22/08/2020 22/08/2020 «Η χθεσινή ενέργεια που έχει να κάνει με το θέμα της Μονής της Χώρας, είναι μία ακόμη πρόκληση” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή ενέργεια των Τούρκων αν μετατρέψουν και τη Μονή της Χώρας σε τζαμί. “Όλα αυτά σταθμίζονται. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου και...
22 Αυγούστου, 2020 - 14:34
Τελευταία ενημέρωση: 22/08/2020 - 15:21

Πέτσας: Ακόμη μια πρόκληση η χθεσινή ενέργεια των Τούρκων

Διαδώστε:
Πέτσας: Ακόμη μια πρόκληση η χθεσινή ενέργεια των Τούρκων

«Η χθεσινή ενέργεια που έχει να κάνει με το θέμα της Μονής της Χώρας, είναι μία ακόμη πρόκληση” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή ενέργεια των Τούρκων αν μετατρέψουν και τη Μονή της Χώρας σε τζαμί.

“Όλα αυτά σταθμίζονται. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας με τους γείτονές μας, και με την Τουρκία, αλλά οι προκλητικές ενέργειες πρέπει να σταματήσουν», υπογράμμισε.

Για την τουρκική προκλητικότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το πλέγμα των συζητήσεων είναι οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που είναι η μία και μόνο εκκρεμότητα.

«Δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο ευρύτερου διαλόγου. Θέλουμε να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών, που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας και να φθάσουμε -με καλή πίστη, με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας- ώστε να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες», τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν χρειαζόμαστε εγγυητές ή μεσολαβητές.

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι τους συμμάχους στο πλευρό της. Και τους είχε, όταν χρειάστηκε. Δεν είναι άσκηση ισορροπίας ούτε από τη γερμανική Προεδρία, ούτε από την Ευρώπη. Είναι άσκηση αξιοπιστίας Πιστεύει η Ευρώπη, πιστεύει η προεδρεύουσα χώρα η Γερμανία και οι άλλες χώρες ότι ο κ. Ερντογάν όταν τα λέει αυτά τα εννοεί; Ότι θα σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, παντού; Εάν, λοιπόν, ο κ. Ερντογάν αποδείξει ότι προχωρά σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, φυσικά μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Δεν μπορεί η Τουρκία να βάλει σε ένα πλαίσιο όπως οι διερευνητικές επαφές, άλλα θέματα. Δεν είναι λευκή σελίδα από την οποία ξεκινά κανείς. Είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να υπάρχει μια οριοθετημένη ατζέντα, που θα δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής», συμπλήρωσε.

Επιπλέον δήλωσε ότι από την πλευρά της Τουρκίας μπορεί να υπήρχε πρόθεση ερευνών αλλά έρευνες δεν πραγματοποιήθηκαν. «Άλλο η πρόθεση, η οποία δείχνει την προκλητικότητα, άλλο η πραγματοποίηση», ανέφερε σημειώνοντας ότι η Σύνοδος για τη γειτονική χώρα είχε προδιαγραφεί από τον Ιούλιο ότι θα γίνει κάποια στιγμή το Σεπτέμβριο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων