06/12/2019 06/12/2019 Η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Αρχιμανδρίτη Ιωαννικίου Γ. Ζαμπέλη, Διδάκτορος Νομικής, ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΙΟΝΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ» (1817 -1866), Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2019, 585 σελίδες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας...
06 Δεκεμβρίου, 2019 - 22:42
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2019 - 21:30

Παρουσίαση διατριβής Αρχιμ. Ιωαννικίου Ζαμπέλη “ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΝΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (1817 – 1866)”

Διαδώστε:
Παρουσίαση διατριβής Αρχιμ. Ιωαννικίου Ζαμπέλη “ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΝΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (1817 – 1866)”

Η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Αρχιμανδρίτη Ιωαννικίου Γ. Ζαμπέλη, Διδάκτορος Νομικής, ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΙΟΝΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ» (1817 -1866), Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2019, 585 σελίδες.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας 50.
Την εκδήλωση θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών Αθανάσιος Δ. Μελάς και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος.
Ομιλητές:
Ιωάννης Μ. Κονιδάρης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος και θα συντονίσει την εκδήλωση.
Δέσποινα Στ. Μιχάλαγα, Ιστορικός, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, Ιστορικός, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Η εκδήλωση θα κλείσει με την αντιφώνηση του συγγραφέα.

Για το Δ. Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αθανάσιος Δ. Μελάς     Αντώνης Ν. Σολδάτος

Συνοπτική περιγραφή του βιβλίου

Η μελέτη αυτή φιλοδοξεί να καλύψει ένα κενό στη νομική και την ιστορική βιβλιογραφία, προσεγγίζοντας το ιδιόμορφο εκκλησιαστικό θεσμικό φαινόμενο της Ιονίου Εκκλησίας συνολικά και αφαιρετικά, με πανιόνια προοπτική και χωρίς να εστιάζει σε μεμονωμένα νησιά ή σε συγκεκριμένους σταθμούς της ιστορικής της πορείας.
Σε αυτήν εξετάζονται διεξοδικά από τη σκοπιά του νομικού – μελετητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου η γένεση, η σταδιακή συγκρότηση, η εξέλιξη και η λειτουργία των θεσμών και των οργάνων της Ιονίου Εκκλησίας, αλλά και η κριτική που δέχθηκε με νομικής ή κανονικής φύσεως επιχειρήματα ως ζωντανός τότε οργανισμός από τους συγχρόνους της πολιτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες.
Επιπλέον, με δεδομένη την επιβίωση μεμονωμένων θεσμών και ρυθμίσεων του Δικαίου της Ιονίου Εκκλησίας στα μετά την Ένωση χρόνια, συνεισφέρει στη σύγχρονη δικαστική πρακτική την κατάλληλη ερευνητική αξιοποίηση και αναπλαισίωση άγνωστων ή παραθεωρημένων νομοθετικών διατάξεων της εποχής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων