14/02/2023 14/02/2023 Για τις συγκλονιστικές εμπειρίες στα σημεία καταστροφής από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, μίλησαν οι εκπρόσωποι της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ, οι οποίοι επέστρεψαν την Κυριακή από την Τουρκία. Όπως ανέφερε ο επιπυραγός Παναγιώτης Γιαννόπουλος «η Ελληνική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης ενεργοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αιτήματος της τουρκικής κυβέρνησης και αποδοχή...
14 Φεβρουαρίου, 2023 - 16:01
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2023 - 22:47

Σεισμός στην Τουρκία: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των διασωστών της ΕΜΑΚ

Διαδώστε:
Σεισμός στην Τουρκία: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των διασωστών της ΕΜΑΚ

Για τις συγκλονιστικές εμπειρίες στα σημεία καταστροφής από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, μίλησαν οι εκπρόσωποι της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ, οι οποίοι επέστρεψαν την Κυριακή από την Τουρκία.

Όπως ανέφερε ο επιπυραγός Παναγιώτης Γιαννόπουλος «η Ελληνική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης ενεργοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αιτήματος της τουρκικής κυβέρνησης και αποδοχή της προσφοράς μας. Mεταβήκαμε με στρατιωτικό αεροπλάνο C-130 στα Άδανα. Μεταφερθήκαμε με οχήματα των Τουρκικών Αρχών στην Αντιόχεια.Ουσιαστικά η Ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη αποστολή, η οποία έφτασε στο σημείο όπου επιτελέστηκαν και οι περισσότερες καταστροφές. Αποτελέσαμε τον πρώτο πυρήνα συντονισμού για τις διεθνείς δυνάμεις. Αναπτύξαμε γραφείο συλλογής πληροφοριών, καλέσαμε όλους τους πολίτες να μας δώσουν πληροφορίες αναφορικά με ανθρώπους οι οποίοι κινδύνευαν ή ήταν εγκλωβισμένοι στα ερείπια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για όλες εκείνες τις στιγμές που δεν θα ξεχάσουν, τις συγκλονιστικές στιγμές, μίλησαν τα μέλη της αποστολής.

«Το συναίσθημα που θα με συντροφεύει για το υπόλοιπο της ζωής μου ηταν οι φωνές των ανθρώπων που ήταν μέσα στα χαλάσματα. Ήταν οι φωνές ζωντανών- θαμμένων. Και ειδικά την πρώτη μέρα των επιχειρήσεων που υπήρξε αυξημένη ζήτηση για βοήθεια αρχίζαμε και καταλαβαίναμε ότι ίσως δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε σε όλη αυτή τη ζήτηση. Και στη συνέχεια αυτό που, ενώ με συγκλόνισαν οι φωνές των πεθαμένων- ζωντανών, στη συνέχεια με ανησυχούσε πως αυτές οι φωνές σταδιακά, μέρα με τη μέρα χανόντουσαν. Και από εκεί που ήταν μια φωνή η οποία σε συγκλόνιζε, ήταν μια φωνή στην οποία στη συνέχεια είχες αγωνία αν θα την ξανακούσεις γιατί αυτό σηματοδοτούσε ότι υπάρχει ελπίδα και θα πρέπει να συνεχίσεις να επιχειρείς», είπε ο Ευθύμης Αραβανής – Διασώστης, αναπληρωτής επικεφαλής αποστολής ΙΤΙΚ ΕΚΑΒ.

«Εγώ από τη μεριά μου σαν πιο δυνατή στιγμή θα κρατήσω τη διάσωση της Αϊλην, τη Δεύτερα μέρα. Ήταν μια πολύωρη διάσωση και δύσκολη τεχνικά που απαιτούσε χρόνο και κόπο. Συνεπώς περάσαμε παρα πολύ χρόνο δίπλα στην εγκλωβισμένη οπότε η στιγμή που τη βγάλαμε ήταν για εμένα πολύ σημαντική», είπε ο πυραγός Παναγιώτης Νίκας.

Ο επιπυραγός Παναγιώτης Γιαννόπουλος από την πλευρά του, ξεχώρισε την εικόνα των μικρών παιδιών να παίζουν σε μια παιδική χαρά, δίπλα από τα χαλάσματα.

«Nα σας πω ποια εικόνα είναι αυτή η οποία μου έμεινε, από όλη αυτή την αποστολή, είναι η εικόνα μικρών παιδιών να παίζουν σε μια παιδική χαρά ενώ γύρω, γύρω να έχει συντελεστεί μια καταστροφική κατάσταση με ερείπια, με ανθρώπους στους δρόμους, με ανθρώπους χωρίς βασικά αγαθά, για την επιβίωσή τους. Μια παιδική χαρά που μικρά παιδιά έπαιζαν και χαμογελούσαν. Αυτό για εμένα είναι κάτι που θα χαρακτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου.», ανέφερε.

(Πηγή: briefingnews.gr)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων