13/01/2022 13/01/2022 Στις 20 Δεκεμβρίου του 1821, στο τέλος της χρονιάς που σηματοδότησε τον ξεσηκωμό και την ανεξαρτησία των Ελλήνων, ξεκίνησε στη σημερινή περιοχή της Νέας Επιδαύρου Αργολίδας η Πρώτη Εθνική Εθνοσυνέλευση ή Α’ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου. Οι εργασίες της Εθνοσυνέλευσης, που άνοιξε τον δρόμο για τη θεσμική συγκρότηση του ελληνικού κράτους, ολοκληρώθηκαν στις 15 Ιανουαρίου του 1822....
13 Ιανουαρίου, 2022 - 13:13
Τελευταία ενημέρωση: 13/01/2022 - 13:00

Σαν σήμερα καθιερώθηκε η γαλανόλευκη

Διαδώστε:
Σαν σήμερα καθιερώθηκε η γαλανόλευκη

Στις 20 Δεκεμβρίου του 1821, στο τέλος της χρονιάς που σηματοδότησε τον ξεσηκωμό και την ανεξαρτησία των Ελλήνων, ξεκίνησε στη σημερινή περιοχή της Νέας Επιδαύρου Αργολίδας η Πρώτη Εθνική Εθνοσυνέλευση ή Α’ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου. Οι εργασίες της Εθνοσυνέλευσης, που άνοιξε τον δρόμο για τη θεσμική συγκρότηση του ελληνικού κράτους, ολοκληρώθηκαν στις 15 Ιανουαρίου του 1822. Κατά τη διάρκεια αυτών, καθιερώθηκαν ο τύπος και τα χρώματα – κυανό και λευκό – της πρώτης ελληνικής σημαίας. Συγκεκριμένα, το ημερολόγιο έγραφε 13 Ιανουαρίου 1922 όταν η γαλανόλευκη καθιερώθηκε ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων.

Στις 15 Μαρτίου του ίδιου έτους το Εκτελεστικό Σώμα (Κυβέρνηση), που είχε αναλάβει την προσωρινή διοίκηση της Ελλάδας, όρισε με το Διάταγμα 540 τρεις τύπους σημαιών: μια σημαία ξηράς και δυο θαλάσσης, μια για το πολεμικό και μια για το εμπορικό ναυτικό. Η σημαία της ξηράς είχε σχήμα τετράγωνο, κυανό και έφερε έναν λευκό σταυρό που κάλυπτε όλη της την επιφάνεια. Οι σημαίες της θαλάσσης είχαν την ίδια μορφή που διαθέτει η σημερινή εθνική σημαία. Μοναδική διαφορά στη σημαία του εμπορικού ναυτικού ήταν η αντιστροφή των χρωμάτων (κυανό αντί λευκού) στη θέση του σταυρού. Η σημαία των εμπορικών πλοίων εξομοιώθηκε με εκείνη των πολεμικών το 1828, όταν αναγνωρίστηκε ότι τα εμπορικά πλοία είχαν λάβει μέρος στον αγώνα ως πολεμικά.

Η εθνική σημαία της Ελλάδας τροποποιήθηκε έκτοτε αρκετές φορές, κυρίως ως συνέπεια των πολιτειακών μεταβολών, χωρίς όμως να μεταβληθεί ριζικά. Το 1833 προστέθηκε στις σημαίες του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού ο βαυαρικός θυρεός, ο οποίος διατηρήθηκε μέχρι την ανατροπή του Όθωνα τον Οκτώβριο του 1862. Με την άφιξη του Γεωργίου Α΄, το 1863, περιελήφθη στις σημαίες των ανωτέρω σωμάτων το στέμμα το οποίο παρέμεινε μέχρι τη μεταπολίτευση του 1924. Από το 1864 η σημαία για τα τάγματα Πεζικού αποτελείτο από μεταξωτό ύφασμα που έφερε τριγύρω χρυσά κρόσσια και στο κέντρο του λευκού σταυρού την εικόνα του προστάτη της, Αγίου Γεωργίου.

Οι πολεμικές σημαίες που ισχύουν σήμερα είναι για το ναυτικό η εθνική σημαία, και για τον στρατό ξηράς και την πολεμική αεροπορία ο τύπος της ορθογώνιας κυανής με τον λευκό σταυρό που εκτείνεται μέχρι τις πλευρές της, χωρίζοντάς την σε τέσσερα ίσα τμήματα. Στο κέντρο του σταυρού, η σημαία του στρατού ξηράς φέρει την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, η δε σημαία της αεροπορίας την εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Πηγή: vema.com.au

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων