26/09/2019 26/09/2019 Τα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος που σχετίζονται με τις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία, το ουδετερόθρησκο της χώρας αλλά και τον πολιτικό όρκο συζητούνται σήμερα στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής. Όπως αναφέρεται στην σχετική επίσημη ενημέρωση η σημερινή συζήτηση θα γίνει επί της πρώτης θεματικής ενότητας (άρθρα 3, 13, 33 και 59 Συντάγματος)....
26 Σεπτεμβρίου, 2019 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2019 - 8:02

Πολιτικός όρκος και ουδετερόθρησκο συζητούνται σήμερα στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Διαδώστε:
Πολιτικός όρκος και ουδετερόθρησκο συζητούνται σήμερα στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Τα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος που σχετίζονται με τις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία, το ουδετερόθρησκο της χώρας αλλά και τον πολιτικό όρκο συζητούνται σήμερα στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής.
Όπως αναφέρεται στην σχετική επίσημη ενημέρωση η σημερινή συζήτηση θα γίνει επί της πρώτης θεματικής ενότητας (άρθρα 3, 13, 33 και 59 Συντάγματος).

Το Άρθρο 3 αφορά στην κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και τα Άρθρα 13, 33 και 59 στην κατοχύρωση του πολιτικού όρκου.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας υπογράμμισε ότι το επίμαχο «Άρθρο 3″ δεν θα τεθεί προς αναθεώρηση»
«Τολμώ μία πρόβλεψη επειδή υπάρχει εκπεφρασμένη άποψη για τις διατάξεις που αλλάζουν το άρθρο τρία του Συντάγματος που αναφέρεται στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, που στην πραγματικότητα δεν αφορά στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας αλλά αφορά στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ελλαδική Εκκλησία, αυτή είναι η κυριολεξία του περιεχομένου του άρθρου τρία, εν πάσει περιπτώσει. Φαίνεται ότι αυτό το άρθρο δεν θα τεθεί στην αναθεώρηση και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που το υπαγορεύουν αυτό» όπως ανέφερε με έμφαση, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής.

Να σημειωθεί πως στο μικροσκόπιο της επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος μπαίνουν 49 άρθρα, τα οποία είχαν προκριθεί από την προηγούμενη Βουλή (καθώς είχαν συγκεντρώσει πάνω από 151 θετικές ψήφους). Ωστόσο 10 άρθρα αφορούν κατάργηση μεταβατικών διατάξεων του Συντάγματος, επομένως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε 39 συνολικά διατάξεις.
Όσα άρθρα στην προηγούμενη Βουλή είχαν πάρει πάνω από 180 θετικές ψήφους, μπορούν να αναθεωρηθούν με 151 «ναι». Ωστόσο όσα άρθρα είχαν πάρει από 151 έως 179 θετικές ψήφους, χρειάζονται τουλάχιστον 180 «ναι»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων