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Διονυσίου του Α΄, Επισκόπου Κορίνθου, και Βλασίου, Αγίων Σωφρονίου Ιεροσολύμων, Μακαρίου Κορίνθου και Σεραφείμ Φαναρίου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, Αγίων Μαρτύρων Κοδράτου και Λεωνίδου και της συνοδείας αυτού, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του Νέου και Οσίας Υπομονής, προερχομένων εκ των Ι. Μονών της Ι. Μητροπόλεως.

Η Βέροια τίμησε τον ιδρυτή της Εκκλησίας των Βεροιέων Απόστολο Παύλο

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων τελέστηκε σήμερα στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό της Βεροίας. (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ). Πριν την έναρξη της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα η τελετή ανάγνωσης της Συνοδικής και Πατριαρχικής Πράξεως Αγιοκατατάξεως του Αγίου Γερασίμου του Υμνογράφου για την τοπική Εκκλησία.

Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος και συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Πρεσβυγενών και Νεωτέρων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νουβίας κ. Σάββας (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Ναζαρέτ κ. Κυριακός (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Ναϊσσού κ. Αρσένιος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τούλτσεας κ. Βησσαρίων (Πατριαρχείο Ρουμανίας), οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Στάρα Ζαγόρας κ. Κυπριανός (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), Ζουγκδίδι και Τσαΐτσι κ. Γεράσιμος (Πατριαρχείο Γεωργίας) και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (Εκκλησία της Ελλάδος).

Συμμετείχαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Άρτης κ. Καλλίνικος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνας, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας (Χαλεπίου) και Αλεξανδρέττας κ. Εφραίμ (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος.

  • Πολυαρχιερατικός Εσπερινός

Στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό που τελέστηκε χθες στον πανηγυρίζοντα Παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των πρεσβυγενών και νεωτέρων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Νουβίας κ. Σάββας (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Βεροίας (Χαλεπίου) και Αλεξανδρέττας κ. Εφραίμ (Πατριαρχείο Αντιοχείας), Ναζαρέτ κ. Κυριακός (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Ναϊσσού κ. Αρσένιος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τούλτσεας κ. Βησσαρίωνας (Πατριαρχείο Ρουμανίας), οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Στάρα Ζαγόρας κ. Κυπριανός (Πατριαρχείο Βουλγαρίας) και Ζουγκδίδι και Τσαΐτσι κ. Γεράσιμος (Πατριαρχείο Γεωργίας).

Συμμετείχαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Άρτης κ. Καλλίνικος, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνας, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος και ο Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων,

Κατά την προσφώνησΉ του, ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Αυτή η χαρμόσυνος εορτή επι­λα­μπει ιδιαιτέρως στην Ιερά μας Μητρόπολη και στην αποστο­λι­κη Εκκλησία των Βεροιέων, η οποία τιμά και πανηγυρίζει όλως ιδιαιτέ­ρως στον περίκλυτο αυτόν Παλαιό Μητροπολιτικό ναό των πρωτο­κο­ρυφαίων αποστόλων Παύ­­λου και Πέτρου, τον ιδρυτή και διδάσκαλό της, τον μέγα και δια­πρυ­σιο κήρυ­κα του Ευαγγελίου, τον ουρανο­βάμονα απόστολο Παύ­λο. Χαίρει και καυχάται και πανηγυ­ρίζει όμως και για έναν ακόμη λόγο: διότι αυτές τις ημέρες της φαιδράς πανηγύρεως του καθηγε­μο­νος της εν τη πίστει και εις την εν Χριστώ ζωή, του αγίου ενδόξου αποστόλου Παύλου, εορτάζει και τιμά και τον νέο άγιο της Εκκλη­σίας μας, τον όσιο Γεράσιμο τον Υμνογράφο και Μικραγιαννανίτη, τον οποίο το Οικουμενικό μας Πα­τριαρχείο διά Πατριαρχιακής και Συνοδικής Πράξεως ανέγραψε πρόσφατα στο Αγιολόγιο της Ορ­θο­δόξου Εκκλησίας”. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Λατρευτικές εκδηλώσεις στην πόλη της Καβάλας

Η Ελληνική Μακεδονία εόρτασε σήμερα τον φυτουργό της πίστεώς της και η Εκκλησία των Φιλίππων και της Νεαπόλεως ευλαβικά και αξιοχρέως επιτέλεσε τις εόρτιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Αποστόλου Παύλου.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό, πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξέρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δράμας κ. Δωροθέου και του οικείου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου.  (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος αναφέρθηκε στους δυο Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, οι οποίοι όπως είπε χαρακτηριστικά “αποτελούν το μεγαλύτερο αποστολικό καύχημα όλων των αιώνων αλλά και τους στύλους της Ορθοδοξίας, καθώς φώτισαν την οικουμένη με το χαρμόσυνο φως του Ευαγγελίου”.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα στην πόλη της Καβάλας με την τέλεση του Πανηγυρικού Πολυαρχιερατικού Εσπερινού στην οποία έλαβαν μέρος οι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Δράμας κ. Δωρόθεος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.

Διαβάστε επίσης: Μητρόπολη Φιλίππων: Η Ελληνική Μακεδονία τιμά τον φυτουργό της πίστεώς της

Η εορτή των Πρωτοκορυφαίων Πέτρου και Παύλου στη Μονή Βλατάδων

Τη μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και του Παύλου τίμησε η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, κατά τήν παράδοση ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε στους Θεσσαλονικείς κατά την δεύτερη περιοδεία του.

Την ακολουθία του όρθρου και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πατάρων κ. Αθηναγόρας πλαισιούμενος από ιερείς και διακόνους και συμπροσευχομένου στο Ιερό του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Θεοφιλεστατου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης

  • Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Αποστόλου Παύλου στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων

Στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων τελέσθηκε χθες ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Πατάρων κ. Αθηναγόρα. Το Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ιερείς και διακόνοι της Μονής. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Διαβάστε επίσης: Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τον Ιδρυτή της Απόστολο Παύλο – Παρουσία του Αρχιεπισκόπου ο Συνοδικός Εσπερινός στην Κόρινθο (ΦΩΤΟ)

Κεντρική φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων