24/04/2022 24/04/2022 Η επιστροφή των πιστών στους ναούς με μεγαλύτερη ελευθερία, η άφιξη του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα η οποία έδωσε το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα για την Ανάσταση του Αρχηγού της ζωής και νικητή του θανάτου, Κυρίου Ιησού Χριστού, αλλά και με το στραμμένο βλέμμα στην πολύπαθη Ουκρανία όπου ο πόλεμος μαίνεται, εορτάστηκε το Άγιο Πάσχα....
24 Απριλίου, 2022 - 14:00
Τελευταία ενημέρωση: 24/04/2022 - 23:30

ΠΑΣΧΑ 2022: Πώς εορτάστηκε ανά τον κόσμο – Το Άγιο Φως, τα μηνύματα για ειρήνη και η παρουσία χιλιάδων πιστών

Διαδώστε:
ΠΑΣΧΑ 2022: Πώς εορτάστηκε ανά τον κόσμο – Το Άγιο Φως, τα μηνύματα για ειρήνη και η παρουσία χιλιάδων πιστών

Η επιστροφή των πιστών στους ναούς με μεγαλύτερη ελευθερία, η άφιξη του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα η οποία έδωσε το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα για την Ανάσταση του Αρχηγού της ζωής και νικητή του θανάτου, Κυρίου Ιησού Χριστού, αλλά και με το στραμμένο βλέμμα στην πολύπαθη Ουκρανία όπου ο πόλεμος μαίνεται, εορτάστηκε το Άγιο Πάσχα.

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης

Από το Πάνσπεπτο Κέντρο της Ορθοδοξίας στο Φανάρι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως την Αυστραλία, τις εσχατιές της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Αφρική αλλά και τη γειτονιά μας, τη Βαλκανική, το Χριστός Ανέστη έστειλε το μήνυμα και φέτος ότι η απελπισία και το σκοτάδι μπορούν να νικηθούν μόνο με την προσήλωση και την πίστη στον Αναστάντα Χριστό!

Ανάσταση στο Φανάρι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προέστη τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου της τελετής της Αναστάσεως στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, περιστοιχιζόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Μοσχονησίων κ. Κύριλλο, Ανέων κ. Μακάριο, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, Μύρων κ. Χρυσόστομο και Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρο, καθώς και από τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, και ακολούθως στο Μήνυμα για την εορτή του Αγίου Πάσχα προς το πλήρωμα της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση, για μία ακόμα φορά, να τερματιστεί ο αδελφοκτόνος πόλεμος στην Ουκρανία, δεόμενος προς τον Αναστάντα Λυτρωτή “το εφετεινό Πάσχα να αποτελέσει το έναυσμα για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ασφαλή περάσματα, προς πραγματικά ασφαλείς περιοχές, για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους της Μαριούπολης, τους αμάχους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τραυματίες, ηλικιωμένοι, γυναίκες και πολλά παιδιά. Το ίδιο να ισχύσει και για όλες τις άλλες περιοχές της Ουκρανίας, όπου εκτυλίσσεται μία απερίγραπτη ανθρώπινη τραγωδία”.

Σήμερα το πρωί ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης όπου το ιερό Ευαγγέλιο αναγνώστηκε σε διάφορες. 

Με μήνυμα για την Ουκρανία η Ανάσταση στην Αθήνα

«Η Ανάσταση του Χριστού δεν μπορεί να εξαντλείται σε κάποιες πασχαλινές ευχές με αόριστο περιεχόμενο και ξύλινη γλώσσα. Η Ανάσταση είναι μυστήριο και υποστασιάζεται σε ένα πρόσωπο: «Εγώ ειμί η ανάστασις και η ζωή» μας λέει ο Χριστός και μας καλεί σ’ έναν αγώνα πίστεως που γεννά την αθανασία: «ο πιστεύων εις εμέ, καν αποθάνη, ζήσεται»» αναφέρει με αφορμή το Πάσχα 2022, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, μέσω του μηνύματός του, το οποίο αναγνώσθηκε κατά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε την ακολουθία της Αναστάσεως, τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών συμπαραστατούμενος από τους Επισκόπους Ευρίπου κ. Χρυσόστομο και Ωρεών κ. Φιλόθεο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, Αρχηγοί Κομμάτων, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αρκετοί πιστοί.

 

Θεσσαλονίκη

Το χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης του θανάτου από τον Αναστάντα Κύριο, ακούστηκε στον Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό της Του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.

Εκατοντάδες πιστοί παρευρέθηκαν στον Καθεδρικό Ναό για να λάβουν το Άγιο Φώς και να ψάλλουν το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα «Χριστός Ανέστη».

Την ακολουθία της Παννυχίδος και μετέπειτα τον αναστάσιμο Όρθρο και την Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι ιερείς του Ναού, αρχιμ. Ειρηναίος Βογιατζής, Πρωτ. Παλαιολόγος Μάνος, Πρωτ. Νικόλαος Ζουγκανάρου και ο ιεροδ. Αλέξανδρος Νικολόγιου.

Κατά την Θεία Λειτουργία ανεγνώσθη η αναστάσιμη εγκύκλιος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου ενώ πολλοί πιστοί παρέμειναν για να συμμετέχουν στην αναστάσιμη Λειτουργία.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου κ.α.

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική μπάντα του Γ΄Σώματος Στρατού και το στρατιωτικό άγημα.

Ιεροσόλυμα

Προεξάρχοντος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου τελέστηκε η Ακολουθία της Αναστάσεως στον Πανίερο Ναό στα Ιεροσόλυμα

Σήμερα ο Μακαριώτατος τέλεσε τον Εσπερινό της Αγάπης με τη συμμετοχή Αγιοταφιτών Αρχιερέων και πατέρων.

Δαμασκός

Το Άγιο Φως έφτασε και στην πολύπαθη Συρία ενώ στην Ακολουθία της Αναστάσεως στον Καθεδρικό Ναό της Δαμασκού προεξήρχε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης.

Κάιρο

Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικοδήμου τελέστηκε η ακολουθία της Αναστάσεως στον επιβλητικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην καρδιά του Καΐρου.

Τίρανα

Ο παιάνας της νίκης της ζωής έναντι του θανάτου, το Χριστός Ανέστη, ακούστηκε σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς της Αλβανίας. 

Στην τελετή την Αναστάσεως αλλά και τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκαν στον πανηγυρίοζοντα Καθεδρικό Ναό στα Τίρανα προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος πλαισιούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βύλιδος κ. Άστιο και κληρικούς της Αρχιεπισκοπής.

Πλήθος πιστών είχε πλημμυρίσει τον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσως κατά την ακολουθία της παννυχίδος ανταλλάσσοντας το αναστάσιμο μήνυμα ότι Χριστός Ανέστη!

Κατά τη διάρκεια της τελετής διαβάστηκε το Πασχάλιο Μήνυμα του Μακαριωτάτου.

Λευκωσία 

Με αφορμή τη φετινή εορτή της Αναστάσεως τού Κυρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, μέσω του μηνύματός του, το οποίο αναγνώσθηκε κατά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς της Κύπρου, έφερε ενώπιον όλων μας το πραγματικό νόημα της Αναστάσεως τού Κυρίου μας, που δεν είναι άλλο από τη νίκη κατά της αμαρτίας και του θανάτου.

Ο Προκαθήμενος τής Εκκλησίας Κύπρου τέλεσε την ακολουθία της Αναστάσεως, τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον νέο Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα παρά την Αρχιεπισκοπή.

Βελιγράδι

Προεξάρχοντος του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. τελέστηκε η Ακολουθία της Αναστάσεως και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. 

Τον Μακαριώτατο πλαισίωναν Ιεράρχες και κληρικοί του Πατριαρχείου Σερβίας ενώ αναγνώστηκε και το μήνυμα για το Πάσχα του Προκαθημένου της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τον Καθεδρικό Ναό είχαν κατακλείσει χιλιάδες πιστοί.

Το Άγιο Φως και η Ακολουθία της Ανάστασης στο Βουκουρέστι

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έφτασε στο Βουκουρέστι το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα ενώ, το βράδυ, στον προαύλιο του Καθεδρικού Ναού τελέστηκε η ακολουθία της Αναστάσεως και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία.

Στην ώρα του έφτασε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στο Βουκουρέστι το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Το Άγιο Φως μετέφερε από την Αγία Πόλη ο Αρχιμανδρίτης π. Θεόφιλος Αναστασόιε, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Ρουμανίας στους Αγίου Τόπους. Στο Παρεκκλήσιο της Πατριαρχικής Κατοικίας τελέστηκε ειδική ακολουθία κατά την υποδοχή από τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος εξέφρασε τη χαρά του που το Άγιο Φως έφτασε στη Ρουμανία σκορπίζοντας τη χαρά την Αναστάσεως, ενώ ευχήθηκε να κατοικήσει στις καρδιές όλων, ιδιαιτέρως δε όσων συνανθρώπων μας υποφέρουν από τη φτώχεια και τα δεινά του πολέμου.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ προεξήρχε στην τελετή της Αναστάσεως η οποία τελέστηκε σε ειδική εξέδρα έξω από τον Καθεδρικό Ναό στο Βουκουρέστι. Εν συνεχεία τέλεσε την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

«Η Ανάσταση του Κυρίου ή η εορτή του Αγίου Πάσχα είναι το πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας», τόνισε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ μετά το “Δεύτε λάβετε φως” από τα σκαλιά του Καθεδρικού Ναού.

Σύδνεϋ

Παρουσία χιλιάδων πιστών και υψηλών εκπροσώπων των πολιτικών ηγεσιών της Αυστραλίας και της Ελλάδας, εορτάστηκε η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ, στον περικαλλή ελληνορθόδοξο Ναό που είναι αφιερωμένος στο ύψιστο γεγονός του θριάμβου της ζωής επί του θανάτου. Της Ακολουθίας της Αναστάσεως και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο και Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην τελετή παρέστη ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας κ. Scott Morrison, ενώ κοντά στους Ομογενείς του Σύδνεϋ, για την «εορτή των εορτών» της Χριστιανοσύνης, βρέθηκε και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Λίνα Μενδώνη.

Κεντρική φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων