21/11/2023 21/11/2023 Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα προηγηθούν επισκέψεις του σε Σερβία και Ιταλία. Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος θα γίνει δεκτός από την ελβετική φρουρά και ακολούθως θα συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο για πρώτη φορά. Την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος...
21 Νοεμβρίου, 2023 - 14:42
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2023 - 14:52

Πρώτη συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη-Πάπα Φραγκίσκου την Παρασκευή στο Βατικανό

Διαδώστε:
Πρώτη συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη-Πάπα Φραγκίσκου την Παρασκευή στο Βατικανό

Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα προηγηθούν επισκέψεις του σε Σερβία και Ιταλία. Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος θα γίνει δεκτός από την ελβετική φρουρά και ακολούθως θα συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο για πρώτη φορά.

Την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στο Βατικανό, όπου θα τύχει υποδοχής από την Ελβετική Φρουρά και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τoν Πάπα Φραγκίσκο και ακολούθως συνάντηση στην παρουσία της Κυπριακής αντιπροσωπείας. Ο συμβολισμός της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αγία Έδρα είναι διττός, αφού είναι η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και πραγματοποιείται στη συμπλήρωση 50 ετών από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας – Αγίας Έδρας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τον Πάπα Φραγκίσκο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και ως προς την ανάγκη διορισμού απεσταλμένου από πλευράς του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενώ θα αναπτύξει επίσης και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου.

Στο τραπέζι η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά στα Κατεχόμενα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί και στην καταστροφή πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων Καθολικών μνημείων, όπως ο ναός του Αγίου Γεωργίου των Λατίνων στην Αμμόχωστο που χρησιμοποιείται ως τουρκικά λουτρά) και στις παραβιάσεις θρησκευτικών ελευθεριών, με τις απορρίψεις αιτημάτων για εκκλησιασμό, στα κατεχόμενα εδάφη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην εύθραυστη γεωπολιτικά γειτονιά μας. Εντός αυτού του πλαισίου θα ενημερώσει τον Πάπα για την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για ασφαλή, απρόσκοπτη, μεγάλης διάρκειας και ροής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναπτύξει τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς υλοποίησης της πρωτοβουλίας, τα αποτελέσματα των σχετικών επαφών αλλά και θα συζητήσει με τον Πάπα Φραγκίσκο τρόπους στήριξης και ενίσχυσης της πρωτοβουλίας από πλευράς της Αγίας Έδρας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων