23/06/2022 23/06/2022 Σαν σήμερα, 23 Ιουνίου 2020, η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου αποφάσισε να κατατάξει τον Μητροπολίτη Εδέσσης Καλλίνικο στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας. Διαβάστε το χρονικό της αγιοκατάταξης του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης κυρού Καλλινίκου (εν συντομία) Ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος χειροτονήθηκε από τον άγιο Καλλίνικο και ήταν συνεργάτης του, ενώ...
23 Ιουνίου, 2022 - 10:35
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2022 - 10:23

Σαν σήμερα η αγιοκατάταξη του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης κυρού Καλλινίκου

Διαδώστε:
Σαν σήμερα η αγιοκατάταξη του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης κυρού Καλλινίκου

Σαν σήμερα, 23 Ιουνίου 2020, η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου αποφάσισε να κατατάξει τον Μητροπολίτη Εδέσσης Καλλίνικο στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας.

Διαβάστε το χρονικό της αγιοκατάταξης του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης κυρού Καλλινίκου (εν συντομία)

Ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος χειροτονήθηκε από τον άγιο Καλλίνικο και ήταν συνεργάτης του, ενώ αξιώθηκε να γίνει και διάδοχός του στον θρόνο, με αίτησή του προς την Ιερά Σύνοδο ανέφερε την προσωπική του πεποίθηση, αλλά και τη συνείδηση του λαού, για την αγιότητα του Καλλινίκου, υποβάλλοντας συνημμένως πολλά στοιχεία, ήτοι βιβλία, αναμνήσεις, θαύματα, Συνέδρια κλπ. και ζήτησε την αγιοκατάταξή του. Στο προλογικό του σημείωμα με την πρόταση αγιοκατατάξεως έγραψε:

«Ευσεβάστως προάγομαι τη Αγία και Ιερά Συνόδω να υποβάλω Αυτή το κείμενον – πρότασιν αγιοκατατά­ξεως, ομού μετά των συνοδευτικών εγγράφων, βιβλίων και ψηφιακών δίσκων, διά να προβήτε εις τας δεού­σας ενεργείας διά την επίσημον αναγνώρισιν της αγιότητος του μακαριστού Ποιμενάρχου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρού Καλλινίκου. Ο εν λόγω μακαριστός Μητροπολίτης υπήρξε μία πάνυ ενάρετος προσωπικότης που κατέλιπεν φήμην αγίου ανδρός εις την Μητρόπολίν του, αλλά και όπου αλλού προηγουμένως διηκόνησε την Εκκλησίαν. Δεν είναι λίγα και τα υπερφυσικά σημεία, όπως ιάσεις και εμφανίσεις, τα οποία επέδειξε και ζων εισέτι και μετά την οσίαν κοίμησιν αυτού. Όθεν θα ήτο γεγονός όντως σπουδαίον και τιμητικόν διά την Εκκλη­σίαν μας η προσθήκη και του οσίου τούτου Ιεράρχου εις τον κατάλογον των αγίων μελών της… Ο μακαριστός Ιεράρχης πληροί όλες τις απαραίτητες εκκλησιαστικές και κανονικές προϋ­πο­θέσεις για την καταχώρησή του στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Επίσης, ο Μητροπολίτης Ιωήλ συνέταξε και όλες τις ιερές Ακολουθίες πριν την αγιοκατάταξή του.

Η Ιερά Σύνοδος απέστειλε όλο αυτό το υλικό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και με έκθεση της Κανονικής Επιτροπής και πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Καλλίνικος στις 23 Ιουνίου του 2020 ενεγράφη στο αγιολόγιο της Εκκλησίας.

Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τῆς Ἐδέσσης ποιμένα,
Ἀρχιθύτην πανεύφημον,
καὶ τῆς Ἐκκλησίας ἁπάσης,
τὸ λαμπρὸν σεμνολόγημα,
Καλλίνικον τιμήσωμεν πιστοί,
τοῦ κλήρου καὶ λαοῦ τὸν ποδηγόν,
ὡς πρεσβεύοντα ἀπαύστως ὑπὲρ αὐτῶν,
τῶν ἐκβοώντων πάντοτε.
Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ,
δόξα τῷ σὲ ἀναδείξαντι,
δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.
(ποίημα Ἰωήλ, Μητροπολίτου Εδέσσης)

Διαβάστε ακόμα:

Η Ιερά Μητρόπολη για την αγιοκατάταξη του μακαριστού Μητροπολίτη Εδέσσης κυρού Καλλινίκου

ΕΔΕΣΣΑ: Η επίσημη Αγιοκατάταξη του Αγίου Καλλινίκου

Ελάλησε ξανά ο ουρανός! – Η επίσημη τελετή αγιοκατάταξης του Αγίου Καλλινίκου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων