09/08/2022 09/08/2022 Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές δηλώσεις από την μεριά της γείτονος χώρας η οποία αγνοεί το κάλεσμα για διάλογο από τη διεθνή κοινότητα. Μετά το Όρουτς Ρέις, το νέο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν κάνει πρεμιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο προμηνύοντας ένα νέο “θερμό επεισόδιο”. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Άκάρ στοχοποίησε για άλλη...
09 Αυγούστου, 2022 - 15:39
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2022 - 16:39

Ψυχραιμία από την κυβέρνηση στις προκλήσεις Ακάρ και Ερντογάν – Η Άγκυρα κάνει λόγο για “έρευνες” στη “Γαλάζια Πατρίδα”

Διαδώστε:
Ψυχραιμία από την κυβέρνηση στις προκλήσεις Ακάρ και Ερντογάν – Η Άγκυρα κάνει λόγο για “έρευνες” στη “Γαλάζια Πατρίδα”

Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές δηλώσεις από την μεριά της γείτονος χώρας η οποία αγνοεί το κάλεσμα για διάλογο από τη διεθνή κοινότητα. Μετά το Όρουτς Ρέις, το νέο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν κάνει πρεμιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο προμηνύοντας ένα νέο “θερμό επεισόδιο”. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Άκάρ στοχοποίησε για άλλη μια φορά το Καστελόριζο, και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε τον όρο “Γαλάζια Πατρίδα”. «Να μην επιδιώκουμε εστίες έντασης στην περιοχή μας. Είναι κάτι που το χρειάζεται η Ευρώπη και οι δυο χώρες», τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

O Ερντογάν επιθεωρεί τον απόπλου του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας επισκέφθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθεώρησε από αέρος το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν θα ξεκινήσει για την πρώτη του αποστολή στη Μεσόγειο. Η αποστολή του θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα κάνει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Ερντογάν στην ομιλία δηλώνοντας ενθουσιασμένος που ανοίγουν «λαμπροί ορίζοντες για το μέλλον» της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η χώρα του είναι πλέον μια από τις λίγες χώρες στον πλανήτη που μπορεί να κάνει με δικά της μέσα γεωτρήσεις: «έχουμε έναν μοναδικό στόλο και με τις κατάλληλες προετοιμασίες κάναμε γεωτρήσεις σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Δεν είναι εύκολο να βρούμε κοιτάσματα, αλλά όσο περισσότερο αναζητούμε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ανακαλύψουμε. Τα τελικά αποτελέσματα των γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα θα τα παρουσιάσουμε μέχρι το 2023», πρόσθεσε.

Και επεσήμανε: «To Αμπτουλχαμίντ Χαν είναι ένα γεωτρύπανο 7ης γενιάς κι η Τουρκία θα το χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά, αφού ολοκληρώθηκαν οι γεωτρήσεις. Θα στείλουμε το Αμτουλχαμτίντ στη “Γαλάζια Πατρίδα” στην Μεσόγειο. Η πρώτη περιοχή που θα βρεθεί είναι στον κόλπο της Αλεξανδρέτας, στο πηγάδι Yörükler 1», διευκρίνισε εξαπολύοντας βέλη κατά Ελλάδας και Κύπρου: «Ούτε οι μαριονέτες ούτε εκείνοι που υποκινούν τις μαριονέτες μπορούν να μας εμποδίσουν για δραστηριότητες εξερεύνησης και οι γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό».

Εξέδωσαν Navtex οι Τούρκοι

Εκδόθηκε τουρκική NAVTEX για το γεωτρύπανο. Το πλοίο θα βρίσκεται στην περιοχή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Τρία ακόμη πλοία θα συνοδεύσουν το πλοίο. Συγκεκριμένα:

TURNHOS N/W : 0770/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-08-2022 15:16)
TURNHOS N/W : 0770/22
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDÜLHAMİD HAN, HAKAN İLHAN, KUTSİ İLHAN AND MURAT İLHAN BETWEEN 09 AUG-07 OCT 22 IN YÖRÜKLER-1 AREA BOUNDED BY;
36 03.87 N – 031 54.26 E
36 05.88 N – 031 54.23 E
36 05.90 N – 031 56.70 E
36 03.90 N – 031 56.73 E
10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 072059Z OCT 22.

Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις προκλήσεις Ακάρ

Το μήνυμα ότι τα εθνικά δίκαια της Ελλάδας είναι κατοχυρωμένα έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στις νέες προκλήσεις και απειλές του Τούρκου υπουργού Άμυνας για το Καστελόριζο.

«Απέναντι στις προκλήσεις όπως του κ. Ακάρ η κυβέρνηση τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Τα εθνικά μας δίκαια είναι κατοχυρωμένα και η παγκόσμια κοινότητα έχει εμπεδώσει ότι η Ελλάδα είναι με την πλευρά του δικαίου απέναντι σε αναθεωρητισμούς. Δεν προσθέτει κάτι η ρητορική του κ. Ακάρ.

Και επειδή άκουσα ότι είπε ο κ. Ακάρ κάτι για Τούρκους κολυμβητές, θα ήταν καλή ιδέα να γίνει αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων κολυμβητών. Είναι καλύτερα να δούμε πιο αποφορτισμένα το θέμα, με έμφαση στο διεθνές δίκαιο, και να μην επιδιώκουμε εστίες έντασης στην περιοχή μας. Είναι κάτι που το χρειάζεται η Ευρώπη και οι δυο χώρες», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Σχετικά με το τουρκικό γεωτρύπανο που αναμένεται να βγει στην ανατολική Μεσόγειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά το θέμα. «Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και με αποφασιστικό τρόπο κάνουμε αυτά όπου πρέπει για να έχουμε σταθερότητα», σημείωσε.

 Ακάρ για το Καστελόριζο -«Αν θέλει ο Θεός, μπορεί και να έρθουμε»

Αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, ο Ακάρ αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Ακάρ μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι «η εχθρότητα προς την Τουρκία κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Μιλούν κατά της Τουρκίας για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες. Δείχνουν ψεύτικες εικόνες, δείχνουν παλιές εικόνες. Λένε “η Τουρκία ετοιμάζεται για επιχείρηση”, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε ότι είμαστε δυνατοί, δεν έχουν τίποτα να πουν στο τραπέζι. Λέμε ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας και τα πλούτη να μοιράζονται μαζί. Ποτέ δεν παραβιάσαμε. Μην σκέφτεστε να πολεμήσετε μαζί μας. Ο πόλεμος είναι μαθηματικά. Οι προσπάθειες που κάνετε [για τα εξοπλιστικά], ακόμη κι αν γίνουν πραγματικότητα, είναι πολλές για την άμυνά σας, όμως για την Τουρκία λίγες».

Σχετικά με το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν, είπε: «To Nαυτικό μας μέχρι σήμερα έχει συνοδεύσει και προστατεύσει τα σεισμογραφικά μας και τα γεωτρύπανα μας. Σε λίγη ώρα θα πάμε στο λιμάνι Τάσουτζου για το νέο ταξίδι του Αμπντούλ Χαμίτ Χαν κι αυτό θα είναι μια νέα σημαντική εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο.»

 

Με πληροφορίες από skai.gr, iefimerida.gr, απεμπε

Φωτογραφία από twitter (Recep Tayyip Erdoğan) και star.com.tr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων